Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αντίδραση θεσμών στους διορισμούς ημετέρων
Αντίδραση θεσμών στους διορισμούς ημετέρων

Αντίδραση θεσμών στους διορισμούς ημετέρων

Την ανησυχία τους εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα από την ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέπειες στην πορεία του προγράμματος. Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ»: «Ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της σε αυτές. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση, που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο».

Η του δημοσίου τομέα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην Ελλάδα, και οι γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και .Δ. είχαν δώσει τέτοια δείγματα στο παρελθόν. Είναι γνωστή, εξάλλου, η έντονη αντίδρασή τους στην περίπτωση της εξώθησης σε παραίτηση του τότε γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο, η σημερινή , όπως εξηγούν αξιωματούχοι, το κάνει πιο απότομα και σε μεγαλύτερη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πιθανώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βρεθεί ποτέ πριν στην εξουσία.

Στο θέμα έχει εστιαστεί η προσοχή όχι μόνον των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και αξιωματούχων των κρατών-μελών που παρακολουθούν τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε ως παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι «60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν».

Το βασικό πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν σε αυτούς τους διορισμούς με κομματικά κριτήρια είναι οι άμεσες συνέπειες που έχουν στις επενδύσεις αλλά και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ξένοι επενδυτές είναι όλο και πιο ανήσυχοι για το αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Οπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Κ»: «Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί χωρίς ξένες επενδύσεις, αυτό θα αποδειχθεί ακριβό λάθος» και τονίζει ότι, «αν πανεπιστήμια και νοσοκομεία διοικούνται από ανθρώπους μόνο και μόνο λόγω των πολιτικών τους συγγενειών, το θα είναι να επιδεινωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης και της υγείας. Αυτό είναι αρνητικό για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι κάτι τέτοιο ενισχύει τη «διαρροή μυαλών» (brain drain) της χώρας.

Παρόλο που το θέμα της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης από την τωρινή κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούργιο –το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των θεσμών ξεκίνησε από την παραίτηση της κ. Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων– η νέα παραίτηση, αυτή του διευθύνοντος σύμβουλου της κ. Θωμόπουλου, κινητοποίησε τους πιστωτές, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η τράπεζα είχε μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επίσης, προκάλεσε την αντίδραση ξένων ιδιωτών μεγαλομετόχων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στη στάση των ξένων επενδυτών έναντι της Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες και με drones #ΑρχαίαΟλυμπία - https://t.co/yUzAoLbO8X -

  • Σύστημα sea track στις παράλιες του νησιού ζητά ο δήμαρχος Σκοπέλου #SeaTrack - https://t.co/19KvHRyF4e -

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

"Αλιεύοντας" την είδηση