Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απ. Γαλάτης: Πεντακάθαρος ο Παγασητικός και ποιοτικό το πόσιμο νερό
Απ. Γαλάτης: Πεντακάθαρος ο Παγασητικός και ποιοτικό το πόσιμο νερό

Απ. Γαλάτης: Πεντακάθαρος ο Παγασητικός και ποιοτικό το πόσιμο νερό

Αλλαγές στο ρόστερ της ΔΕΥΑΜΒ

“Ο Παγαασητικός παραμένει καθαρός και ο κατακάθαρος και η ποιότητα του πόσιμου νερού είναι παράσημα της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και της δημοτικής αρχής”.Τάδε έφη στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος Απ. Γαλάτης, ο οποίος εισηγήθηκε τη διακοπή συνεργασίας μας με τον μέχρι πρότινος νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης Αντώνη Ξηρό και ανακοίνωσε νέα συνεργασία με τον δικηγόρο Στέφανο Καραγιώργο ως νέο νομικό σύμβουλο.

Επίσης ανακοινώθηκαν οι πρώτες μετακινήσεις υπαλλήλων και θα ακολουθήσουν κι άλλες σε ότι αφορά τους προϊσταμέ κι όπως είπε θα είναι μετακινήσεις που δεν χρειάζονται απόφαση του Δ.Σ.

Συγκεκριμένα στη θέση του διευθυντή λειτουργίας, συντήρησης και υποδομών του κ. Γκέκα επιστρέφει ο κ. Φαναριώτης, στη θέση του υπεύθυνου ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ τοποθετείται ως προϊστάμενος Ιωάννης Χούσος (πολιτικός μηχανικός), στο τμήμα ηλεκτρολόγων προϊστάμενος θα είναι ο κ. Γκέκας και στη θέση του Κυριακόπουλου ως υπευθύνου προμηθειών τοποθετείται η κα. Δεληευθυμίου.

Επίσης ο Απ. Γαλάτης ενημέρωσε ότι θα γίνουν επίσης μετακινήσεις προϊσταμένων σε τμήματα, που θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Όσον αφορά τη β' αναμόρφωση προϋπολογισμού 2017 αποφασίστηκε η δαπάνη ύψους 139.000 ευρώ, για έκτακτες εργασίες που έγιναν την περίοδο του παγετού και δόθηκαν σε ιδιώτες, ενώ εγκρίθηκε και η προμήθεια ανταλλακτικών συστήματος απολύμανσης ΕΕΛ, προϋπολογισμού 12.382 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ επανέλαβε ότι ο Βιολογικός είναι μια γηρασμένη εγκατάσταση λέγοντας: “κάνουμε συντήρηση και ενημερώνουμε εγκαίρως τη διεύθυνση υγείας και την περιφέρεια. Θα αντικαταστθούν κάποιοι λαμπτήρες που πρέπει να έλθουν από το εξωτερικό, οι οποίοι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του.

Τέλος, επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει το τελευταίο καιρό με την υπόθεση των μετρήσεων και αυτό που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας είναι κάτι που κάποιοι πρέπει να ντρέπονται, ενώ πρόσθεσε: ” Δεν είναι δυνατόν στην πλα΄άτη του κόσμου, του βολιώτης και της βολιώτισσας, ο άλλος να κάνει πολιτική. Δεν γίνεται. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν το επιτρέπει. Κάνουμε έγκυρα και έγκαιρα μετρήσεις και τις δημοσιοποιούμε και αποδεικνύεται ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Οι μοναδικοί που θα μας κρίνουν είναι οι πολίτες, κανένας άλλος. Αυτά τα παραμύθια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πραγματικά για γέλια. Δεν θέλω να υποβαθμίσω άλλο την κουβέντα αναφερόμενος στους πολιτικούς μεταξοσκώληκες, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί”.

Στοιχεία για τις ΕΕΛ

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του βιολογικού ο έλεγχος της απόδοσης του συστήματος επεξεργασίας γίνεται στην έξοδο του αγωγού διάθεσης. Συγκεκριμένα η περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΚΥΑ 146933/2005, ΥΑ 197493/2012 & ΥΑ 52349/2016) ορίζει:
«(να υπάρχει) σημαδούρα στο σημείο εξόδου του αγωγού, ώστε να γίνεται έλεγχος της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηριοειδή, γύρω από το σημείο εξόδου στη θάλασσα και να διαπιστώνεται η τήρηση του ορίου των 500/100ml».

Επομένως, η μέτρηση του πληθυσμού των κολοβακτηριοειδών, εντός των εγκαταστάσεων δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία καθώς για τους γνωρίζοντες τα της απολύμανσης, είναι αναμενόμενο να είναι μεγάλος καθώς η απολύμανση με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου, έχει απαίτηση επαφής με το προς απολύμανση υγρό (επεξεργασμένο λύμα) κατ ελάχιστον 30 λεπτά. Ο χρόνος αυτός λόγω της αντικειμενικής γεωμετρίας του βιολογικού, επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση του αγωγού μεταφοράς του επεξεργασμένου λύματος από τον βιολογικό στο αγκίστρι. Εύλογο είναι ότι κάθε δείγμα που λαμβάνεται για τον έλεγχο της απολύμανσης, χωρίς το σημείο δειγματοληψίας να εξασφαλίζει το χρόνο επαφής δεν είναι αντικειμενικό.

Η ΔΕΥΑΜΒ, σεβόμενη τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καθορίζονται σαφώς, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του βιολογικού, προχώρησε σε δειγματοληψία και αναλύσεις στη θαλάσσια περιοχή εξόδου του αγωγού διάθεσης, σε διάφορα σημεία και αποστάσεις από το σημείο εξόδου και προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΛΙΚΩΝ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΙΔΩΝ
(CFU / 100 ML) ΟΡΙΟ

500/100ML
1Ο 50 μέτρα από σημαδούρα εξόδου 136
2ο
60 μέτρα, ΝΑ από σημαδούρα εξόδου 168
3ο
5 μέτρα, ΝΔ από σημαδούρα εξόδου 312
4ο
30 μέτρα, Β από σημαδούρα εξόδου 524
5ο
60 μέτρα από σημαδούρα εξόδου, στην κατεύθυνση του αγωγού 508
6ο 150 μέτρα από σημαδούρα εξόδου, στην κατεύθυνση του αγωγού 244

7ο 50 μέτρα, ΒΑ από σημαδούρα εξόδου & σε βάθος 40 μέτρων 76

8ο 50 μέτρα, ΒΑ από σημαδούρα εξόδου & σε βάθος 52 μέτρων 272

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 280

Δηλαδή, στο σημείο εκβολής του επεξεργασμένου λύματος, δεν υφίσταται επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σημειώνουμε ότι την ίδια μέρα κατά τη διαδικασία της δειγματοληψίας, στην έξοδο του βιολογικού στη Μπουρμπουλήθρα η αντίστοιχη μέτρηση έδειξε κολοβακτηριοειδή της τάξης των 1.560.000/100 ml. Γεγονός που επιβεβαιώνει την μη αντικειμενικότητα του σημείου δειγματοληψίας, όπως ήδη έχουμε αναφέρει.

Άλλωστε και με μετρήσεις του εργαστηρίου ENVIROLAB, που μας κοινοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου και αφορά στον έλεγχο των ακτών κολύμβησης περιγράφεται ότι: « Δεν διαπιστώθηκε καμία υπέρβαση των ορίων της οδηγίας 2006/7/ΕΚ σχετικά με τα όρια των νερών κολύμβησης για παράκτια και μεταβατικά ύδατα, τα οποία διατήρησαν την εξαιρετικής κλάσης ποιότητά τους»

Με βάση όλα αυτά τα αδιαμφισβήτητα και τεκμηριωμένα στοιχεία, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους ιδιοτελείς λόγους και τις σκοπιμότητες εκείνων, που έσπευσαν να διαρρεύσουν σε συγκεκριμένο τοπικό Μέσο Ενημέρωσης μετρήσεις ενός εργαστηρίου, που αμφισβητούνται από εμάς, καθώς δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις, έστω, κανόνες δεοντολογίας, που προφανώς επιβάλλουν αν όχι την προηγούμενη τουλάχιστον την ταυτόχρονη ενημέρωσή μας.

Η κοινωνία, που έστειλε όλους αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες στα τους, ασφαλώς γνωρίζει ποια είναι τα ευτελή τους κίνητρα, που εν τέλει, όμως, αποβαίνουν σε βάρος των πολιτών, τους οποίους επιχειρούν χωρίς λόγο και χωρίς ντροπή να τρομοκρατούν και να δυσφημίζουν την περιοχή μας.

Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που αρμόζει στα καθήκοντα που οι πολίτες της εμπιστεύθηκαν συνεχίζει να επιτελεί το έργο της. Αναρθρες κραυγές, ψεύδη και συκοφαντίες δεν μας πτοούν. Την απάντηση θα την πάρουν οριστικά το 2019, όπου όλοι αυτοί που οι πολίτες απέσυραν και τους έστειλαν τους, αλλά και όσοι στην πορεία ήρθαν να καλύψουν τα…κενα, θα σταματήσουν μια και καλή να ρυπαίνουν και να μολύνουν την ίδια την κοινωνία, με τις πολιτικά αήθεις και κοινωνικά απαράδεκτες συμπεριφορές τους.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ εκφράζουν το βαθύ προβληματισμό τους και την ανησυχία τους, σχετικά με την εξαγγελία της διοίκησης για την ανάθεση της λειτουργίας & συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιώτη και τονίζουν: “Κατανοούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία της υπηρεσίας από τις ψεις προσωπικού, που είναι συνέπεια της απαγόρευσης των προσλήψεων από τις μνημονιακές πολιτικές.
Ζητούμε από τη διοίκηση να επανεξετάσει την πρόθεσή της στο πλαίσιο μιας ανοιχτής και γόνιμης συζήτησης με τους εργαζομέ.”

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Σχετικά με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα σε ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας της 31ης Ιανουαρίου 2017, που αφορά στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., η Υπηρεσία κρίνει σκόπιμο να αναφερθούν τα παρακάτω:

 Πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για διαφορετικές ημερομηνίες δειγματοληψιών και διαφορετικά είδη δειγμάτων. Η Περιφέρεια πραγματοποίησε δειγματοληψίες επεξεργασμένου λύματος σε σημεία της εξόδου των επεξεργασμένων λυμάτων από την εγκατάσταση και στο φρεάτιο του αγωγού διάθεσης πριν τον υποθαλάσσιο αγωγό στο Αγκίστρι, στις 14 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., 54 ημέρες μετά, πραγματοποίησε δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 2017, σε σημεία πέριξ της απόληξης του υποθαλάσσιου αγωγού, στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Αγκίστρι.

 Κατά τη δειγματοληψία που πραγματοποίησε η Περιφέρεια στις 14 Δεκεμβρίου 2016, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. (κ. Ι. Φράγκο Προϊστάμενο των Ε.Ε.Λ., κ. Κ. Κουτσογιώργο Μηχανολόγο και κ. Β. Ζεμπέογλου υπάλληλο του εργαστηρίου των Ε.Ε.Λ.), ελήφθησαν δείγματα τόσο για λογαριασμό της Περιφέρειας, όσο και για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. (κατοπτρικά δείγματα). Προς το παρόν η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτών των δειγμάτων (της 14ης Δεκεμβρίου 2016) τα οποία ανέλυσε στα εργαστήριά της, και με τα οποία θα έπρεπε να συγκριθούν τα αποτελέσματα της Περιφέρειας, και όχι με αυτά των 54 ημερών μεταγενέστερα και μάλιστα από τη θάλασσα. Τονίζεται ότι, οι έλεγχοι της Περιφέρειας που υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και οπουδήποτε αλλού, σκοπό έχουν τη συμμόρφωση σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική , και απώτερο στόχο, μέσα από τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

 Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το μικροβιακό φορτίο των επεξεργασμένων λυμάτων (παράμετρος των ολικών κολοβακτηριοειδών) δεν αποτελεί τη μοναδική παράμετρο για τον έλεγχο της ποιότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος στο οποίο πραγματοποιείται διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων των Ε.Ε.Λ. της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.. Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και την κείμενη περιβαλλοντική υπάρχουν όρια εκροής, εκτός των άλλων, για το ολικό και το αμμωνιακό άζωτο (όλα τα δείγματα που ελήφθησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ήταν εκτός ορίων), τον ολικό φώσφορο (όλα τα δείγματα που ελήφθησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ήταν εκτός ορίων) και τα αιωρούμενα στερεά (5 δείγματα που ελήφθησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ήταν εκτός ορίων). Εξάλλου, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο παραμέτρων παρακολούθησης επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. για το μήνα Δεκέμβριο 2016, το οποίο απεστάλη στην Υπηρεσία μας στις 12 Ιανουαρίου 2017, διαπιστώνεται υπέρβαση των ορίων εκροής επεξεργασμένου λύματος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται τόσο ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τη δειγματοληψία, όσο και το βάθος της θάλασσας από το οποίο ελήφθησαν τα δείγματα θαλασσινού νερού – οπότε είναι πιθανό να πρόκειται για επιφανειακά δείγματα θαλασσινού νερού -, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί η αραίωση που υπέστη το επεξεργασμένο λύμα, το οποίο διατίθεται στο βυθό της θάλασσας, από 28 σημεία στα τελευταία 250m του υποθαλάσσιου αγωγού, σε βάθος 52m.

 Σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης επεξεργασίας, για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στη θάλασσα, πρέπει να υπάρχει φρεάτιο δειγματοληψίας πριν από την είσοδό τους στον υποθαλάσσιο αγωγό. Από το σημείο αυτό η Περιφέρεια, στις 14 Δεκεμβρίου 2016, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., έλαβε τρία δείγματα τα οποία κατέδειξαν ότι οι τιμές για την παράμετρο των ολικών κολοβακτηριοειδών του λύματος που διατίθεται στη θάλασσα φτάνουν τα 5.500.000 στα δύο από τα τρία δείγματα και τα 2.700.000 για το τρίτο δείγμα.

 Συνοψίζοντας, επισημαίνεται ότι τα δείγματα της Περιφέρειας αφορούν σε επεξεργασμένο λύμα που ελήφθη στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και για τα οποία η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. δεν μας έχει κοινοποιήσει σχετικά αποτελέσματα, ενώ τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στις 31 Ιανουαρίου 2017 από τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. αφορούν σε θαλασσινό νερό και δεν έχουν καμία σχέση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Περιφέρειας,

ΠΠΜ: Προβλήματα της πόλης και αντιμετώπιση

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής και σημειώνει: “Δεν μας ικανοποιούν οι καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ για το βιολογικό καθαρισμό. Δεν είναι δυνατόν τα προβλήματα που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να λύθηκαν τόσο σύντομα με κάποιο μαγικό ραβδί, εκτός και αν χρησιμοποιούνται κάποιου είδους «κόλπα». Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Περιφέρεια δεν μέτρησε σωστά, ή έδωσε ψεύτικα στοιχεία για να δυσφημίσει τη Δημοτική Αρχή Βόλου. Αντίθετα η ΔΕΥΑΜΒ έχει κάθε συμφέρον να κρύψει «κάτω από το χαλί» τα όποια προβλήματα. Είναι σε γνώση μας ότι ο βιολογικός καθαρισμός έχει από χρόνια τώρα προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν με τους επικίνδυνους πειραματισμούς της παρούσης Δημοτικής Αρχής και τις εκδιώξεις έμπειρων στελεχών που τον φρόντιζαν μέχρι τώρα. Η ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει σε ιδιώτες τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Ποιο στέλεχος άραγε του ιδιώτη θα είναι πιο έμπειρο και ικανό από αυτά που εκδίωξε η Δημοτική Αρχή;”

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι απολύτως αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε κομματιού της ΔΕΥΑΜΒ είτε πρόκειται για τα νερά είτε για το βιολογικό καθαρισμό είτε για οτιδήποτε άλλο. Παρέλαβε ένα Δήμο σε πλήρη λειτουργία και κινδυνεύουμε να τιναχθούν στον αέρα όλες οι και οι λειτουργίες της πόλης. Από το κυκλοφοριακό ή το πράσινο, το νερό ή το δίκτυο αποχέτευσης. Η εντολή για τη διοίκηση του Δήμου δεν είναι εντολή για τη διάλυσή του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση