Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απαισιόδοξα τα στοιχεία έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου-Ν. Ιωνίας
Απαισιόδοξα τα στοιχεία έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου-Ν. Ιωνίας

Απαισιόδοξα τα στοιχεία έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου-Ν. Ιωνίας

Απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου-Ν. Ιωνίας που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, παρουσία του εμπορικού κόσμου που είναι έκδηλη η ανησυχία του δεδομένου ότι η επιχειρηματικότητα κλονίζεται συνεχώς και το μέλλον της είναι αβέβαιο.

Η έρευνα έγινε σε 182 επιχειρήσεις, μεταξύ 19 και 30 Σεπτεμβρίου, με τη μέθοδο της διανομής και της συγκέντρωσης των ερωτηματολογίων.

Ο διένειμε 250 ερωτηματολόγια, από τα οποία συμπληρώθηκαν τα 182 και κατέγραψαν την κίνηση της τοπικής αγοράς την περίοδο των θερινών εκπτώσεων 10 Ιουλίου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Οι έμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονται από μεγάλο φάσμα λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών όπως ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων, καλλυντικά, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, είδη σπιτιού, τρόφιμα, τηλεφωνία, οπτικά, οικοδομικά υλικά, γυναικεία αξεσουάρ, παιχνίδια, εποχιακά είδη, ηλεκτρονικά είδη και είδη κεντημάτων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παραδοθούν στο Μαγνησίας και της Διοίκηση της ΕΣΕΕ, μέσω του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, με σκοπό να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγοράς, που θα εφάπτεται στις ιδιαιτερότητες και στη διάρθρωση των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων ο τζίρος το καλοκαίρι μειώθηκε περίπου 20%, παρά τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απ. Οντόπουλος τόνισε ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες και οι φόβοι για την επιχειρηματικότητα, η οποία συνεχώς κλονίζεται.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις εναρμονίστηκαν με το νόμο για τα POS, για το άνοιγμα τις προκύπτει ότι οι έμποροι υποστηρίζουν ότι και η Διοίκηση του Συλλόγου για ανοιχτά καταστήματα τρεις το χρόνο (δύο την Πρωτοχρονιά και μια το Πάσχα).

Επίσης προκύπτει ότι ο μέσος όρος απώλειας τζίρου κυμαίνεται περίπου στο 20% και δεν απέχουν πολύ από την εικόνα Πανελλαδικά, ενώ υπάρχουν προβλήματα που οι έμποροι καλούνται να αντιμετωπίσουν. «Έχουμε ένα χειμώνα που θα είναι αρκετά δύσκολος και η έρευνα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να πιέσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων για να πάρουν επιτέλους μια σωστή απόφαση για την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο κ. Οντόπουλος.

Στο ερώτημα ποιό είναι το ποσοστό έκπτωσης τη φετινή περίοδο, στο 60% των επιχειρήσεων η έκπτωση κυμάνθηκε μεταξύ 21 και 50%, ενώ λίγες επιχειρήσεις έκαναν πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 50%.

Η , παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, παρείχε εξαιρετικά ποσοστά εκπτώσεων, ικανά να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές για αγορές. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ο κλάδος γυναικείας ένδυσης (18%) προέβη σε εκπτώσεις άνω του 50%.

Όσον αφορά το πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις των επιχειρήσεων την φετινή εκπτωτική περίοδο, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι σχεδόν πάνω από μια στις δύο επιχειρήσεις (54%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2016. Ποσοστό 36% των επιχειρήσεων παρέμεινε στα ίδια με το 2016 επίπεδα και, παρά τις προσδοκίες, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, μόνο ένα 10% των επιχειρήσεων κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο του.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο κανείς ερωτώμενος από τον κλάδο της χρυσοχοΐας δεν επέλεξε ως απάντηση την επιλογή ‘Καλύτερα από πέρυσι'. Αντιθέτως, το υψηλότερο ποσοστό στη συγκεκριμένη απάντηση (13%) επέλεξαν οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της υπόδησης.

Αναφορικά με τις μεταβολές του ποσοστού μείωσης των πωλήσεων των θερινών μηνών του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο, εδώ παρατηρείται σημαντική διαφορο.

Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε πως υπήρξε πτώση στις πωλήσεις της επιχείρησης του, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αυτή να εστιάζεται σε ένα εύρος μείωσης πωλήσεων από 0 έως 30% για μια στις δύο επιχειρήσεις. Στον αντίποδα μόλις το 7% δήλωσε αύξηση των πωλήσεων του, ενώ το 26% του δείγματος είδε τις πωλήσεις του να παραμένουν αμετάβλητες.

Οι έμποροι σε ποσοστό 52% δήλωσαν ότι η καλύτερη των θερινών εκπτώσεων ήταν από τις 10/7/2017 έως 31/7/2016 (52%), ακολουθούμενη από την περίοδο 1/8/2017 έως 14/8/2017 με ποσοστό 32% και τέλος από τις 16/8/2017 έως το τέλος των εκπτώσεων με ποσοστό 16%.

Συνεπώς, οι μισές επιχειρήσεις παρατήρησαν ότι οι αρχές των εκπτώσεων ήταν αρκετά δυναμικές. Αυτό έχει παρατηρηθεί και σε παλαιότερες όπου το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων χαρακτηρίζεται από ενθαρρυντική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο ποσοστό (52%) ανέδειξε η έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ που αφορούσε τις Θερινές Εκπτώσεις 2017 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης στη έρυνα καταδέχθηκε πως αρκετά εμπορικά καταστήματα (ποσοστό 87%), διέθεταν τερματικό μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS), πριν την υποχρεωτική εγκατάστασή του.

Συγκεκριμένα μετά την επιβολή του μέτρου της εγκατάστασης τερματικών μηχανημάτων καρτών, το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων (98%) έχει τοποθετήσει τα εν λόγω μηχανήματα και μόλις το 2% αδυνατεί να λάβει έγκριση από τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία έχει απευθυνθεί.

Σε κλάδους όπως τα χρυσοχοεία και τα οικοδομικά υλικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που εγκατέστησε τερματικό υποδοχής καρτών, ανέρχεται στο 100%.

Να σημειωθεί πως το 70% των επιχειρήσεων δέχθηκαν συνδυασμό καρτών και μετρητών, ενώ ένα ποσοστό επιχειρήσεων της τάξης του 16% δήλωσε πως οι συναλλαγές του την περίοδο των εκπτώσεων έγιναν κυρίως με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Αναφορικά με την Κυριακή 16 Ιουλίου το μεγαλύτερο ποσοστό (76%) κράτησε τις επιχειρήσεις του κλειστές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων που αποφάσισαν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, δήλωσαν πως η συγκεκριμένη Κυριακή όχι μόνο ήταν αδιάφορη ως προς την εξέλιξη του τζίρου αλλά και για ένα ποσοστό εμπόρων της τάξης του 9% ήταν ζημιογόνος.

Στον αντίποδα μόλις το 2% δήλωσε πως το άνοιγμα του καταστήματός του την συγκεκριμένη Κυριακή επέδρασε θετικά στον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου.

Όσον αφορά στο μέτρο των οκτώ θεσμοθετημένων Κυριακών φαίνεται να μην έχει την αποδοχή από τους εμπόρους.

Η πλειοψηφία των εμπόρων (84%) θεωρεί ότι οι 8 Κυριακές επηρεάζουν από λίγο έως και καθόλου τον τζίρο των επιχειρήσεων. Το ποσοστό της τάξης του 16% που τάσσεται υπέρ των 8 Κυριακών και δηλώνει θετική εξέλιξη στον τζίρο από τη λειτουργία των καταστημάτων τις ημέρες αυτές όμως το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται ικανό να ανατρέψει την απαξίωση που έχει δεχθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το δείγμα της αρνητικής διάθεσης των επιχειρήσεων όπως ένδυση, υπόδηση και είδη δώρων, οι οποίες είναι το μεγαλύτερο εύρος της αγοράς, δεν πιστεύει σε ποσοστό 66,2% ότι το μέτρο των 8 θεσμοθετημένων Κυριακών συμβάλλει στην θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης.

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 42% των επιχειρήσεων που λειτούργησαν απάντησε ότι επιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, ενώ το 35% απάντησε λίγο. Αν και το 24% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ληφθεί υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της επιχείρησής τους την Κυριακή.

Το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων 8 Κυριακές όπως έχει θεσμοθετεί έχει απαξιωθεί από τον κόσμο καθώς μόνο το 3% ανταποκρίνεται θετικά. Οι εμπορικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι Κυριακές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα μόνο μπορούν να αποδώσουν θετικά (ποσοστό 59%).

Το καλοκαίρι οι επισκέψεις τουριστών δεν επέδρασαν καθόλου θετικά ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα του Βόλου και τις Κυριακές, όπως κατέδειξε το δείγμα με ποσοστό 81%.

Κίνδυνος για “λουκέτα”

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι συνέπειες της ανέδειξαν το πλήγμα που υπέστη το εμπόριο.

Ακόμη και σήμερα πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή τουλάχιστον δεν το θεωρούν απίθανο με αθροιστικό ποσοστό 70%, ενώ αρκετές επιχειρήσεις οραματίζονται τη συνέχεια της επιχείρησής τους (23%).

Παρά τη θετική ανάδειξη στασιμότητας του τζίρου συγκριτικά με πέρυσι, πολλοί κλάδοι κατέδειξαν πτώση στο τζίρο τους.

Τα χρυσοχοεία και κοσμηματοπωλεία αν και δεν έχουν τη δυνατότητα προσφορών και εκπτώσεων καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης τζίρου (29%) τη φετινή περίοδο. Στο ίδιο ποσοστό (20%) κυμαίνεται ο κλάδος των οπτικών,που η εποχή είναι αρκετά ευνοϊκή για την πώληση των προϊόντων τους.

Αντίθετα, ο κλάδος των καλλυντικών κατείχε το μικρότερο ποσοστό (3%) πτώσης του τζίρου.

Όσον αφορά τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς του Βόλου, ένα στα δύο δειχνει ότι η των θερινών εκπτώσεων δεν έφερε καμιά βελτίωση, αντίθετα θεωρείται χειρότερη από την περσινή με ποσοστό 50%, ενώ καταστήματα εκτός κέντρου κατέδειξαν στασιμότητα τζίρου με ποσοστό 53%.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς Παντ. Μαστρογιάννης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρύφων Πλαστάρας, καθώς και έμποροι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση