Απέτρεψε η Αστυνομία και εταιρεία security την είσοδο μελών της κίνησης «Συμμαχία για το νερό» στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ
Απέτρεψε η Αστυνομία και εταιρεία security την είσοδο μελών της κίνησης «Συμμαχία για το νερό» στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ όπου πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Δ.Σ. με αποτέλεσμα αυτή τη τακτική να προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, οι οποίοι διαδήλωσαν απέναντι από το κτίριο αναρτώντας πανό.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε παραταχθεί επί της οδού Κ. Καρτάλη και επί της οδού Κωνσταντά, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επεισόδια , ενώ γύρω στους 20 σεκιουριτάδες είχαν φράξει την είσοδο του κτηρίου, αποτρέποντας να εισέλθουν όσους δεν είχαν διαπίστευση.
Εν τω μεταξύ στις 12.00 το μεσημέρι έκλεισαν τα ταμεία και οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Στον τρίτο όροφο του κτηρίου , σε ασφαλές περιβάλλον, ξεκίνησε στις 13.00 η συνεδρίαση με την παράδοση της διοίκησης της επιχείρησης από τον απερχόμενο πρόεδρο Απ. Γαλάτη στο νέο πρόεδρο Άρη Σαββάκη.
Μετά τη συνεδρίαση επιτράπηκε σε επιτροπή από την κίνηση “Συμμαχία για το νερό” να ανέβει στο κτρίο της ΔΕΥΑΜΒ και να επιδώσει το ψήφισμα στη διοίκηση, μέσα σε ήρεμο κλίμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος πήρε το ψήφισμα με τις θέσεις τους, εκ των οποίων μία ειναι να συνεδριασει το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα και είπε ότι στο εξής οι πολίτες θα μιλούν με το νέο πρόεδρο Άρη Σαββάκη.
Το ρεπορτάζ είναι σε εξέλιξη
Ο εκπρόσωπος της κίνησης “Συμμαχία για το νερό” Ευ. Γαλανόπουλος είπε: ” Φαίνεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να μπει κάποιος όταν θέλει να μάθει τι γίνεται ή αν θέλει να εκφράσει μια διαφορετική άποψη. Αν θέλουμε να πληρώσουμε είναι ανοιχτος ο χώρος, αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε ο χώρος είναι κλειστός και φρουρούμενος. Δεν πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση αλλά για μια ιδιωτική επιχείρηση νοτιοαμερικανικού τύπου με παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως βλέπουμε τους σεκιούριτι. Εμείς θα εντείνουμε τον αγώνα μας και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.”
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θ. Κλημόπουλος, ο οποίος τόνισε: ¨”Είναι αδιανότητο στην πόλη με ιδιωτική αστυνομία και την παρουσία τηε αστυνομίας να εμποδίζονται πολίτες να παρακολουθήσουν όσα συμβαίνουν. Ξέρετε ότι ο Παγασητικός εδώ και λίγους μήνες μετατρέπεται σε βόθρο. Σε λίγο δε θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, ο τουρισμός θα καταρρεύσει και θεωρούμε αδιανόητο ο βιολογικός να δοθεί σε ιδιώτη, δηλαδή κανέναν έλεγχο στην λειτουργία. Αδιανόητο το ότι η Αστυνομία προστατεύει αυτό το αίσχος που φέρνει η δημοτική αρχή κι όχι τους πολίτες. Ντρεπόμαστε που ζούμε σε αυτόν τον τόπο.”
Προσλήψεις και όχι ιδιωτικοποίηση των ΕΕΛ
Απέναντι από το κτήριο της ΔΕΥΑΜΒ ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην επιχείρηση Βάϊος Ζεμπέογλου, ο οποίος τόνισε την αντίθεση των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ζεμπέογλου είπε: “Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σχέδιο επεξεργάζεται η διοίκηση για την παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος υπηρεσίας πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη λειτουργία του βιολογικού, ενός τόσου νευραλγικού τομέα που αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ασπίδα προστασίας του Παγασητικού. Πιστεύουμε ότι για οποιοδήποτε θέμα λύση πρέπει να δίνεται μέσα από γόνιμους διαλόγους μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων, υπηρεσιακών στελεχών που έχουν άρτια κατάρτιση κι επιστημονικούς φορείς.
Η λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού για να ενδυναμωθεί το ήδη συρρικνωμένο προσωπικού.
Πιστεύουμε ότι θα λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν και πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον”.
Για τον αριθμό εργαζομένων διευκρίνισε: “Από τα 29 άτομα οι 12 αποτελούν τα πληρώματα αποφρακτικών οχημάτων, με αντικείμενο την διατήρηση ομαλής λειτουργίας των δικτύων αποχέτευσης κι ομβρίων. Από τους υπόλοιπους 17, τρεις καλύπτουν το τηλεφωνικό κέντρο για βλάβες, οι άλλοι έξι καλύπτουν τις ανάγκες βάρδιας. Οι οκτώ στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελούν το επιστημονικό, τεχνικό κι εργατικό δυναμικό, έχοντας συντηρήσει, επισκευάσει και κάνει πλήθος μετρήσεων κι εργαστηριακών ελέγχων που έχουν να κάνουν με την αποτύπωση της καλής λειτουργίας των βιολογικού. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των εργαζομένων για ένα έργο που εκτείνεται σε 60 στρέμματα αν λάβουμε υπόψη και τα 12 περιφερειακά αντλιοστάσια που ξεκινούν από την Β' ΒΙΠΕ και φτάνουν μέχρι Κουκουράβα συν τον ελεγκτικό χαρακτήρα που έχει η Επιχείρηση”.
Στη συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαργ. Πατσιαντάς κατήγγειλε ότι οι σεκιούριτι δεν τουτ επέτρεψαν να εισέλθει στο κτίριο και αναγκάστηκε με σπρωξιές να περάσει. “Εκφράζω την ειλικρινή μου θλίψη.
Ντρέπομαι γι' αυτό που συνέβη σήμερα. Είμαι ιδιαίτερα συγχισμένος και σοκαρισμένος με ό,τι συνέβη” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η διοίκηση της επιχείρησης έπρεπε να λάβει σχετική πρόνοια.
Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι είχε ληφθεί μέριμνα και δικαιολόγησε την παρουσία ιδιωτικής και κρατικής αστυνομίας λέγοντας πως πρέπει να προφυλαχθεί η περιουσία της επιχείρησης απο εξτρεμιστικά στοιχεία.
Αλλαγή σκυτάλης
Ο Απ. Γαλάτης ανέφερε ότι πιθανότατα θα είναι σε άλλα Δ.Σ. αλλά όχι ως πρόεδρος, ευχήθηκε να πετύχει στο έργο του ο Άρης Σαββάκης , τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό συνάδελφο.
Επίσης καταφέρθηκε κατά μερίδας δημοσιογράφων και ΜΜΕ, λέγοντας ότι κάποιοι θα λάβουν απάντηση στις δικαστικές αίθουσες.
Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, που αναλαμβάνει την προεδρία ευχαρίστησε το δήμαρχο που του εμπιστεύθηκε την θέση του προέδρου της πιό σημαντικής επιχείρησης του Δήμου και δήλωσε ότι θα φανεί αντάξιος στο έργο που αναλαμβάνει. ” Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν τις θέσεις της διοίκησης και από κοινού να δώσουμε μία αναπτυξιακή πορεία στην επιχείρηση.