Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Κάρολος Παπούλιας
Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Κάρολος Παπούλιας

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Κάρολος Παπούλιας

Απεβίωσε σε ηλικί 92 ετών το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου , ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρτίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιός του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984 και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός .

Υπουργός Εξωτερικών διετέλεσε από το 1993 μέχρι το 1996 και την της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Επίσης, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αυτό έγινε ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγη για δεύτερη θητεία.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου με τρεις κόρες.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: ” Ευπατρίδης και βαθύς γνώστης της πολιτικής και της διπλωματίας, ο Κάρολος Παπούλιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, υπερασπιζόμενος με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.”

Ο πρωθυπουργός το συλλυπητήριο μήνυμά χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα: “«Υπεύθυνο Πρόεδρο, οραματιστή υπουργό, ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη».

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει: “Ο Κάρολος Παπούλιας, Ευπατρίδης Πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της Χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη του”

Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας σταθερός φίλος της Κύπρου και υποστηρικτής των δικαίων της, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Με αφορμή τον θάνατο του Κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος N. Αναστασιάδης προσθέτει: ”Μας θλίβει όλους η είδηση του θανάτου του. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του”.

Tα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός της Βαλλονίας του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, κάνοντας λόγο για έναν «σπουδαίο δημοκράτη κι έναν εξαιρετικό διπλωμάτη».

Ειδικότερα, ο Έλιο Ντι Ρούπο αναφέρει: «Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας, σπουδαίος δημοκράτης και εξαιρετικός διπλωμάτης. Εκφράζω στον ελληνικό λαό και τους οικείους του όλη μου την αδελφική στοργή και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Θλίψη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο .

Στο μήνυμά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος λέγοντας ότι ήταν ο πολιτικός και Πρόεδρος «που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση