Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια
Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια

Πληθίνουν οι πολιτικές ντιδράσεις στο περιθώριο των σημερινών δηλώσεων του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά όπου δήλωσε περήφανος – παρά την παραίτησή του – επειδή όπως είπε έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, αλλά και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Με την σειρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα παρίας στην διεθνή οικονομία αλλά και μία χώρα που είχε χάσει μεγάλο μέρος από την γεωπολιτική της δυναμική. Σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια, το κύρος μας έχει αναβαθμιστεί πια ενώ ταυτόχρονα η χώρα επεκτείνεται».

Για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε «πρόχειρα και αποσπασματικά». «Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα με ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πέραν αυτών και σε επιβεβαίωσή τους, σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Τέλος,  ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια τη και την εκχώρηση της “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος  προειδοποίησε για τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, κάνοντας λόγο για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών».

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», επεσήμανε παράλληλα ο κ. .

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

«H επέκταση της  αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο» σχολιάζει από την πλευρά του το Ποτάμι και προσθέτει:

«Οφείλει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται “στο πόδι” στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής ενός υπουργείου».

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια προανήγγειλε ο Ν.

Περήφανος και ευτυχισμένος, παρά την παραίτησή του, επειδή όπως είπε έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, αλλά και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, στην χωρίς αιχμές προς τον πρωθυπουργό ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Κύριε πρωθυπουργέ η χώρα κάτω από την ηγεσίας σας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την ανυποληψία. Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση έκανε μια δημοκρατική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, έχοντας στρατηγική και συγκροτώντας συμμαχίες»

Ο κ. Κοτζιάς προχώρησε σε απολογισμό της σχεδόν τετραετούς θητείας ως υπουργού των Εξωτερικών τονίζοντας ότι σήμερα τη χώρα μας την ακούν και την υπολογίζουν με βάση την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν, όπως είπε, στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία, στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, αλλά και στην αλλαγή της ατζέντας του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Σκοπίων ευχαρίστησε μάλιστα δημοσίως τους κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ καθώς και τους 80 βουλευτές που χθες ψήφισαν υπέρ της προώθησης των συνταγματικών αλλαγών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και «στα σημαντικά βημάτα» στα θέματα της ΑΟΖ, την προώθηση και άλλων μορφών διπλωματίας, στην αναβάθμιση των σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τη σύσταση νέων προξενείων, όπως και ανακαίνιση παλαιών.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ακόμα περήφανος διότι, όπως είπε, υπό την πολιτική γραμμή του πρωθυπουργού εστάλησαν 13 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών στο ΥΠΕΞ στον εισαγγελέα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα του ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι το μόνο υπουργείο όπου υφίσταται ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «αθλιότητες», αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια και «δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα τις ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και δημοκρατική ευαισθησία: Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα».

«Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα», είπε και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα γιατί έτσι μας συμφέρει».

Επέκταση της Αιγιαλίτιδας

Ειδικότερα για  την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση».

Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.

Μιλώντας για τη σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, τόνισε πως επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, ότι ως παράκτιο , η χώρα μας μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα του νόμου. Επίσης, ανέφερε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει «για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση