Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Από 6 μήνες έως 17 έτη αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Από 6 μήνες έως 17 έτη αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Από 6 μήνες έως 17 έτη αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Σε άμεση ισχύ θέτει το υπουργείο Εργασίας την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που είχαν «κλειδώσει» κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι, αυτοαπασχολούμενοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, άνδρες σε ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 25ετία, άνδρες και γυναίκες στο ΙΚΑ με 10.500 και μητέρες ανηλίκων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι συνολικά περίπου 150.000 με 170.000 ασφαλισμένοι θα υποστούν επιβάρυνση από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια –στην πιο ακραία περίπτωση– μέσω της νέας υπουργικής απόφασης που έχει αποκαλύψει η «Κ» και δημοσιεύθηκε τελικά, χθες, στο ΦΕΚ.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη πριν από τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.

Η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των διατάξεων του τρίτου μνημονίου, προβλέπει πως από 1/1/ όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη και στα 62 με 15ετία για μειωμένη. Ξεκαθαρίζει δε, ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015, ήτοι μέχρι και 18.8.2015, στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Χαμένοι θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί έβγαιναν με 35ετία (δηλαδή είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με συμπλήρωση αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2012) αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας μέχρι 18/8 και θα οδηγηθούν σταδιακά στα 62 σύμφωνα με τον πίνακα 1. Η υπουργική απόφαση οδηγεί σταδιακά στα 62 όλους όσοι μπορούσαν να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο ή ίσο από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη). Στα 62 οδηγούνται σταδιακά και όσοι μπορούσαν να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας. Γι’ αυτές τις κατηγορίες οριοθετείται ένα ηλικιακό όριο στα 58 αν η θεμελίωση προβλέπεται με τουλάχιστον 35 χρόνια ή στα 55 σε κάθε άλλη περίπτωση.

Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει τα 58 ή τα 55 μέχρι τις 18/8 του τρέχοντος έτους, οδηγούνται στον βηματισμό που καταλήγει προς τα 67 (πίνακας 2). Αντίστοιχα στα 67 οδηγούνται όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν δικαίωμα για πλήρη αλλά και όσοι μπορούσαν να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα για πλήρη με λιγότερες από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης. Στον ίδιο βηματισμό μπαίνουν και όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη (με την αντίστοιχη πλήρη να βαίνει στα 67) και όσοι μπορούσαν να θεμελιώσουν ή κατοχυρώσουν με λιγότερες από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) για μειωμένη.

Σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας. Στην απόφαση ορίζεται και ο μαθηματικός τύπος που οδηγεί στη νέα ηλικία συνταξιοδότησης όσων τα όρια ηλικίας (με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) δεν ορίζονταν σε ακέραια έτη.

suntaxeis--2-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση