Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και όχι χωροταξικές αλλαγές στη Μαγνησία
Απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και όχι χωροταξικές αλλαγές στη Μαγνησία

Απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και όχι χωροταξικές αλλαγές στη Μαγνησία

Τόνισε σε εκδήλωση στο Βόλο ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Κ. Πουλάκης

 

«Με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές του Καλλικράτη θα έχουμε μια αυτοδιοίκηση πιο δημοκρατική, με τη συμμετοχή των πολιτών, που θα έχει διαφάνεια στα οικονομικά της για να μπορεί να παίξει τον κοινωνικό, αναπτυξιακό της ρόλο που πάνω απ’ όλα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών». Τα παραπάνω τόνισε σήμερα  από το Βόλο ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Κ. Πουλάκης που μίλησε  το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου σε αυτοδιοικητικούς και πολίτες για τις επερχόμενες αλλαγές της κυβέρνησης στον Καλλικράτη.Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και στη μη χωροταξική αλλαγή των ΟΤΑ στη Μαγνησία.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική εξήγησε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει  στην ιστορική του διαδρομή την απλή αναλογική ως το σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες σαν εκφράζονται ελεύθερα και να βλέπουν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια την ψήφο τους να αναλογεί στον αριθμό των εκπροσώπων τους και πρόσθεσε: «Αυτή η αλλαγή θα είναι επαναστατική για τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές επιλογές τους.

Ωστόσο-σημείωσε-  ακούμε τις απόψεις όσων  έχουν διαφορετική προσέγγιση και συμπλήρωσε: «Αυτή η μεταρρύθμιση έγινε  θεσμοθετημένα , με  φορείς και αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Η δημοκρατία είναι γονίδιο της πολιτικής μας . Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν και θέλουμε να συζητάμε τα πάντα».

Επίσης δήλωσε πως το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε και δόθηκε στον υπουργό Π. Σκουρλέτη και πως ο ίδιος συνεχίζει  τον διάλογο ανά την Ελλάδα με τους δημότες και τους αυτοδιοικητικούς για να ακούσουμε τις ιδέες τους μέχρι να καταλήξουμε στο νόμο που θα καταθέσουμε στη Βουλή.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές σε επίπεδο Μαγνησίας, ο Κ. Πουλάκης απάντησε ότι «άποψή μας είναι ότι δεν ανοίγουμε το χωροταξικό, παρόλο που θεωρούμε ότι το χωροταξικό που έφτιαξε ο Καλλικράτης είναι αποτυχημένη διοικητική μεταρρύθμιση. Δεν ανοίγουμε το χωροταξικό γιατί θέλουμε αυτή τη στιγμή γιατί θέλουμε να δώσουμε στη μεταρρύθμισή μας βάρος στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρουν τη δημοκρατία και τη σωστή λειτουργία στους Δήμους».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείου, σε ακραίες περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις πέντε, θα εξεταστούν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθετικής αυτής ρύθμισης. Ο ίδιος είπε ότι στο Ν. δεν υπάρχει ακραία περίπτωση και δεν θα γίνουν χωροταξικές αλλαγές.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες, ο Κ. Πουλάκης δήλωσε ότι ο προβληματισμός της επιτροπής, είναι να μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους προς τα κάτω επίπεδα, τις Δημοτικές Ενότητες και τις Τοπικές  Κοινότητες, ια τον οποίο ο ίδιος ακούει τις γνώμες και θα συναποφασίσουν μαζί.

«Δεν θέλουμε να καταργήσουμε κανέναν, διότι ο Καλλικράτης και το χωροταξικό, δημιούργησε γεωγραφική και πολιτική απόσταση των πολιτών από το κέντρο που είναι τα Δημαρχεία», διαβεβαίωσε ο κ. Πουλάκης.

Τέλος, για τη στάση της ΚΕΔΕ στη διαβούλευση, τόνισε ότι αδικεί τον εαυτό της αι τους δημάρχους που εκπροσωπεί, διότι ενώ μπήκε με  τρία μέλη στην επιτροπή διαλόγου, προ τετραμήνου άρχισε να δηλώνει τη διάθεσή της για αποχώρηση από την επιτροπή, κάτι που εξήγησε λέγοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο και τον ίδιο προσωπικά που «φωτογράφισε» είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, υποτιμώντας το έργο της επιτροπής.

Ακόμη κατηγόρησε την ΚΕΔΕ που έλεγε ότι αναμένει τις κυβερνητικές θέσεις, για να συζητήσει, αγνοώντας ότι μπήκαν στην επιτροπή για να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις αυτές και αναιρώντας το ρόλο που θεσμικά της δόθηκε.

Στην εκδήλωση μετείχαν-μεταξύ άλλων-  βουλευτής Μάκης Μπαλλής, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη , δήμαρχος Βόλου Θ. Θεοδώρου, Αλμυρού Δ. Εσερίδης, Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας, Ζαγοράς-Μουρεσίου Π. Κουτσάφτης, Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι,  αντιδήμαρχοι Δήμων της Μαγνησίας και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δυσαρέσκεια κι αποχωρήσεις

Εν τω μεταξύ, η εκδήλωση σημαδεύτηκε απο τις αιχμές μεταξύ του γ.γ. του ΥΠΕΣ Κώστα Πουλάκη και του δημάρχου Βόλου Θ. Θεοδώρου, όταν ο πρώτος  ευχήθηκε για την αποκατάσταση της ιστορικής παράδοσης της αυτοδιοίκησης στην πόλη του Βόλου, γεγονός που έκανε τον  κ. Θεοδώρου  να αποχωρήσει  λέγοντας προηγουμένως πως υπάρχει δημοκρατία στο Βόλο και δεν χρειάζεται καμία αποκατάσταση, παραπέμποντας στις εκλογές που θα γίνουν το 2019,  ενώ ενοχλήθηκε  και που τον αποκάλεσε δήμαρχο Βόλου.

Επίσης έντονη ήταν και η αντίδραση  του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου Γ. Μουλά, ο οποίος φώναξε πως δήμαρχος Βόλου είναι ο Αχ. Μπέος. κάτι που επαναλήφθηκε τρεις φορές, με συνέπεια ο κ. Πουλάκης να του ζητήσει να αποχωρήσει αν δεν του αρέσουν αυτά που ακούει, αλλά αυτός  παρέμεινε στην εκδήλωση δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την διοργάνωση και τη διαβούλευση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη φυγόποινου στον Βόλο #σύλληψηφυγόποινου - https://t.co/tNjeuIltN7 -

  • Νεκρός οδηγός Ι.Χ. που έπεσε στη θάλασσα στην Σκόπελο #νεκρόςοδηγός - https://t.co/SxgEONUOS3 -

  • Συμμετοχή ενδιαφερομένων στην επετειακή έκδοση με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την Καταστροφή»… - https://t.co/fbKBhCXLzI -

"Αλιεύοντας" την είδηση