Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντίθετη η δημοτική αρχή Βόλου στην απόφαση της ΚΕΔΕ για τα “κόκκινα” δάνεια
Αντίθετη η δημοτική αρχή Βόλου στην απόφαση της ΚΕΔΕ για τα “κόκκινα” δάνεια

Αντίθετη η δημοτική αρχή Βόλου στην απόφαση της ΚΕΔΕ για τα “κόκκινα” δάνεια

“Ως Δημοτική Αρχή του Βόλου κινούμστε στο σχεδισμό και τις αποφάσεις μας με κοινωνικά και μόνο κριτήρια και σε καμία περίπτωση με πολιτικά ή κομματικά, που όπως φαίνεται πρυτάνευσαν στην ανακοίνωση της Κ.

Η πρότασή μας αφορά, και είναι πρόδηλο αυτό, τους Δήμους εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως ο δικός μας, να το πράξουν και όχι βέβαια εκείνους που είναι χρεωμένοι

Για τους λόγους αυτούς καλούμε την Κ να ασκήσει την αναγκαία παρέμβαση προς την Κυβέρνηση προκειμένου εκείνη να νομοθετήσει δημιουργώντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εκδηλωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η δική μας, με μοναδικό κριτήριο την ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας από τον εφιάλτη του πλειστηριασμού της πρώτης ς τους”.

Τα παραπάνω τονίζει η δημοτική αρχη Βόλου αναφορικά με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων ς) και τη διαφοροποιημένη στάση που φαίνεται να υιοθετεί απέναντι στην πρότασή της για παρέμβαση των ΟΤΑ προκειμένου να διασωθούν όσες το δυνατόν περισσότερες κατοικίες, αδύναμων οικονομικά συμπολιτών, από τα «κοράκια» και τους τοκογλύφους των πλειστηριασμών.

Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.

-Δρομολόγηση σειράς επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου, μέσω του οποίου, θα ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και ς λύσης που θα προστατεύει δανειολήπτες αλλά και εγγυητές των δανείων.

-Αίτημα για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το Δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει (μοντέλο Κύπρου).

-Αίτημα για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ς, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

-Επ σχετικής νομοθετικής διάταξης που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες .

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση