Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντιπυρική περίοδος 2020 από την 1η Μαΐου
Αντιπυρική περίοδος 2020 από την 1η Μαΐου

Αντιπυρική περίοδος 2020 από την 1η Μαΐου

 

Από 01/5/2020 σε ισχύ η πγόρευση χρήσης πυρός στην ύπαιθρο.

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών . Μαγνησίας, ενόψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου κι επισήμως από την 01 Μαΐου 2020, εφιστά την προσοχή των πολιτών του ομού Μαγνησίας στα εξής:

Για να μην προκληθεί πυρκαγιά:

-Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους. (9η πυρ/κή διάταξη)

-Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

-Μην αφήνετε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων, κ.α.) στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

-Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.

 

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας:

-Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

-Τηρήστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

-Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν βλέπετε ότι κάπου αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα.

-Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

-Ειδοποιείστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 και δώστε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.

-Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

-Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

-Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή.

-Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά μέσα στο , καταφύγετε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα.

-Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε εξαιτίας του καπνού, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας μ' ένα στεγνό ύφασμα.

-Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, πέστε στο έδαφος, καλύψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια και κυλιστείτε στο χώμα, μέχρι να σβήσουν.

-Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου άλλου, προσπαθήστε να τον τυλίξετε με μια κουβέρτα ή κάποιο ρούχο και βοηθήστε τον να κυλιστεί στο χώμα.

-Σε περίπτωση που το μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης -χωρίς χρέωση- για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Εφιστάται προσοχή στις πυρκαγιές λόγω υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων, αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Εκτός αυτού ενημερώνεται άμεσα ο ΕΠΕ με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των εκτάσεων  στις οποίες σημειώθηκε η πυρκαγιά, ο οποίος εφαρμόζει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ειδικότερα, ενημερώνουμε τους φίλους αγρότες ότι σύμφωνα με την υπ αριθμ 87834/31.7.2015  εγκύκλιο του ΕΠΕ, σε περίπτωση που η Υπηρεσία αναφέρει καύση υπολειμμάτων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια καύσης αγροτεμαχίων, στην Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ,  αυτή αναζητά μέσω γεωγραφικού στίγματος τον ιδιοκτήτη του δηλωμένου αγροτεμαχίου και με έγγραφο τον ενημερώνει ότι έχει υποπέσει στην  παράβαση της “μη ορθής διαχείρισης των υπολειμμάτων καλλιεργειών” και του επιβάλλει ποινή περικοπής της επιδότησης (από -3% της ενιαίας ενίσχυσης έως και -27%, σε περίπτωση συνεχόμενων παραβιάσεων).

Η παράβαση υφίσταται με την αναφορά και μόνο της καύσης από την Υπηρεσία μας και επιβεβαιώνεται με επιτόπια υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα αγροτεμάχια που υπάρχουν ενδείξεις καύσης, χωρίς την παρουσία του γεωργού.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο σε κάθε επίπεδο, ελέγχοντας τις περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης τόσο σε πειθαρχικό-  ποινικό, όσο και σε διοικητικό πλαίσιο με την περικοπή των ενισχύσεων.

Συνιστάται σε όλους η απαραίτητη προσοχή και σε όσους απαραιτήτως πρόκειται να κάνουν χρήση της καύσης για τις εργασίες τους, στην έκδοση σχετικής άδειας από την Υπηρεσία μας, προς αποφυγή κάθε δυσάρεστη συνέπειες.

Η αμέλεια, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες δασικών πυρκαγιών και καταστροφής του φυσικού πλούτου της χς, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες ζέστης και ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση