Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Απλή αναλογική, από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση
Απλή αναλογική, από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση

Απλή αναλογική, από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ς χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή επί του εκλογικού νόμου έδωσε και τυπικά τέλος στα κυβερνητικά σχέδια να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γεγονός το οποίο συνιστά και την πρώτη ήττα της δικομματικής συγκυβέρνησης στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Η αποτυχία προσέλκυσης θετικών ψήφων από το και το Ποτάμι κατ' αρχάς και στη συνέχεια –δεδομένων πλέον των αρνητικών συσχετισμών– η απόφαση της Χ.A. να μη συμμετάσχει στην είχαν ως κατάληξη την κυβερνητική πρόταση να υποστηρίξουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι , το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, συγκεντρώνοντας αριθμό ψήφων που απέχει πολύ των 200 που απαιτεί το Σύνταγμα για άμεση εφαρμογή του νόμου – κάτι το οποίο ήταν και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Yπέρ της άμεσης εφαρμογής της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά 86 βουλευτές, ενώ 16 δήλωσαν «παρών».

Η ψηφοφορία, πάντως, ανέδειξε και παράπλευρα προβληματικά στοιχεία για ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς: οι 10 βουλευτές του Ποταμιού εμφανίστηκαν με τέσσερις διαφορετικές επιλογές ως προς την ψήφο τους, ενώ οι δύο (κυβερνητικοί) βουλευτές των Οικολόγων – Πρασίνων υιοθέτησαν διαφορετική μεταξύ τους στάση – «παρών» ο κ. Γ. Δημαράς, «ναι» ο κ. Δημ. Τσιρώνης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κατεγράφησαν σφοδρές συγκρούσεις. Ο κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την πρόεδρο του ότι προτίμησε ρόλο συμπληρωματικό σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη από το να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, μέσω απλής αναλογικής, σε κεντροαριστερά κυβερνητικά σχήματα, με την κ. να απαντά σε υψηλούς τόνους ότι ο . που προτίμησε να συνεργάζεται με την «ακροδεξιά απόφυση» των , δεν μπορεί να ομιλεί έτσι για το κόμμα της που έχει μεγάλη ιστορία προοδευτικών πολιτικών. Λίγο νωρίτερα. οι τόνοι στην Ολομέλεια είχαν ανέβει κατακόρυφα, καθώς ο κ. Ν.Βούτσης αντέδρασε με οξύτητα στην επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να υπενθυμίσει πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν θεωρούνται ούτε ευπρόσδεκτες ούτε και μη ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ισχύσει η διάταξη για τη μείωση κατά ένα έτος στην ηλικία κατά την οποία αποκτάται το δικαίωμα του εκλέγειν, καθώς αυτό δεν απαιτούσε την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών.     πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση