Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απέκλεισαν διαγραφή του ελληνικού χρέους Μέρκελ και Λαγκάρντ
Απέκλεισαν διαγραφή του ελληνικού χρέους Μέρκελ και Λαγκάρντ

Απέκλεισαν διαγραφή του ελληνικού χρέους Μέρκελ και Λαγκάρντ

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα αφορά σε περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και όχι σε κάποια διαγραφή του ή νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Ταυτόχρονα, η κ. Μέρκελ έθεσε τον νέο «χρυσό κανόνα» που θα καθορίζει το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή μη, παραμερίζοντας επί της ουσίας τον έως σήμερα άτυπο «κανόνα» που προέβλεπε ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 120% του ΑΕΠ. Πλέον, όλα δείχνουν ότι το νέο κριτήριο θα είναι το ύψος των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ της χώρας.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για “bail-out” (διάσωση κράτους) στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους» υποστήριξε χθες η κ. Μέρκελ. Και πρόσθεσε ότι οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν δώσει στην Ελλάδα «μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά» επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι κάτι τέτοιο «δεν θα αντικατόπτριζε καν τη χρηματοδότηση του ESM και θα συνιστούσε “bail-out”». Αντιθέτως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής νέας περιόδου χάριτος σημειώνοντας ότι σε αυτό το σκέλος «έχουμε κάποιο περιθώριο».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το «παιχνίδι» γύρω από τη νέα ρύθμισή του. «Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση» αναφορικά με τους ανελαστικούς όρους αποπληρωμής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, προχώρησε και σε αλλαγή του «χρυσού κανόνα» βάσει του οποίου μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος (χαμηλότερο του 120% του ΑΕΠ). Ωστόσο, αυτό το κριτήριο έχει αμφισβητηθεί εντόνως τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ESM, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους» δήλωσε η κ. Μέρκελ. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το εάν οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ανέρχονται στο 15% του ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο. Υπενθύμισε, δε, πως «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της Ε.Ε. που λένε ότι το δικό τους χρέος, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το διάστημα 2015-2017 εκτιμάται πώς οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας ανέρχονται σε 6,8-11,2% του ΑΕΠ (προ capital controls), της Πορτογαλίας σε 16,7-20,1% του ΑΕΠ της, της Ισπανίας σε 19,8-21,5% του ΑΕΠ και της Ιταλίας σε 18,9-21,4% του ΑΕΠ.

01s19xreosesm-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση