Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντιπλημμυρικά Περιφέρειας Θεσσαλίας: Ολοκληρώθηκαν έργα 530 εκατ. ευρώ και ξεκινούν νέα έργα 141,5 εκατ. ευρώ
Αντιπλημμυρικά Περιφέρειας Θεσσαλίας: Ολοκληρώθηκαν έργα 530 εκατ. ευρώ και ξεκινούν νέα έργα 141,5 εκατ. ευρώ

Αντιπλημμυρικά Περιφέρειας Θεσσαλίας: Ολοκληρώθηκαν έργα 530 εκατ. ευρώ και ξεκινούν νέα έργα 141,5 εκατ. ευρώ

 Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα 119 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ,  ενώ μετά τη θεομηνία του Ιανού δρομολογούνται έργα διευθέτησης, συντήρησης και καθαρισμού ποταμών τάφρων και συλλεκτήρων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

 

Επιπλέον, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάχθηκε νέο ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Παλαμά, με τρία υποέργα:
-Αποκατάσταση κλειστού δικτύου για την μεταφορά νερού από τον ποταμό Καλέτζη στον ποταμό Σοφαδίτη μετά από τις πλημμύρες στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας (5.000.000 ευρώ)
-Αποκατάσταση τεσσάρων αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων μετά από τις πλημμύρες στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας (1.200.000 ευρώ) και
-Σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ-ΔΕΗ (100.000 ευρώ)

Ακόμη, χρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών, νέο για την ενίσχυση τμήματος του Πάμισου ποταμού, μέσα στον αστικό ιστό του Μουζακίου.

«Η εποχή επιβάλλει βαθιές επεξεργασίες και συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη φύση ως σύμμαχο και όχι σαν εχθρό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να υλοποιούμε δράσεις «χρησιμοποιώντας» τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, με λύσεις όπως αποκαταστάσεις υγροτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά του πλάτους των ποταμών στις αρχικές διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαίρετων και αποτελεσματική διαχείριση και των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και ξεκινούν 7 έργα και 2 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι τα εξής:
– Έργα διευθέτησης συντήρησης και καθαρισμού 3 αποστραγγιστικών τάφρων
– Έργα διευθέτησης συντήρησης και καθαρισμού 14 αποστραγγιστικών τάφρων
– Έργα διευθέτησης συντήρησης και καθαρισμού 9 αποστραγγιστικών τάφρων
– Διευθέτηση ποταμού Ιταλικού και των συμβαλλόντων σε αυτόν συλλεκτήρων
ΙΙ2 και ΙΙ3 και λοιπών συνοδών έργων
-Διευθέτηση ποταμού Καλέντζη και του συλλεκτήρα ΙΙΙ2
– Αντιπλημμυρικά έργα ποταμού Ενιπέα
– Αντιπλημμυρικά έργα ποταμού Πάμισου και Συλλεκτήρες Ενιπέα
-Μελέτη διευθέτησης ποταμού Ενιπέα,
-Μελέτη διευθέτησης ποταμού Πάμισου και Συλλεκτήρων ποταμού Ενιπέα
Στην Π.Ε. Καρδίτσας:
-Η διεύρυνση της κοίτης των ποταμών Καλέντζη, Ιταλικού και Ενιπέα είναι εφικτή μόνο μετά τη τεχνικών μελετών. Οι απαραίτητες μελέτες συντάσσονται στα πλαίσια κατεπείγουσας διαδικασίας από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο και θα αναλάβει την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που θα προκύψουν, όπως διεύρυνση κοίτης, ανύψωση αναχωμάτων, ενίσχυση αντλιοστασίων κλπ. Σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας επεμβαίνει μόνο σημειακά, προκειμένου να αποκαταστήσει ζημιές που έχουν διαπιστωθεί.
– Όσο αφορά τον καθαρισμό των ποταμών Καλέντζη, Ιταλικού και Ενιπέα, ήδη έχουν προγραμματιστεί 2 εργολαβίες επί του Καλέντζη ποταμού, σε καίριες θέσεις. Επειδή οι καθαρισμοί είναι έργα δαπανηρά, για τον ευρύ καθαρισμό όλων των ποταμών της περιοχής έχει ζητηθεί σημαντική χρηματοδότηση από το ΥΠΟΙΟ.
– Η αποκατάσταση των ζημιών στα αναχώματα των ποταμών Καλέντζη και Ιταλικό στις περιοχές Μακρυχώρι, Ψαθοχώρι και Μεταμόρφωση εκτελούνται σήμερα με 3 κατεπείγουσες εργολαβίες, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σημαντικός όγκος εργασιών αποκατάστασης στις περιοχές Μεταμόρφωσης και Παλαμά (Φανάρα). Πρέπει να τεθεί υπόψη όμως και η δυσκολία πραγματοποίησης εργασιών εντός των ποταμών κατά τη χειμερινή περίοδο.
-Ανύψωση των αναχωμάτων υλοποιείται μετά από τεχνική μελέτη και ισχύουν όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω για τις ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παρακάτω έργα:
-Καθαρισμός ποταμών και συλλεκτήρων Π.Ε. Καρδίτσας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ
-Καθαρισμός ποταμού Καλέντζη Π.Ε. Καρδίτσας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ
-Καθαρισμός ποταμού Καράμπαλη Π.Ε. Καρδίτσας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
-Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης κοίτης και αναχωμάτων στην περιοχή του ποταμού Καράμπαλη λόγω καταστροφών από τον Ιανό, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (κατάντη γέφυρας Καράμπαλη στην Εθνική οδό,Απομάκρυνση φερτών και δέντρων στο ύψος Καλλίθηρου, Αποκατάσταση κοίτης Καράμπαλη από σμίξη με Γάβρα και ανάντη, Αποκατάσταση κοίτης Καράμπαλη από σμίξη με Γάβρα και κατάντη, Αποκατάσταση κοίτης Καράμπαλη από γέφυρα «Σαλέ» και ανάντη).
-Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης κοίτης και αναχωμάτων στην περιοχή του συλλεκτήρα Γάβρα (ΙΙΙ2) λόγω καταστροφών από τον Ιανό, προϋπολογισμού 279.545 ευρώ (Αποκατάσταση Γάβρα πίσω από το Νοσοκομείο, Αποκατάσταση Γάβρα από γέφυρα επαρχιακής Ρούσσο και κατάντη – τμήμα 1, Αποκατάσταση Γάβρα από γέφυρα επαρχιακής Ρούσσο και κατάντη- τμήμα2, Αποκατάσταση Γάβρα από γέφυρα επαρχιακή Μητρόπολης και ανάντη, Αποκατάσταση αναχώματος από γέφυρα επαρχιακή Μητρόπολης και ανάντη)
-Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης κοίτης και αναχωμάτων στην περιοχή Μεταμόρφωσης – Βλοχού λόγω καταστροφών από τον Ιανό, προϋπολογισμού 105.000 ευρώ ( Αποκατάστασης κοίτης και αναχωμάτων στην περιοχή Μεταμόρφωσης – Βλοχού -τμήμα 1, Αποκατάστασης κοίτης και αναχωμάτων στην περιοχή Μεταμόρφωσης – Βλοχού -τμήμα 2).
Έχουν ολοκληρωθεί και εκτελούνται επεμβάσεις σε ποτάμια από τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας και το Μητρώο Μηχανημάτων Ιδιωτών, συνολικού προϋπολογισμού 2.750.000 ευρώ, στα παρακάτω σημεία:
Καρδίτσα-Μακρυχώρι-Ντεπό
Καρδίτσα, Κανόνια (Ραχούλα)
Παλαιοχώρι-Μαγούλα
Προάστιο-Καλογριανά-Καράμπαλη
Μακρυχώρι-Κρύα Βρύση-Καλέντζη-Γαβρα ως Γέφυρα Καρδίτσα-Ρούσσο
Ζώνη Καλέντζη-Καράμπαλη
Καρδίτσα-Μακρυχώρι-Ντεπό +Γ Φάση Φορτηγά Jcb
Παλαιοχώρι-Φανάρα-Καρδίτσα
Παλαιοχώρι-Φανάρα
Μεταμόρφωση-Φανάρα
Πευκόφυτο
Διευθέτηση Δαφνοσπηλιά-Καλλίθηρο
Γέφυρα Σαλέ-Μαύρικα
Καροπλέσι, Γιαννουσεϊκα, Κερασιώτης, φερτά Λ. Πλαστήρα
Φερτά Ανατολική Αργιθέα
Παλαιοχώρι-Μαγούλα-Ανάχωμα Μέγα Ρέμα +Γάβρα Από Καρδίτσα Ρούσσο-παλαιά γέφυρα ΟΣΕ
Καρδίτσα αναχώματα
Φερτά Δυτική Αργιθέα
Μητρόπολη, Καλύβια Φυλακτής-Γάβρας ως επαρχιακή οδό Καρδίτσα-Μητρόπολη
Μεταμόρφωση-Τσαπόχα (ανάχωμα)
Βλοχός
Καρδίτσα (φορτηγά)
Παλιούρι
Μακρυχώρι-Καράμπαλη-Καρδίτσα τοπικά-Παλαιοζογλόπι-γέφυρα Σαλέ-Αμπελικό
Καρδίτσα τοπικά, Αγιοπηγή
Γεωργικό-Μητρόπολη-Γάβρας ως Επαρχιακή οδό Καρδίτσα-Μητρόπολη
Μεταμόρφωση-Βλοχό
Μεταμόρφωση-Καλέντζης-ανάχωμα Σταυρού Γ φάση
Καρδίτσα-Μακρυχώρι-Ντεπό-Γαβρα+ γέφυρα εθνικής οδού (φορτηγά)
Καρδίτσα-Μακρυχώρι-Ντεπό-Κούτσουρο
Αστρίτσα-Καλογριανά-φερτά Λείψιμος
Καρποχώρι-Μεταμόρφωση-Καρδίτσα-Μουζάκι
Κακάρας
Καράμπαλης από γέφυρα ΟΣΕ ως 500 μ πριν την γέφυρα της εθνικής οδού
Μεταμόρφωση-Βλοχός-φερτά Ιταλικός
Γάβρας- καταντι γέφυρας Αγιοπηγής
Επιδιόρθωση και καθαρισμός θυροφραγμάτων στην Π.Ε. Καρδίτσας
Ανάχωμα Σοφαδίτη + αποκαταστάσεις Δ. Σοφάδων
Απομάκρυνση φερτών από Σοφαδίτη
Ανάχωμα Καλέντζη
Γεωργικό-Μητρόπολη-Γάβρας ως επαρχιακή οδό Καρδίτσα-Μητρόπολη
Καρδίτσα – Καθαρισμός εξόδου Τριγώνας
Έχει γίνει προμήθεια υλικών ύψους 466.000 ευρώ
Σε εξέλιξη είναι 6 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8,65 εκατομμυρίων ευρώ:
-Καθαρισμός Βουβουλίνα (ολόκληρος ο συλλεκτήρας και οι συμβάλλοντες), 2.000.000 ευρώ, δημοπρατείται
-Καθαρισμός Καράμπαλη (σμίξη με Καλέντζη και ανάντι), 300.000 ευρώ, δημοπρατείται
-Καθαρισμός Καλένζτη 1 (γέφυρα Κοσκινά-γέφυρα Μακρυχωρίου), 500.000 ευρώ, σε
-Καθαρισμός Καλέντζη 2 (γέφυρα Μακρυχωρίου – ανάντι), 500.000 ευρώ, δημοπρατείται
-Τακτικοί καθαρισμοί 2021 σε τμήματα ανά Δήμο, 400.000 ευρώ, δημοπρατείται
-Αποκατάσταση ζημιών στην αγροτική οδοποιία και έργων υποδομής Π.Ε. Καρδίτσας περιοχή Παλαμά, Γραμματικό (Κακκάρα), Σταυρός κλπ., 4.950.000 ευρώ, δημοπρατείται μόλις ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση
Σε ό,τι αφορά στον ποταμό Ενιπέα:
1.Την τελευταία πενταετία κατασκευάσθηκαν σε διάφορες θέσεις έργα καθαρισμού,
αποκατάστασης αναχωμάτων, συντήρησης θυροφραγμάτων και έργα για την της γέφυρας Αμπελιάς συνολικού προϋπολογισμού 2.446.800 ευρώ (επισυνάπτεται χάρτης), ως εξής:
-Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2018 στην περιοχή του Δήμου Παλαμά στο Δ.Δ. Βλοχού και Δ.Δ. Πέτρινου εντός της ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού- Καθαρισμός σε μήκος 2,5 χμ.
– Καθαρισμός κοίτης Ενιπέα ποταμού στην περιοχή του Δήμου Παλαμά , σε μήκος 6,5 χμ.
-Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2018 στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ στο Δ.Δ. Μικρό Βουνό εντός της ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού- Καθαρισμός σε μήκος 5,1 χμ.
– Καθαρισμός κοίτης Ενιπέα ποταμού στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων , σε μήκος 7,5 χμ.
– Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2018 στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων στο Δ.Δ. Υπέρειας εντός της ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού- Καθαρισμός σε μήκος 4 χμ.
-Απομάκρυνση απορριμάτων, μπαζών και βλάστησης από την κοίτη των ποταμών Ενιπέα και Πηνειού και συντήρηση του θυροτος Πυργακίου- Καθαρισμός σε μήκος 15 χμ.
-Αποκατάσταση αναχωμάτων Ενιπέα από την θεομηνία της 21-5-2016- Καθαρισμός σε μήκος 13 χμ.
-Αποκατάσταση αναχωμάτων Ενιπέα ποταμού στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων (Σιτόχωρο) -Καθαρισμός σε μήκος 800 μ.
– Προστασία γέφυρας Αμπελιάς και αναχωμάτων στον Ενιπέα ποταμό – Καθαρισμός σε μήκος 1,8 χλμ
-Αντιπλημμυρική προστασία κοίτης αναχωμάτων στον Ενιπέα ποταμό κατάντι της γέφυρας Αμπελιάς – Αποκατάσταση αναβαθμού και προστασία αναχώματος
2. Μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο Μεσογειακός «ΙΑΝΟΣ» υπογράφτηκαν συμβάσεις για την κατασκευή δυο έργων συνολικού προϋπολογισμού 496.000 ευρώ, τα εξής:
-Αποκατάσταση βλαβών στην περιοχή του Δ.Δ. Κεραμιδίου εντός της ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού και
-Αποκατάσταση βλαβών στην περιοχή των Δ.Δ. Βασιλί, Ευϊδρίου και Υπέρειας εντός της ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού
3. Σε διαδικασία διαγωνισμού είναι η ανάθεση για την κατασκευή έργου αποκατάστασης αναχωμάτων, ως εξής:
-Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην περιοχή από Δ.Δ. Υπέρειας έως Δ.Δ. Ορφανών εντός της ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού 350.000 ευρώ
4. Επιπλέον έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση για τα έργα:
-Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ εντός της βαθείας και ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού, 2.000.000 ευρώ και
-Κατασκευή αντλιοστασίου και αγωγού απορροής ομβρίων στο Δ.Δ. Υπέρειας του Δήμου Φαρσάλων που επλήγη στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, εντός της βαθείας και ευρείας κοίτης του Ενιπέα ποταμού, 300.000 ευρώ
5.Για τον καθαρισμό των κεντρικών καναλιών των χωριών η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει αρμοδιότητα.
6.Τέλος, όσον αφορά στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του οικισμού Ορφανά σας γνωρίζουμε ότι, ο εμπλουτισμός δεν λειτουργεί γιατί τα που πέφτουν στη σήραγγα εμπλουτισμού θολώνουν το πόσιμο νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής είναι σε κοινό μέτωπο. Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί εντός του 2021 με την ολο των έργων της ύδρευσης του οικισμού από τη λίμνη Σμοκόβου. Το νερό για τον εμπλουτισμό είναι από τις πλημμύρες του χειμώνα και είναι απαλλαγμένο από χημικά και φυτοφάρμακα, αλλά για ψυχολογικούς λόγους δεν χρησιμοποιείται.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση