Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντ. Λιάκος: Σε πολύ υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση στη Θεσσαλία
Αντ. Λιάκος: Σε πολύ υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση στη Θεσσαλία

Αντ. Λιάκος: Σε πολύ υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση στη Θεσσαλία

Δεν έκρυψε τη συγκίνηση του για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, που ήταν από τους πρώτους που δημιούργησαν το τμήμα. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, τόσο στη , όσο και στους υιπους θεσσαλικούς νομούς, σε σύγκριση με την υιπη Ελλάδα.

Παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, των πρυτανικών αρχών, καθηγητών, φοιτητών και πλήθους κόσμου, σήμερα το απόγευμα, στο αμφιθέατρο “Σαράτσης” του Π.Θ. ο κ. Λιάκος εξέφρασε τη συγκίνηση του για την τιμή που του έγινε, καθώς όπως είπε η δημιουργία του τμήματος ήταν από τα “λίγα πράγματα που κάναμε στη ζωή μας και πετύχανε”.

Μίλησε για μεγάλο επίτευγμα των ανθρώπων που δουλέψανε και αναφέρθηκε στον Παντελή Λαζαρίδη χαρακτηρίζοντας τον ως έναν πρύτανη με όραμα.

Έκανε μνεία στη πορεία του τμήματος, που όπως σημείωσε φαίνεται από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους ανθρώπους του, λέγοντας πως πρόκειται για εξαιρετικούς επιστήμονες με διεθνή εμβέλεια και με έργο που έχει αναφορικότητα στην κοινωνία.

“Το ΙΑΚΑ χαίρομαι που πηγαίνει πολύ καλά, το βλέπω και μέσα από τους αποφοίτους του που τους συναντώ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και οι οποίοι μιλάνε με αγάπη για τους δασκάλους τους” υπογράμμισε ο κ. Λιάκος, προσθέτοντας ότι το τμήμα αυτό είχε έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα, ο οποίος ήθελε να ενώσει την ιστορία μαζί με την αρχαιολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία.

Τόνισε ότι ο φοιτητής ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για το πρόγραμμα του, καθώς ήταν από τα πρώτα τμήματα που μπορούσε να επιλέξει μαθήματα και είχε τη δυνατότητα να αλλάξει κατά τη διάρκεια των σπουδών του κατεύθυνση.

Στάθηκε ακόμα σε ένα ακόμα θετικό γνώρισμα του ΙΑΚΑ, λέγοντας ήταν ένα τμήμα στο οποίο υπήρχε μια ειδική ημέρα και συγκεκριμένα η Τετάρτη, όπου γίνονταν μια από τους διδάσκοντες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πνεύμα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα διανόησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα δομή του Π.Θ. χαρακτήρισε ως βασικό γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται ένα μεγάλο ίδρυμα, που αγκαλιάζει όλα τα υπόλοιπα θεσσαλικά ιδρύματα.

Υπογράμμισε ότι από τη εμπειρία του η Θεσσαλία, έχει πολύ υψηλά εκπαιδευτικά δεδομένα από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο, ενώ διακρίνεται για την ομογένεια της εκπαίδευσης και στους τέσσερις νομούς.

“Είναι μια περιοχή στην οποία αξίζει να υπάρχει αυτή η ενσωμάτωση όλων των ιδρυμάτων σ' έναν μεγάλο οργανισμό και αφετέρου ακόμη και η και πρωτοβάθμια να ενταχθεί σε αυτό και να αποκτήσει τη δική της αυτονομία στο πλαίσιο της χάραξης της εκπαιδευτικής ς” κατάληξε ο κ. Λιάκος.

Σταθερή η πορεία του ΙΑΚΑ

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δημήτρης Παλαιοθόδωρος μιλώντας για τον τιμώμενο, τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΙΑΚΑ και με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων, έγινε αυτή τη εκδήλωση.

Τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολύ γνωστό ιστορικό και ένα αγαπητό στη Θεσσαλία πρόσωπο, που υποδεχθήκαν με χαρά. Ως έναν επιστήμονα που έφερε αέρα αλλαγής στη μελέτη της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπενθύμισε ότι πολλοί από τους καθηγητές του τμήματος υπήρξαν μαθητές του.

Εκτίμησε ότι πλέον η δύσκολη εποχή τόσο για το ΙΑΚΑ, όσο και για τα υπόλοιπα τμήματα από το 2012 έως και το 2015 πέρασε, και τώρα κινούνται σε σταθερή πορεία.

Αναφέρθηκε στην έκθεση με βιβλία που έχουν δημοσιεύσει καθηγητές του τμήματος, και λειτουργούσε έξω από το αμφιθέατρο “Σαράτσης” του Π.Θ. ενώ είχαν αναρτηθεί και πόστερ από τις ανασ του τμήματος, αλλά και διαφάνειες με αφίσες με όλες τις εκδηλώσεις, τα τελευταία 20 χρόνια.

Καταλήγοντας ο κ. Παλαιοθόδωρος υπενθύμισε ότι το τμήμα έχει διοργανώσει μαζί με τις εφορείες αρχαιοτήτων 5 με αρχαιολογικά για όλη τη Θεσσαλία, και παράλληλα γίνονται ανασ στα Πευκάκια, στη Σκιάθο, πιο παλιά στο Σωρό και στη Βελίκα.

Ακολούθησε η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης της διοίκησης του Τμήματος και το ψήφισμα που εξέδωσαν για την αναγόρευση του Αντ. Λιάκου, ενώ στην συνέχεια εκείνος ενδύθηκε την τήβεννο και έλαβε τις σχετικές τιμές της θέσης του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση