Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αντιδρά στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ
Αντιδρά στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ

Αντιδρά στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ

Έκδηλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην , από την εκ νέου του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο ανείσπρακτα μισθώματα και να γλιτώνουν έτσι από τη φορολόγηση εισοδήματος. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, με το οποίο ουσιαστικά καταργείται σχετική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή. Ταυτόχρονα, συνεπάγεται μία ακόμη μεγάλη φορο αδικία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να φορολογηθούν για έσοδα από που ποτέ δεν εισέπραξαν (και σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ).

Επί της ουσίας, όποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε π.χ. ακόμη κι ένα ενοίκιο για το έτος 2014, θα κληθεί να φορολογηθεί για το σύνολο του έτους, δηλαδή σαν να έλαβε το σύνολο των μισθωμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενοικίων, πλέον στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε να κάνουν έξωση τους , με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ., και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΦΙΑ.

Επιπλέον, η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι αυτήν την περίοδο, πρακτικά ουδείς ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σχετικών δικαστικών αποφάσεων έξωσης ενοικιαστών, καθώς αυτό απαγορεύεται, ελέω κεφαλαιακών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, η ένωση των ιδιοκτήτων κάλεσε χθες την να μην ψηφίσει το σχετικό μέτρο, ή έστω να διασφαλίσει πως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα από του 2015 και όχι γι' αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα με πρόσθετους φόρους και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, επί ανύπαρκτων εσόδων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση