Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντιστάσεις δείχνει ο κορωνοϊός: 721 νέα κρούσματα, 49 θάνατοι
Αντιστάσεις δείχνει ο κορωνοϊός: 721 νέα κρούσματα, 49 θάνατοι

Αντιστάσεις δείχνει ο κορωνοϊός: 721 νέα κρούσματα, 49 θάνατοι

Σε 721 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 49 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5195.

Παράλληλα, σε 386 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η

Σήμερα ανακοινώνουμε 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με δι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έντονη ανησυχία για τις εικόνες συγχρωτισμού

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού παραμένουν υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Αν και προς το παρόν οι επιδημιολογικοί δείκτες συνεχίζουν την πτωτική τάση –πλην των δεικτών σε ορισμένες περιοχές κυρίως σε Αττική και Βόρεια – οι επιστήμονες προβληματίζονται από την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μέσα στις γιορτές, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Την ανησυχία των ειδικών επιτείνουν οι εικόνες συγχρωτισμού που καταγράφηκαν προχθές έξω από ορισμένες εκκλησίες, αλλά και σε παραλιακές ζώνες μεγάλων αστικών κέντρων.

Χθες, μία ημέρα που διενεργήθηκαν περί τις 8.700 εξετάσεις για την ανίχνευση του κορωναϊού (μοριακός έλεγχος και rapid τεστ αντιγόνου), ανακοινώθηκαν 510 νέα κρούσματα COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι ο ημερήσιος αριθμός των εξετάσεων το τελευταίο διάστημα, χωρίς να υπολογίζονται οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα, είναι κοντά στις 30.000. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 391, ενώ 47 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Από τα νέα κρούσματα 187 εντοπίστηκαν στην Αττική, 65 στη Θεσσαλονίκη, 31 στη Λάρισα και 26 στην Αργολίδα. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) υπολογίζεται στο 0,75, ενώ το ποσοστό θετικότητας των τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 2,95%.

«Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει», ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε από όλους «σύνεση, λογική, σεβασμό και ». Την εκτίμηση ότι έρχεται τρίτο κύμα στη χώρα μας που θα προκαλέσει πολλά θύματα, και το οποίο δεν θα περιοριστεί στη Βόρεια , αλλά θα πλήξει σφοδρά όλη τη χώρα, έκανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος.

Σε 55 νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου 100.000 υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ιδιωτικών κλινικών. Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε επιπλέον 55 νοσοκομεία του ΕΣΥ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να γίνονται 8.000 εμβολιασμοί υγειονομικών την ημέρα. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «ο σχεδιασμός μας υλοποιείται βήμα βήμα και προσεκτικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 500 εμβόλια όλα και όλα, όσα έχουν κάνει οι Γάλλοι ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 0 όπως έχουν κάνει οι Ελβετοί ή άλλοι. Ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει υπερπολλαπλάσιες πρώτες δόσεις και μετά να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση».

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις του ιατρικού κόσμου για ένταξη στον προγραμματισμό για τους εμβολιασμούς και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Σε επιστολή που απέστειλαν οι πρόεδροι του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας, στον υπουργό Υγείας με κοινοποίηση και στον πρωθυπουργό, δηλώνουν έκπληκτοι και προβληματισμένοι για την έλλειψη πρόβλεψης για τον εμβολιασμό του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τονίζοντας ότι ο καθολικός εμβολιασμός του ιατρικού Σώματος (κρατικού και ιδιωτικού τομέα), ανεξάρτητα της ειδικότητάς τους, αποτελεί το πρώτο ανάχωμα για τη διάδοση του ιού.

Λεπτές ισορροπίες εν μέσω φόβων για έξαρση

Με το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών βρίσκονται οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας, που εξέρχεται από την εορταστική περίοδο εξετάζοντας σενάρια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και με σαφείς προειδοποιήσεις – και έντονη ανησυχία – από τους ειδικούς για έξαρση της πανδημίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο βασικότερος παράγοντας της εξίσωσης – και απόλυτη προτεραιότητα εδώ και καιρό, όπως διαμηνύεται από κυβερνητικά χείλη – είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά), αλλά και για τα σχολεία ειδικής αγωγής, ο κύβος ερρίφθη, μιας και όπως ανακοίνωσε και επίσημα το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας, τα δια ζώσης μαθήματα επανεκκινούν οριστικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, το βράδυ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ

του ανοίγματος και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, δηλαδή εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Γυμνάσια, λύκεια και click away

Από εκεί και πέρα, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με την τρίτη λυκείου (για την οποία μάλιστα ανακοινώθηκε και μείωση της εξεταστέας ύλης) να βρίσκεται εύλογα στο επίκεντρο.

Οι ειδικοί αναμένεται την Παρασκευή, σε νέα σύσκεψη να εξετάσουν και το ζήτημα του λιανεμπορίου και την επαναφορά του click away, καθώς και όλων των υπηρεσιών που ήταν ανοιχτές την εορταστική περίοδο, πριν δηλαδή τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το περασμένο Σάββατο.

Σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με το Μέγαρο , αναμένονται στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες, πάντως εκφράζουν ανησυχία για το «αποτύπωμα» της εορταστικής περιόδου και ειδικά για τις εικόνες των Θεοφανείων, όπου παρατηρήθηκαν αρκετά περιστατικά συνωστισμού, παρά τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η . Γεγονός που, όπως γίνεται αντιληπτό, καθιστά τις ισορροπίες των αποφάσεων για τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα εύθραυστες.

Όπως άλλωστε διεμήνυσε το πρωί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος , εφόσον κριθεί αναγκαίο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ακόμη και αιφνιδιαστικά, «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

«Καμπανάκια» των ειδικών

Τις προειδοποιήσεις και τον προβληματισμό των ειδικών αποτύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από τις εικόνες που καταγράφηκαν τα Θεοφάνεια. «Με σόκαρε πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» τόνισε, εκφράζοντας φόβους να μην γίνει σε εθνικό επίπεδο ότι συνέβη στη Θεσσαλονίκη τους προηγούμενους μήνες, με αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία πως τα και την Πρωτοχρονιά «έγιναν παραπάνω μεταδόσεις». «Το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν σωστή η αυστηροποίηση των μέτρων πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Έκανε δε λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία και σημείωσε ότι με τις χθεσινές εικόνες είναι εμφανές ότι αυτό

Σε δραματικούς τόνους μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, το ΕΣΥ είναι πλέον πιο πιεσμένο, ενώ τόνισε η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. Επεσήμανε δε ότι για την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση