Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αντιδρά στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ
Αντιδρά στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ

Αντιδρά στην κατάργηση εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων η ΠΟΜΙΔΑ

Έκδηλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην αγορά ακινήτων, από την εκ νέου του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο ανείσπρακτα μισθώματα και να γλιτώνουν έτσι από τη φορολόγηση εισοδήματος. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, με το οποίο ουσιαστικά καταργείται σχετική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη . Ταυτόχρονα, συνεπάγεται μία ακόμη μεγάλη φορολογική αδικία για χιλιάδες , τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να φορολογηθούν για από ενοίκια που ποτέ δεν εισέπραξαν (και σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ).

Επί της ουσίας, όποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε π.χ. ακόμη κι ένα ενοίκιο για το έτος 2014, θα κληθεί να φορολογηθεί για το σύνολο του έτους, δηλαδή σαν να έλαβε το σύνολο των μισθωμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενοικίων, πλέον στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε να κάνουν έξωση τους ενοικιαστές, με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς κ.λπ., και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι αυτήν την περίοδο, πρακτικά ουδείς ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σχετικών δικαστικών αποφάσεων έξωσης ενοικιαστών, καθώς αυτό απαγορεύεται, ελέω κεφαλαιακών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, η ένωση των ιδιοκτήτων κάλεσε χθες την να μην ψηφίσει το σχετικό μέτρο, ή έστω να διασφαλίσει πως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα από ενοίκια του 2015 και όχι γι' αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα με πρόσθετους φόρους και αυξημένη , επί ανύπαρκτων εσόδων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση