Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντίθετος ο Μιχ. Μιτζικός στο θέμα εκχώρησης εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού
Αντίθετος ο Μιχ. Μιτζικός στο θέμα  εκχώρησης εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού

Αντίθετος ο Μιχ. Μιτζικός στο θέμα εκχώρησης εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού

Για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων (οδο)

Αντίθετος ο επικεφαλής της  Δημοτικής παράταξης «ΔΥΑΜΗ ΒΟΛΟΥ» Μιχ. κατά την τελευταία της Οικονομικής Επιτροπής (Παρασκευή 4 Μαΐου) στο θέμα λήψης απόφασης για την εκχώρηση εσόδων από φωτισμού για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων (οδοφωτισμός).

Ο κ. εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις  στο να ληφθεί απόφαση ενεχυρίασης ανταποδοτικών τελών για να παραχωρηθεί έργο ύψους 13 εκ. ευρώ σε ιδιώτη χωρίς να γνωρίζει η Οικονομική Επιτροπή σ´ αυτό το στάδιο κανένα σχέδιο σύμβασης, τους όρους παραχώρησης, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός αλλά και κατά του ανεξάρτητου τεχνικού  Συμβούλου με αμοιβή κοντά στα 450.000 ευρώ και αυτό τόνισε στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής.

Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις αρνητικές ψήφους του κ. Μιτζικού και κ. άνου.

Στο Προτεινόμενο Σενάριο της Αυτοχρηματοδότησης (μόχλευση κεφαλαίων – ανάληψη 100% ρίσκου από τον Ιδιωτικό Τομέα) ο Δήμος :

  • Απαλλάσσεται από την διαχειριστική και την εγγυητική ευθύνη για 12 χρόνια, η οποία περνά στον Ανάδοχο και η πληρωμή του γίνεται βάση επίτευξης του στόχου και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
  • Κερδίζει για 12 έτη, σημαντικό μέρος του Κόστους Συντήρησης του Υφιστάμενου Συστήματος : όφελος από Φόρους – Τέλη, με βάση την Εξοικονόμηση : 0,00796 € /KWh, στα 93.113.988KWh της Εξοικονόμησης) : €.
  • Επιπρόσθετα αναμένει την έκπτωση που θα δοθεί στο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί (εκτίμηση 1.500.000)

Συμπερασματικά , η Ενεργειακή Αναβάθμιση στον Οδοφωτισμό του Δήμου, έχει χαρακτηριστεί ως επιτακτική ανάγκη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η προτεινόμενη τεχνική επιλογή περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των Φωτιστικών Σημείων με Φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου (ενός έτους) που αρχίζει το 2018 και την ανάληψη της ς του Συστήματος συνολικά (Φωτιστικά – Πίλαρς – Εγκαταστάσεις). Το Προτεινόμενο Σενάριο και η διαδικασία υλοποίησης θα υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξέταση και αν εγκριθεί θα περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Ο συνολικός σχεδιασμός του Έργου, σε επίπεδο Τεχνικής Ωριμότητας, βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και οι απαιτούμενες εργασίες (μετρήσεις κατανάλωσης, καταμέτρηση των φωτιστικών, κ.λπ.) έχουν συνταχθεί.

Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Βόλου, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους λειτουργίας θα επιτευχθεί με:

  1. Την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας, όπου αυτό απαιτηθεί ,στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου.
  2. Τη λειτουργία “Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας”, τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (pillar), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
  3. Σύστημα προληπτικής ς μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).
  4. Αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας.

Κρίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τεχνικούς και διοικητικούς κινδύνους, καθώς υφίστανται οι σχετικές μετρήσεις – καταγραφές και δεν προκύπτει ασάφεια στον υπολογισμό του Προϋπολογισμού .

Το προτεινόμενο σενάριο είναι αυτό της διενέργειας Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, με Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Πολυετούς Διάρκειας και αποπληρωμή της επένδυσης με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), σύμφωνα με τον ν. 3855/2010 και Ν.4412/2016  όπως ισχύει σήμερα με δύο υποέργα : . Παροχή υπηρεσιών “ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χωρών , με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Βόλου 14.414.995,74 € πλέον ΦΠΑ 24% παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητου συμβούλου υποστήριξης του Δήμου στο έργο: ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χωρών , με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Βόλου 360.000 πλέον ΦΠΑ.

Nα σημειωθεί ότι το θέμα θα τεθεί  προς έγκριση στη του Δημοτικού Συμβουλίου τη  Δευτέρα 7 Μαϊου στις  6.00 το απόγευμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση