Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντίθετη σύσσωμη η αντιπολίτευση στην δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου
Αντίθετη σύσσωμη η αντιπολίτευση στην δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου

Αντίθετη σύσσωμη η αντιπολίτευση στην δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου

Την αντίθεσή τους στην δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου και μικρής μονάδας παραγωγής κομπόστ εξέφρασαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου και το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον ασκούντα χρέη δημάρχου Θάνο Θεοδώρου να το υπερασπίζεται και να το χαρακτηρίζει σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο-όπως ανέφερε- θα γίνει μέσω της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και θα στηριχθεί από τη δημοτική αρχή, χωρίς ΣΔΙΤ.

Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα που έχει συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό γιατί αφορά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και ξεκαθάρισε ότι το έργο θα είναι δημόσιο και δεν θα υπάρξει με ιδιώτη. “Πρέπει να ακολουθήσουμε εθνικό σχεδιασμό και η πρότασή μας είναι συμβατή και θα εγκριθεί. Εϊναι μονόδρομος για την πόλη. Το μοντέλο διαχείρισης αποτελεί μία πολιτική απόφαση και θα κριθούμε. Κρίσιμο να μην υπάρχει όμως παραπληροφόρηση” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “ήδη ο δήμος έχει κάνει πρόταση στο ΥΠΕΡΑΑ για πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και αν ανοίξει και άλλη πρόταση σχετική θα καταθέσουν πρόταση όπως και για τα πράσινα σημεία. Σίγουρα θα δώσουμε υλικό που θα παράγεται κάπου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την ΑΓΕΤ”. Επίσης ζήτησε από κράτος να κάνει έλεγχο για σωστή καύση από ΑΓΕΤ σε αυτά που έχει άδεια να καίει.

Ωστόσο ένταση επισε μεταξύ του Θ. Θεοδώρου και του επικεφαλής της Δύναμης Βόλου Μιχ. Μιτζικού για το γεγονός ότι ο πρώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατίθεται το παραγόμενο καύσιμο στην ΑΓΕΤ.

Ο γ. γ. του δήμου Στ. Διαμαντίδης εξήγησε ότι η υπομονάδα αυτή θα παράγει καθαρά υγιές χώμα και είναι μία ρηξικέλευθη πρόταση και και πρόσθεσε: “Το προϊόν που θα παράγεται θα διατεθεί σε όποια εταιρεία ενεργειακή το αποδεχθεί. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, ανέφερε ότι αν δεν βρουν να το διαθέσουν οι δήμοι το srf θα γίνουν δύο μονάδες σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για να απορροφούν τα προϊόντα αυτά”.

Επίσης οι αντιπολιτεύσεις επισήμαναν ότι από την πίσω πόρτα το υλικό που θα παράγεται θα διατίθεται στην ΑΓΕΤ.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ 85.000 τόνοι απορριμμάτων. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 50.000 τόνους απορριμμάτων και θα παράγει SRF ενώ θα δημιουργηθεί και μία μονάδα που θα επεξεργάζεται 15.000 τόνους οικιακών αποβλήτων από τρόφιμα που θα οδηγούνται σε κομποστοποίηση.

Ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας” Μαργαρίτης Πατσιαντάς έκανε λόγο για υιοθέτηση της κυβερνητικής επιλογής στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή και σημείωσε: “Η κυβέρνηση το Δεκέμβρη του 2015 έκανε στροφή από αυτά που ευαγγελίζονταν μέχρι τότε. Η προμελέτη δεν δίνει έμφαση στην ανακύκλωση αλλά στη διαχείριση σύμμικτων απορριμμάτων. Πρόκειται ξεκάθαρα για εφαρμογή του μοντέλου του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης της “Φυλής' όπου είχε στήσει Βάσω Παπανδρεου. Το πρόβλημα με την δυσοσμία από τη λειτουργία του είναι μεγάλο καθώς καίει κάθ χρόνο 220.000 τόνοι απορριμμάτων και απέχει 3 με 4 χιλμ. από δήμους σε ευθεία γραμμή,Το βράδυ όταν ανοίγουν τα κλαπέτα του εργοστασίου για αποσυμφόρηση της δυσοσμίας η δυσοσμία καλύπτει δυτική Αττική και δυτική Αθήνα.
Γι' αυτή την δύσοσμη υπηρεσία που παρέχει ο δήμος Φυλής, παίρνει αντισταθμιστικά σε χρήμα 48 εκ. ετησίως, τη στιγμή που ο τακτικός προϋπολογισμός του 12 εκ. . Εμείς θα έχουμε δύο προβλήματα: ένα της δυσοσμίας από ΧΥΤΑ κοντά στην πόλη και δύο την καύση του υλικού από την ΑΓΕΤ με την έκκληση φουρανίων και διοξινών. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τριτοκοσμικός. Και στη Μακεδονία, Πελοπόννησο θα λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες με ΣΔΙΤ και με σύμβαση για 27 χρόνια.
Στην Ευρώπη καταργούνται και πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίηση γιατί αυτό είναι καρκίνος. “Είπα για ΣΔΙΤ στις άλλες μονάδες, αλλά γνωρίζεται ότι τη διαχείριση στο εργοστάσιο της Φυλής την έχει ο ;”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”, Νατάσσα Οικονόμου,είπε ότι η παράταξή της τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη διαχείριση που θα στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση και υπογράμμισε: “Αρα αποκλείουμε την καύση. Αυτό είναι ενδεδειγμένο και για την περιοχή μας και με μικρότερο κόστος”.

Ο επικεφαλής της “Δύναμης Βόλου” Μιχ. Μιτζικός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της μονάδας αλλά ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι δεν θα διατίθεται το παραγόμενο SRF στην ΑΓΕΤ και τόνισε ότι μέχρι τώρα η δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ο Απ. Νάνος της Λ.Α.Σ., επισήμανε ότι σήμερα ψηφίζεται ο νέος νόμος για ανακύκλωση στη βουλή και στην ουσία αποτελεί μια προσαρμογή ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή με κύριο στόχο να κερδίζει το κεφάλαιο από αυτή την ιστορία. “Δεν αρκεί να λέτε ότι η πρόθεσή μας είναι αυτή. Αφού αποδέχεστε αυτές τις πολιτικές των κομμάτων, μετά είναι υποκριτικό να λέτε ότι αντιτίθεστε. και Ισπανοί μοιράζουν την πίτα στην ανακύκλωση και στην καύση σκουπιδιών. Έχετε ευθύνη ως δήμος. παρόλο που καταγγέλλετε το σάπιο σύστημα κινείστε σύμφωνα με τις επιταγές του”. Επιπλέον ανέφερε ότι η Κίνα σταμάτησε να κάνει εισαγωγές πλαστικών από Ευρώπη για τις δικές της βιομηχανίες και πλέον η Ευρώπη φροντίζει να το διοχετεύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα.

“Η δημιουργία δευτερογενούς καυσίμου δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, καθώς στην πρώτη περίπτωση απαιτείται μεγάλος όγκο απορριμμάτων” επισήμανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσωνας Αποστολάκης. Πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της διαλογής στην πηγή και της διευρυμένης ανακύκλωσης.

Την επικινδυνότητα καύσης του rdf και του srf για τη δημόσια υγεία επισήμανε ο Ν. Κανελλής. “Ετοιμάζεστε να παράγετε και να διοχετεύσετε αυτό το καύσιμο στην ΑΓΕΤ και όχι μόνο. Η πρόταση για παραγωγή κομπόστ, είναι φύλλο συκής στο έγκλημα που ετοιμάζετε. Δεν προβλέπετε καμία κίνηση για διαλογή στην πηγή” τόνισε.

Κατά πλειοψηφία η μεταφύτευση δέντρων στην Καραμπατζάκη

Εν τω μεταξύ, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μεταφύτευση δένδρων, στο πλαίσιο μονοδρόμησης της οδού Καραμπατζάκη στη Νέα Ιωνία.

Ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τα που δύναται να ζητήσει πίσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν παρεμβάσεις στο σημείο, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γ. Μουλά να επισημαίνει ότι έχει περάσει από πολλές ενστάσεις το θέμα κι όλα είναι δρομολογημένα.
Ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος, είπε: «Ως παράταξη είπαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε ήπια κυκλοφορία στην οδό Καραμπατζάκη» ωστόσο αντέδρασε στον τρόπο που έχει εισαχθεί το θέμα καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη ή τεχνική μελέτη, ούτε διαβεβαίωση της νομικής υπηρεσίας. Τη μεταφύτετυση την θεωρώ θνησιγενή. Φέρτε όλες αυτές τις μελέτες και μπορεί να μην είμαστε αρνητικοί αλλά έτσι όπως έρχεται δε μου αρέσει, μου θυμίζει «Δούρειο Ίππο»» και πρότεινε να αποσυρθεί.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης ανέφερε ότι το 1992 εφαρμόζοντας το Life ο τότε δήμαρχος Ν.Ιωνίας πήρε κάποια για να κάνει αυτή την μικρή παρέμβαση στη Ν.Ιωνία, όπως και τα ίδια χρήματα είχε πάρει κι ο Δήμος Βόλου που τότε είχαν πολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Σε ποια πλατεία βάζουν διπλή συστοιχία προκειμένου να μην γίνεται η διέλευση των οχημάτων» είπε και συνέχισε: «Έγινε από ένα πείσμα του τότε δημάρχου για να μην είναι προσβάσιμος ο δρόμος στα οχήματα. Το Life που τρέχει και σήμερα η χρηματοδότηση είναι 60% από ΟΤΑ και 40% από Ε.Ε.

Αλλά έχοντας ως μπούσουλα της περίοδο διατήρησης, ο κάθε ΟΤΑ μπορεί να κάνει τροποποίηση. Εδώ συζητάμε για μια παρέμβαση που γίνεται μετά από 25 – 26 χρόνια.

Ο Δήμος Βόλου έχει κάθε δικαίωμα να κάνει αυτό και να μην δώσει ούτε ένα . Ό,τι γίνεται, γίνεται κακόβουλα. Ήδη ο κ. Αποστολάκης και η κα. Κοκκινάκη πολεμούν και χάνουν όλες τις αποφάσεις. Δε σεβόμαστε τις αποφάσεις του Δ.Σ. αλλά δεν σεβόμαστε και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων; Το έργο αυτό, θα άρει την πολιτική αντιπαράθεση των τότε δημάρχων»

Απαντώντας στον κ. Δουλόπουλο για το αν υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα ζητηθούν χρήματα, ο κ. Σταυρίδης, είπε ότι η παρέμβαση θα είναι με ισοζύγιο και πριν γίνει θα υπάρξει τεχνική περιγραφή σε όλα τα σημεία για να έχει άποψη το Δ.Σ.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορούμε να το δούμε μόνο του και χαρακτήρισε τον σχεδιασμό πρόχειρο και πονηρό , τονίζοντας: “Είναι μια πτυχή του ίδιου θέματος κι είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η φιλοσοφία σας. Σήμερα μας είπατε να άρετε την πολιτική αντιπαράθεση των δύο δημάρχων, μας είπατε για ιστορική απόφαση, για εναλλακτικές εισόδους – εξόδους, για το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό έργο, για χάραξη ποδηλατοδρόμων κι ήπιες παρεμβάσεις. Αυτά όλα μαζί δε δένουν. Αυτό που κάνετε θα είναι φθορά και ζημιά και στους δύο δρόμους. Λέτε να πάρουμε απόφαση για μεταφύτευση και έρχεται η υπηρεσία κι εκφράζει ενστάσεις επειδή είναι πολλών χρόνων κι αποσπασματικά πάτε να περάσετε σχεδιασμό για μίνι περιφερειακό μέσα στην πόλη. Η μελέτη του 1999 πρέπει να επικαιροποιηθεί και δεν μπορεί να λειτουργούν οι δρόμοι ως ζεύγη». Μάλιστα προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει την οδική σύνδεση Μπουρμπουλήθρα – Λαρίσης.

Ο επικεφαλής της β'΄ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, εξέφρασε φόβους κι αμφιβολίες, κάνοντας λόγο για μίνι περιφερειακό και ζήτησε από την δημοτική αρχή να καταθέσει στο σώμα σχετική μελέτη.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θοδ. Τσαλούχας, ανέφερε ότι στο τότε πρόγραμμα Life συμπεριλαμβάνονταν και η Καραμπατζάκη από τα Προσφυγικά και πρόσθεσε: “Εσείς πεζοδρομείτε δρόμους όπως η Κουμουνδούρου με το έτσι θέλω. Ήμασταν από την αρχή αντίθετοι σε έναν μίνι περιφερειακό μέσα στην πόλη. Στον περιφερειακό υπάρχει δρόμος που είναι μπαζωμένος και πρέπει να ενωθεί με Λαρίσης – Αθηνών».

Η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, επεσήμανε ότι η μελέτη του Life περιλάμβανε και τα δένδρα όχι μόνο το τεχνικό κομμάτι και κατέθεσε εγγράφως την απάντηση από την ομάδα παρακολούθησης του Life, σύμφωνα με την οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης το έργο, παρακολουθείται κι αν δεν ενημερωθεί έχει δικαίωμα την ανάκτηση όλου του ποσού περίπου 800.000 ευρώ. «Φυσικά δεν θα σταματήσουμε να το κυνηγάμε γιατί η Καραμπατζάκη είναι προς όφελος των πολιτών κι εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ζωής. Και το γεγονός ότι η Ζάχου δεν έγινε όπως η Καραμπατζάκη, ήταν ότι δεν υπήρχε περιφερειακός, υπήρχαν άλλα δεδομένα. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι έχει ψηφιστεί ότι απαγορεύονται οι μεταφυτεύσεις γιατί το ποσοστό επιβίωσης των δένδρων δεν είναι μεγάλο».

Η πρώην αντιδήμαρχος Βιολέττα Καντόλα, κατηγόρησε τις μειοψηφίες και είπε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν δύο κατηγοριών πολίτες με τον συγκεκριμένο τρόπο που έχει γίνει η παρέμβαση. «Να μην εμφανίζονται εκ των υστέρων και τα βρίσκουν όλα τα στραβά σήμερα» είπε απευθυνόμενη προς τις μειοψηφίες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση