Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Αντίθετοι οι δικαστικοί λειτουργοί στη δημοσιοποίηση των δηλώσεών τους περί πόθεν έσχες
Αντίθετοι οι δικαστικοί λειτουργοί στη δημοσιοποίηση των δηλώσεών τους περί πόθεν έσχες

Αντίθετοι οι δικαστικοί λειτουργοί στη δημοσιοποίηση των δηλώσεών τους περί πόθεν έσχες

Την αντίθεση τους για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων τους περί πόθεν έσχες εκδήλωσαν οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Ενώσεως τους, ενώ η Πρόεδρος της Μαργαρίτα Στενιώτη μίλησε αναλυτικά για τα χρόνια θεσμικά προβλήματα της ς, ενώ άσκησε κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις από βήματος της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς που είχε κάνει λόγο περί “δικαστικών πραξικοπημάτων”.

“Προσβάλουν συλλήβδην τους δικαστές” είπε η κυρία Στενιώτη, ενώ κριτική άσκησε και στον Πρόεδρο της Βουλής που ζήτησε να δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες των δικαστών.

“Λόγοι προσωπικής ασφάλειας” τόνισε η Πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών επιβάλλουν την μη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, ενώ αναφέρθηκε και στους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τη δημοσιοποίηση των διευθύνσεων των κατοικιών των δικαστών μέσω του πόθεν έσχες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε, επικαλούμενος επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, περιορισμένης κλίμακας μεταβολές στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του νέου έτους, ενώ διαβεβαίωσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διασφαλίζει την ανεξαρτησία τηςδικαιοσοσύνης από οιουδήποτε παρεμβάσεις.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μίλησε για τη σημασία της ς και το θεσμικό της βάρος, ενώ η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κάλεσε δικαστές και εισαγγελείς, να δουλέψουν “για τη δικαιοσύνη, την πατρίδα και τους Έλληνες πολίτες” εισηγούμενη παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων μεταξύ των μέτρων που τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη με ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου από την πλευρά του άσκησε σκληρή κριτική και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης, επικεντρώνοντας στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλου για τα περί “δικαστικών πραξικοπημάτων” λέγοντας πως “προσβάλλουν βάναυσα το δικαστικό σώμα” ενώ σκληρή ήταν η κριτική του για τις πρόσφατες επιλογές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, με μαζικές όπως είπε παραλείψεις ικανότατων δικαστικών λειτουργών.

Αναλυτικά  τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων της Προέδρου της Ενώσεως  Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτας Στενίωτη, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αλλά και τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ. κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων

To κύρος της δικαιοσύνης δεν εξαρτάται μόνον από τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τους εκπροσώπους των λοιπών λειτουργιών του πολιτεύματος. Θα αναφερθώ στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής περί των αντιδράσεων των δικαστών για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες, όπως και την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς που έκανε λόγο για πραξικοπήματα. Οι αντιδράσεις των δικαστών για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων τους περί πόθεν έσχες, δεν σχετίζονται παρά μόνον με την προάσπιση της ανεξαρτησίας τους καθώς τυχόν δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων θα τους θέσουν σε άμεσο κίνδυνο και θα τους καταστήσουν αντικείμενο εκβιασμών και εγκληματικών συμπεριφορών. Η αντίδραση μας σχετίζεται μόνον με λόγους προσωπικής μας ασφάλειας.

Στη δεύτερη περίπτωση ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Διαφθοράς, δίχως να αναφέρει στοιχεία,  δίχως να πει τι ακριβώς εννοεί και χωρίς να κατονομάσει τους πραξικοπηματίες, έκανε λόγο γενικά για δικαστικά πραξικοπήματα μιλώντας στη Βουλή, με αποτέλεσμα με τη δήλωση του να αποδομεί τον θεσμό της δικαιοσύνης να  προσβάλλει συλλήβδην τους δικαστικούς λειτουργούς. Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας με μόνο γνώμονα τη συνείδηση μας, το σύνταγμα και τους νόμους της χς.

Νίκος Παρασκευόπουλος υπουργός της Δικαιοσύνης

Τα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι δραματικά και ορισμένα πρωτόγνωρα. Οπως για παράδειγμα δεν υπάρχουν αίθουσες για να στεγάσουν μεγάλες δίκες με πολλούς κατηγορουμένους κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα κατασκευαστεί οι κατάλληλες αίθουσες. Γίνεται προσπάθεια για ηλεκτρονική θωράκιση της δικαιοσύνης, προγράμματα που είχαν ξεκινήσει και συνεχίζονται. Η ηλεκτρονική διασύνδεση με τα σωφρονιστικά καταστήματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης που έγινε πρόσφατα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι εξωδικαστικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών πρέπει επίσης να ενισχυθούν. Οπως η διαμεσολάβηση.

Σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο θα έπρεπε να έχει δώσει λύσεις στα προβλήματα της δικαιοσύνης. Ομως δεν συνέβη πάντα αυτό. Υπάρχει μία πολυνομία και μία που δημιουργούν προβλήματα. Σε ότι αφορά τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πρέπει να πω ότι η ψήφιση του ήταν θέμα ανάγκης καθώς αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλειστεί η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Τ αντιμετωπίζουμε προβλήματα για να εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος. Εχουν νομίζω πειστεί οι θεσμοί ότι κάποια πράγματα πρέπει να προσεχθούν στην εφαρμογή του νέου Κώδικα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Υπάρχουν όμως και νομοθετήματα που έχουν θετικό πρόσημο, όπως ο πτωχευτικός κώδικας. Το υπουργείο οφείλει να απέχει από κάθε παρέμβαση και να εξασφαλίζει συνθήκες ομαλής λειτουργίας της δικαιοσύνης. Τη δικαιοσύνη εμπιστεύεται η κοινωνία και όλοι και παράγοντες. Η δήλωση στην οποία και αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ενώσεως σας δεν αποτελεί παρά μόνον σημείωση για την ύπαρξη προβλημάτων και σε καμιά περίπτωση δεν δηλώνει αποδοκιμασία σε βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Οι εισαγγελείς και οι δικαστές θα συνεισφέρουν στην πάταξη της διαφθοράς και στη δίωξη εκείνων που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, με αποτέλεσμα την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας με τους ανέργους και την περικοπή των μισθών και συντάξεων. Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έδωσε απαντήσεις σε όσα λίγη ώρα νωρίτερα είχε επισημάνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Η κυρία Θάνου υπεραμύνθηκε των επιστολών που απέστειλε στον κ. Γιουνκέρ είτε ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών είτε ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Επίσης ανέφερε περιπτώσεις παραλείψεως  δικαστικών λειτουργών και επί προηγουμένων κυβερνήσεων.

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Είμαι , ποτέ δεν ήμουν συνδικαλίστρια. Η ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού δημιουργεί τεράστιες ευθύνες που πηγάζουν και από το σύνταγμα μιας και  είμαστε η τρίτη θεσμική λειτουργία. Οφείλουμε να απομείνουμε δικαιοσύνη άμεσα  και δίκαια. Τα προβλήματα είναι πολλά, παρά τις άοκνες προσπάθειες των δικαστών και εισαγγελέων και παρά τα βήματα που έχουν γίνει τελευταία από την πλευρά της πολιτείας. Υπάρχει ανάγκη για συναντίληψη και συν μεταξύ δικαστών και δικηγόρων για να προχωρήσει η δικαιοσύνη στην εκδίκαση των υποθέσεων. Θέτω και πάλι το θέμα της παράτασης του ωραρίου στα δικαστήρια και καλώ τις ενώσεις θα θέσουν το θέμα αυτό. Υφίσταται ανάγκη για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής με άλλες αίθουσες που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για τη διεξαγωγή σημαντικών δικών.
Επίσης η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, ζήτησε την αύξηση θέσεων δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων.

Τέλος, κάλεσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς να εργαστούν για “το καλό της δικαιοσύνης, της πατρίδας μας για το καλό των Ελλήνων πολιτών”

Χαράλαμπος Αθανασίου πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ

Σχετικώς με την αποκατάσταση των μισθολογικών αποδοχών των δικαστών, ο πρώην υπουργός τόνισε, ότι έγινε επί της κυβερνήσεως ΝΔ – ΟΚ και τότε δεν υπερψηφίστηκε, όπως είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντιπολίτευση.  Από τότε δεν έγινε τίποτα, πρόσθεσε, και έψεξε την Ένωση των  δικαστών ότι δεν αντέδρασε. “Τί συμβαίνει.” διερωτήθηκε, ” Δεν πρέπει να αντιδρούν οι δικαστές σε κάθε πολιτική ;” Eπίσης ανέφερε ότι στο τωρινό προϋπολογισμό δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τα αναδρομικά των δικαστών. Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου που είχε στείλει επιστολή στον κ. Γιουνκέρ που είχε αναφερθεί στα δεινά των μνημονίων, ο κ. Αθανασίου είπε “γιατί δεν στείλατε και τώρα επιστολή στον κ. Γιουνκέρ για το τρίτο μνημόνιο, που έκλεισαν οι τράπεζες . Αυτά τα λέω για το κύρος των δικαστών και της Ενώσεως”.

Για τις δηλώσεις του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, τόνισε, ότι ” Προσβάλλουν βάναυσα το δικαστικό σώμα. Οφείλει να κατονομάσει τί εννοεί όταν είπε  για κάποιους που κάνουν τερτίπια. Να μας πει ποιοι είναι πραξικοπηματίες και τί ακριβώς έκαναν”. Σε ότι αφορά τη διαφάνεια, αναφέρθηκε εκτενώς σε ποινικές διατάξεις κατά διαφθοράς επί της υπουργείας τους και για την ίδρυση Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς με αποτέλεσμα, όπως τόνισε ”  να ανέβει η χώρα μας να ανέβει 25 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη”. Για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ακούγονται αλλαγές και παρεμβάσεις που προέρχονται, όπως είπε, από “άλλους και όχι από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο”, τον οποίο κάλεσε να μην ενστερνιστεί εισηγήσεις για παρεμβάσεις στο θεσμό που χρόνια λειτουργεί στη δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία της δικαιοσύνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “δεν έχει γνωρίσει τέτοια προσβολή το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 δικαστικούς λειτουργούς. Κάνατε κάτι αδιανόητο”. Δήλωσε τέλος, ότι η ΝΔ μόλις γίνει κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν γίνει, όπως είπε, στο δικαστικό σώμα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση