Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απεργία πείνας στη Χίο, σε αναβρασμό η Ειδομένη
Απεργία πείνας στη Χίο, σε αναβρασμό η Ειδομένη

Απεργία πείνας στη Χίο, σε αναβρασμό η Ειδομένη

Έκρυθμη πρμένει η κατάσταση σε πολλούς από τους καταυλισμούς προσφύγων. Χθες το βράδυ, ομάδα περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη μετακίνησε ένα από τα βαγόνια προς τον φράχτη. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η ένταση αποκλιμακώθηκε αλλά στη συνέχεια οι πρόσφυγες και μετανάστες ανασυγκροτήθηκαν και συνέχισαν να σπρώχνουν το βαγόνι, ενώ ακολούθησε νέος γύρος ρίψης χημικών από τους αστυνομικούς, με την άλλη πλευρά να πετάει προς το μέρος τους πέτρες.

Χθες το μεσημέρι, περίπου 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο ξεκίνησαν πείνας. Ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – ς, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αρκετοί εξ αυτών σφράγισαν τα στόματά τους με τσιρότα.

Στο μεταξύ, χθες, έληξε η διήμερη πείνας προσφύγων που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού. Οι πρόσφυγες είχαν αναρτήσει πανό με το οποίο κοινοποιούσαν το αίτημά τους για άνοιγμα των συνόρων.

Με παρατράγουδα πραγματοποιήθηκε χθες η επιστροφή τεσσάρων Σύρων προσφύγων στην από τη Χίο. Πρόκειται για (δύο γονείς και δύο ανήλικα παιδιά) που επέστρεψε κατόπιν δικής της αίτησης, αεροπορικώς, από τον κρατικό αερολιμένα Χίου «Ομηρος» στο αεροδρόμιο Adana Sakir Pasa της Τουρκίας. Ο προγραμματισμός, ωστόσο, προέβλεπε την επιστροφή 12 ατόμων, αντί τεσσάρων που πραγματοποιήθηκε τελικώς. Κατά την αποχώρηση των 12 ατόμων από το κέντρο φιλοξενίας, μέλη οργανώσεων έπεισαν τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η μεταφορά τους. Την ίδια ημέρα, στο νησί κατέφθασαν άλλα 98 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, από τις αρχές του έτους έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, με βάση τη συμφωνία – Τουρκίας, 390 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Παράλληλα, άλλοι 1.048 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων επέστρεψαν στην Τουρκία με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο ς – Τουρκίας.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση