Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανοίγει ο δρόμος για το Μουσείο στη Νέα Αγχίαλο μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων
Ανοίγει ο δρόμος για το Μουσείο στη Νέα Αγχίαλο μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων

Ανοίγει ο δρόμος για το Μουσείο στη Νέα Αγχίαλο μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων

Στη της Δευτέρας, 20 Δεκεμβρίου 2021, το Συμβούλιο Μουσείων υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού,  Γιώργου Διδασκάλου, εγκρίθηκε ομόφωνα το κτιριολογικό πρόγραμμα του «Αρχαιολογικού υ Φθιωτίδων Θηβών» στο κτιριακό συγκρότημα του Οινοποιείου στη Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, σε συνέχεια της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου το περασμένο καλοκαίρι και συνεργασίας επί του εν λόγω εγχειρήματος με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό,  Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος την περίοδο εκείνη κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα ς Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη η υπουργός είχε σημειώσει την ανάγκη αξιος του αρχαιολογικού πλούτου της Νέας Αγχιάλου, με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και τη δημιουργία νέας μουσειακής (σύγχρονης) υποδομής στον χώρο του παλαιού οινοποιείου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ειδικότερα, το συγκρότημα των κτιρίων του πρώην οινοποιείου, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1981 για λόγους ς του αρχαιολογικού χώρου και προκειμένου να στεγάσει το των Φθιωτίδων Θηβών. Βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης, συνδέεται άμεσα με τα επισκέψιμα μνημεία και είναι εύκολα προσβάσιμο. Το 1991 είχε εκπονηθεί προμελέτη προκειμένου να καλύψει τις τότε ανάγκες της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου, θεωρήθηκε απαραίτητη η επανεξέταση των προτάσεων της προμελέτης, η σύνταξη ενός νέου επικαιροποιημένου κτιριολογικού προγράμματος και η επιβεβαίωση των αρχικών στόχων, με όλες τις τεχνικές και λειτουργικές παραμέτρους που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης μουσειακής εγκατάστασης σε συνολική μεικτή επιφάνεια κτιρίων 3.820 τετραγωνικών μέτρων, που θα κοσμήσει όλη την περιοχή.

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό,   Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για τη Νέα Αγχίαλο, καθώς μετά από τέσσερις δεκαετίες το πάγιο συλλογικό αίτημα των Αγχιαλιτών αρχίζει να παίρνει τον δρόμο του, μετά τη χθεσινή εγκριτική απόφαση του Συμβουλίου Μουσείων. Έτσι, σε συνέχεια της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού το περασμένο καλοκαίρι στη Νέα Αγχίαλο, τη Δευτέρα το Συμβούλιο Μουσείων υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, ενέκρινε το κτιριολογικό πρόγραμμα, για την ακρίβεια ένα νέο επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα, για τη διαμόρφωση μίας σύγχρονης μουσειακής εγκατάστασης στο χώρο του παλαιού οινοποιείου στη Νέα Αγχίαλο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς η αξιο του αρχαιολογικού πλούτου της Νέας Αγχιάλου θα συνεισφέρει σημαντικά στην και στην ευημερία της περιοχής. Θερμές ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, για τη στήριξη και προώθηση του εν λόγω σημαντικότατου εγχειρήματος για την περιοχή. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο και συλλογικό αίτημα της περιοχής και δρομολογεί τις σχετικές εξελίξεις, ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποκτήσει η Νέα Αγχίαλος μία σύγχρονη μουσειακή εγκατάσταση».

Επιπρόσθετα, με αφορμή τη έγκριση της χρηματοδότησης της κατασκευής του Μουσείου της Αργούς, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό,  Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «η εξέλιξη για το Μουσείο στη Νέα Αγχίαλο έρχεται σε μία στιγμή, όπου ακόμα ένα εγχείρημα υψηλού πολιτιστικού αποτυπώματος, ενδιαφέροντος και σημασίας αποκτά στέρεες βάσεις ως προς την υλοποίησή του. Και αυτό είναι το , όπως προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου. Το έργο, κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠεΠ) 2021-2027 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών. Πρόκειται για μία χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ για ένα σημαντικό έργο στον Βόλο, με σημαντικές πολιτιστικές, τουριστικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Ένα έργο που σχεδιάζεται, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, να συνοδευτεί και από το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, του οποίου οι δι για μεταφορά από το Πέραμα στον Βόλο έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται».

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση