Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανοίγουν στις 27 Απριλίου Yποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Eιρηνοδικεία
Ανοίγουν στις 27 Απριλίου Yποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Eιρηνοδικεία

Ανοίγουν στις 27 Απριλίου Yποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Eιρηνοδικεία

Πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη μετά την άρση των μέτρων

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στους Έλληνες για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία. Η Βουλή και οι Θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο ‘Αρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε επίσης πως «όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα». «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα»

Έκανε επίσης σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».

Τόνισε δε ότι «η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική. Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή».

Επισήμανε ωστόσο πως στη νέα αυτή πραγματικότητα πολλά θα έχουν αλλάξει. Ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Για όλα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς. Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη. Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε».

Πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη μετά την άρση των μέτρων

Επείγουσες δικαστικές διαδικασίες, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα, οι προσημειώσεις υποθηκών σε ακίνητα και άλλες, περιλαμβάνονται σε εκείνες  που θα διεξάγονται, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και στη δικαιοσύνη για την πανδημία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ενημέρωσε τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό στο χώρο της δικαιοσύνης.

Αρχικά, ανέφερε, ότι θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, με σκοπό να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και των μεταβιβάσεων, ενώ σε πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία αρχικά μόνον οι επείγουσες διαδικασίες θα λειτουργήσουν.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και μετά από τις αποφάσεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του δικαστικού έτους το καλοκαίρι, ολόκληρο τον Ιούλιο, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, ότι είναι κυβερνητική απόφαση για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στην εκδίκαση των υποθέσεων, ποινικών, αστικών, φορολογικών, διοικητικής φύσεως και άλλες, που έχουν παγώσει λόγω των μέτρων για τον κορωνοιό.

Παράλληλα ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε ότι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της δικαιοσύνης θα γίνει με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

«Σε διαφορετικές ημερομηνίες η καταβολή των συντάξεων»

Προς διευκόλυνση των πολιτών, «προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες», ανέφερε ο κ. Πέτσας εξηγώντας πως:

– Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα πληρωθούν αύριο 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

– Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.

Ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

Με την ενεργοποίηση ειδικής διάταξης του Κανονισμού της Βουλής, η οποία προβλέπει ειδική διαδικασία ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για σημαντικά ζητήματα, απαντά ο πρωθυπουργός στις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μεταξύ τους συζήτηση- αντιπαράθεση επί των θεμάτων της πανδημίας και των επιπτώσεών που αυτή θα έχει στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για το άρθρο 142Α που φέρει τον τίτλο «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», και όπως προκύπτει θα τύχει εφαρμογής την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα μετά από το προαναγγελθέν σήμερα διάγγελμα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προς το λαό, αντικείμενο του οποίου θα είναι οι ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Βάσει του σχεδιασμού, λοιπόν, και με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδείξει σεβασμό στην ενημέρωση της Βουλής για όλα τα θέματα, είτε με κατά καιρούς παρεμβάσεις του είτε με την επανενεργοποίηση της «Ώρας του πρωθυπουργού», ώστε να απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών ή βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει χρήση του Κανονισμού που ειδικότερα προβλέπει τα ακόλουθα:

«Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις και δηλώσεις ενώπιον της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια συζήτηση.

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον».

Ως προς τα διαδικαστικά, προβλέπονται τα ακόλουθα:

«Η ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής λειτουργίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκεια της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά.

Οι πρόεδροι των ΚΟ της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά, κατ’ ανώτατο όριο, για τον καθένα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των ΚΟ της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά.

Η δευτερολογία των προέδρων των ΚΟ της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του πρωθυπουργού ο οποίος ομιλεί τελευταίος τα πέντε λεπτά».

Τόσο η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις, όσο όμως και το υπό συζήτηση μείζον ζήτημα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την αιτία για την μη τήρηση των προαναφερόμενων χρονικών περιορισμών στις ομιλίες, μετατρέποντας τελικά εκείνη τη συνεδρίαση σε μια άτυπη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Μια τέτοια συζήτηση, ως γνωστόν, είχε από τις 15/4 δηλώσει ότι θα ζητούσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά νωρίτερα σήμερα αλλάζοντας το σχεδιασμό του επέλεξε να καταθέσει απλώς επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, επικεντρώνοντας στο ειδικότερο θέμα των προγραμμάτων κατάρτισης επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, που ήδη έχουν προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι Μαγνησίας

 

Διευκρινίσεις στα όσα ανακοινώθηκαν για άνοιγμα Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Υποθηκοφυλακείων αλλά και τους προβληματισμούς τους εκφράζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι Μαγνησίας.

Η πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Ιωάννα Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, όλο αυτό το διάστημα, και στην ανάγκη για μηχανοργάνωση.

Η κ. Παπαδημητρίου, έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα έλλειψης χώρων και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια του Βόλου και τόνισε:  “Αποφάσισαν να ανοίξουν τα δικαστήρια, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, ή πως θα γίνονται οι συναλλαγές με ασφάλεια. Με πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων συλλόγων και του δικού μας, προμηθευτήκαμε μέσα προστασίας και καθαριστικά. Είναι πολύ νωρίς για να λειτουργήσουν τα δικαστήρια. Ζητάμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο”.

Η  κ. Παπαδημητρίου, πρόσθεσε οι σύλλογοι των δικαστικών υπαλλήλων θα εξετάσουν όλα αυτά που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να δουν ποια στάση θα κρατήσουν.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση