Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αντίστροφοι ρόλοι στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο
Αντίστροφοι ρόλοι στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο

Αντίστροφοι ρόλοι στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο

Αντίστροφη εκείνης που υπήρχε τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι η πολιτική εικόνα που μεταδίδει από το μεσημέρι το Κοινοβούλιο, με την έναρξη της συζήτησης επί του Πολυνομοσχεδίου για τα : ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση πλέον, ζητεί την υπερψήφιση μνημονιακών μέτρων, επισημαίνοντας ότι την ελληνική πολιτική σκηνή παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι εταίροι. Την ίδια στιγμή, Δ και ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, καταγγέλλουν τη σκληρότητα των προτεινόμενων μέτρων.

Κατά την έναρξη της κοινής τριών Επιτροπών συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών . Χουλιαράκης έκανε λόγο για «ορισμένα δύσκολα άρθρα», που όμως πρέπει να ψηφιστούν ώστε να εξαλειφθεί το ρίσκο της εξόδου από το κοινό νόμισμα, και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση.

«Ανέλαβα την άχαρη αποστολή να εισηγηθώ την ψήφιση αυτού του νόμου. Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι αφάνταστα δύσκολα για ελληνική . Ιδιαίτερα για μας την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλαμε τις μνημονιακές . Παρά τη σκληρότητα των υφεσιακών και αναποτελεσματικών μέτρων που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου, να ψηφιστεί μετά και τις βελτιώσεις που θα προταθούν και οι υπουργοί θα αποδεχτούν» είπε στην εισήγησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος. Και αφού κάλεσε την Δ και το ΠΑΣΟΚ να προτείνουν ισοδύναμα για όσα από τα μέτρα δηλώνουν ότι διαφωνούν, σημείωσε προκαλώντας αίσθηση: «Υπάρχουν μέτρα που δεν ήταν στο mail Χαρδούβελη»;.

«Δυσκολεύεστε τώρα, έ; Ξέρετε, ούτε κι εμείς τόσα χρόνια τα είχαμε εύκολα» είπε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος. Χαρακτήρισε το συζητούμενο σχέδιο νόμου, «μνημείο ατελούς, προβληματικής νομοθετικής λειτουργίας. Επί της ουσίας» συνέχισε, «το πολυνομοσχέδιο είναι υφεσιακό, με νέα φορολογικά βάρη σε ήδη υπερφορολογημέ πολίτες». Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής: «Λέμε όχι σε κάθε φορο επιβάρυνση στον ήδη υπερφορολογημένο πολίτη». Για να προσθέσει, όμως: «Είμαστε θετικοί σε διατάξεις που αντιμετωπίζουν φοροδιαφυγή, αλλά αν αυτό γίνει με τρόπο αποτελεσματικό. Είμαστε θετικοί και σε διατάξεις που ρυθμίζουν πλαίσια αποκρατικοποιήσεων, και ζητήματα διαρθρωτικά». Και αφού σημείωσε ότι η τελική στάση του κόμματος θα καταγραφεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου) αφού προηγηθούν εξηγήσεις από τους υπουργούς, τόνισε: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι η αρχή του τέλους της εξαπάτησης». Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κατέδειξαν ευθύς εξαρχής ότι στον αντιπολιτευτικό τους λόγο εντάσσουν με ιδιαίτερη έμφαση τις αναφορές σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ως αντιπολίτευση και τα οποία τώρα «ανατρέπονται» από την κυβερνητική πρακτική.

«Υποχρεωθήκατε να γλύφετε εκεί που φτύνατε» είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος, για να συμπληρώσει: «Ζούμε την διάψευση της προεκς ρητορείας περί σκληρής διαπραγμάτευσης. Ούτε σκληρή, ούτε διαπραγμάτευση ήταν. Ηταν μια παράδοση άνευ όρων. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν, και ο λογαριασμός ήρθε. Εχουμε ρυθμίσεις που οδηγούν σε παραπέρα επιβάρυνση ιδιοκτητών ακινήτων. Και τις εισηγούνται αυτοί που μας κατήγγειλαν όταν ψηφίζαμε τον ΕΝΦΙΑ». Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι επίσης επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει διατάξεις που αφορούν πολιτικές ανάλογες εκείνες τις οποίες από κυβερνητικές θέσεις προωθούσε το ΠΑΣΟΚ.

Με τη φράση «καλωσήρθατε στην νέα τουρκοκρατία με τα νέα χαράτσια» σηματοδότησε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ν. Καραθανασόπουλος ασκώντας οξύτατη κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπηρέτης των πιο βάρβαρων στοιχείων του καπιταλισμού». Για να προσθέσει: «Με το πολυνομοσχέδιο, φέρνετε έναν οδοστρωτήρα στην πλάτη του ελληνικού λαού. Είστε οι ικανότεροι για να επιβάλλετε τα χειρότερα στο λαό. Στο όνομα της αριστεράς επιβάλλετε τα πιο σκληρά μέτρα».

Αύριο το πρωί, επί του νομοσχεδίου σε ειδική συνεδρίαση θα τοποθετηθούν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ενώ με την διαδικασία του επείγοντος, η όλη διαδικασία στις Επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών, Παραγωγής και Εμπορίου), θα ολοκληρωθεί αργά αύριο το βράδυ. Στην Ολομέλεια εισάγεται, ως γνωστόν, το μεσημέρι της Πέμπτης με προοπτική να ολοκληρωθεί η ψήφισή του και επί των άρθρων την νύχτα της Παρασκευής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση