Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Άνω -κάτω το Δ.Σ. Βόλου για το έλλειμμα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ
Άνω -κάτω το Δ.Σ. Βόλου για το έλλειμμα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Άνω -κάτω το Δ.Σ. Βόλου για το έλλειμμα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά  ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Επίσης είπε ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε χρέη 4,7 εκ. ευρώ στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ ενώ διεκδικεί για αξιοποίηση οικόπεδο του ΟΣΕ στην Αγριά.

Στην ενημέρωση του σώματος, ο δήμαρχος  αναφερόμενος σε επερώτηση του συμβούλου Χαρ. Ζάχου για σκουπίδια σε οικόπεδο ΟΣΕ στην Αγριά, δήλωσε:  “τουλάχιστον τέσσερις φορές έχω επισκεφτεί τα κεντρικά ΟΣΕ για να αξιοποιηθεί αλλά δυστυχώς η κατάπτυστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα. Ευελπιστώ στη νέα συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση να ικανοποιηθεί αίτημα των κατοίκων της Αγριάς για εκχώρηση στο Δήμο για να το αξιοποιήσουμε την έκταση”.

Όσον αφορά σε χρήματα που δόθηκαν για συντηρήσεις και επεμβάσεις σε σχολεία, ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά δίνοντας οικονομικά στοιχεία, ενώ σχολίασε καυστικά την στάση του ΚΚΕ για τους αμερικανούς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος, είπε:  “Εμείς στους χώρους που συγκεντρώνεται η νεολαία θα μαθαίνουμε ιστορία. Αυτοί που υποδεχτήκατε φέρανε τον πόλεμο ρίξανε ναπάλμ βόμβες, κάνανε πόλεμο στην Κορέα. Δεν πρόκειται για τουρίστες θα συνεχίζουμε να κρεμάμε πανό. Με τον κ. Φάμμελλο και ΣΥΡΙΖΑ χέρι – χέρι πήγατε για την καύση σκουπιδιών. Ζω μέσα στα σχολεία. Δύο σχολεία έχουν μία τουαλέτα για 25 εκπαιδευτικούς”. Στο σημείο εκείνο ο Δήμαρχος απάντησε ότι “Για εκπαιδευτικούς σαν εσάς θα τις κλείσω τις τουαλέτες για να τις δώσω στα παιδιά. Να παίρνετε το γιογιό ή σερβιέτες”.

Για το έλλειμμα στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

Όσον αφορά επερώτηση του επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Απ. Παπαδούλη για την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ο δήμαρχος δήλωσε ότι “παραλάβαμε 4,7 εκ. ευρώ έλλειμμα το 2014.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόχειρη, βιαστική και άστοχη , βάσει των επίσημων στοιχείων, την επερώτηση του επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Απ. Παπαδούλη, που επιχείρησε να καταδείξει προβλήματα στην οικονομική λειτουργία του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα και λανθασμένα τα οικονομικά στοιχεία.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, τόνισε ότι η επιχείρηση παρελήφθη ελλειμματική και παρ’ όλα αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας οι χρήσεις ήταν θετικές, ενώ υπογράμμισε ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίζει να συμβάλει οικονομικά σε ετήσια βάση την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ καθώς το έργο που επιτελείται αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της κάλυψης αναγκών των μη προνομιούχων συμπολιτών μας.

Επίσης σε γραπτή της απάντηση η Δημοτική Αρχή, δια της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νατάσας Μορφογιάννη υπογράμμισε πως «άστοχο» δεν είναι το διαχειριστικό αποτέλεσμα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ όπως ισχυρίζεται ο κ.  Παπαδούλης, αλλά η λανθασμένη ανάγνωση και ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων της Κοινωφελούς. Ο κ. Παπαδούλης βιάστηκε να βρει δήθεν πρόβλημα στην λειτουργία της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και στην βιασύνη του:

Α. Δεν εξέτασε τη διαχρονική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης από την ίδρυσή της.

Β. Δεν συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του τα πάγια στοιχεία, τις απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η πραγματική εικόνα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ έχει ως εξής :

1) Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ είναι προϊόν συγχώνευσης 9 πρώην Κοινωφελών Επιχειρήσεων τον Ιούλιο του 2011. Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρέλαβε ζημιές από τις πρώην Κοινωφελείς επιχειρήσεις 3.397.611 ευρώ.

2) Από το 2011 μέχρι σήμερα η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρουσιάζει σταθερά κερδοφορία κάθε χρόνο. Συνολικά η κερδοφορία για αυτό το διάστημα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, φτάνει το ποσό των 2.215.489 ευρώ.

3) Όσον αφορά την «καθαρή θέση» της επιχείρησης, ενώ το 2011 με την ίδρυσή της είχε αρνητική θέση κατά 676.574 ευρώ στις 31-12-2018 παρουσιάζει θετική θέση ποσού 1.596.630 ευρώ.

4) Το «Ακάλυπτο κεφάλαιο» όπως αναφέρει ο επερωτών δεν δείχνει από μόνο του το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης, αν δεν ληφθούν υπόψη και τα υπόλοιπα μεγέθη του Ισολογισμού, όπως τα πάγια στοιχεία, οι απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα. Ενδεικτικά, τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31-12-2018 ήταν 1.010.612 ευρώ.

Επομένως, αν υπάρχει ευθύνη, αυτή ανήκει στις πρώην Κοινωφελείς που συγχωνεύτηκαν στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής ως προς τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης να αναφερθεί ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίζει να συμβάλει οικονομικά σε ετήσια βάση την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με ό,τι ποσό απαιτείται για την καλή λειτουργία της αφού αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της κάλυψης αναγκών μη προνομιούχων συμπολιτών μας.

Ο κ. Παπαδούλης απαντώντας ανέφερε:  “Όταν θες να δεις τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, κοιτάς τη σχέση δικών της κεφαλαίων με τα δανεικά της κεφάλαια. Δηλαδή η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ έχει “φάει” το μετοχικό της κεφάλαιο και χρωστά περίπου 800.000 ευρώ”.

Από την πλευρά του, ο ορκωτός λογιστής της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ άσκησε κριτική στον κ. Παπαδούλη, τονίζοντας: “για το 2018 έχετε πάρει αποσπασματικά στοιχεία παθητικού χωρίς να έχετε υπολογίσει το ενεργητικό και τα διαθέσιμα που είναι 1 εκ. ευρώ. Μάθετε να διαβάζετε οικονομικές καταστάσεις. Δεν παίρνουμε νούμερα όπως μας βολεύουν. Δεν ξέρετε οικονομικά. Διαβάζετε αποσπασματικά δύο νούμερα κι αγνοείτε το ενεργητικό. Εγώ βάζω την υπογραφή μου”.

Για τον ΧΥΤΑ

Ο δήμαρχος επανέφερε το θέμα του ΧΥΤΑ και της μονάδας επεξεργασίας που πρόκειται να γίνει , λέγοντας:  “Να αναφερθώ σε έναν νεαρό που θέλει να κάνει καριέρα στην πολιτική γιατί μυρίστηκε ότι είναι ταλέντο κι ήταν υποχείριο του Πουλάκη που δεν έχει δουλέψει στη ζωή του και χρησιμοποίησε τον μικρό Ιάσονα για να του δώσουν το χρίσμα. Οι θέσεις μου είναι σταθερές. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια μπορεί να έχετε οποιαδήποτε διαφωνία μαζί μου. Στην άλλη τετραετία θα με αναγκάσετε να ξαναβάλω υποψηφιότητα και βλέπω το 90% κοντά.

Είστε λίγοι.  Εσείς δημιουργήσατε λάσπη τον ΧΥΤΑ. Η μονάδα επεξεργασίας θα γίνει και πράσινα σημεία θα γίνουν και πάρε τον άλλον άπλυτο φαρμακοποιό και βγείτε σε συλλαλητήριο”.

Απόρριψη  πρότασης ψηφίσματος

Εν τω  μεταξύ απορρίφθηκε πρόταση ψηφίσματος της παράταξης “Μαζί για το Βόλο” για τη δυνατότητα σύμφωνα με τον νέο νόμο να εκχωρούν οι Δήμοι αρμοδιότητες των υπηρεσιών καθαριότητας ,πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες.

Ο Αχ. Μπέος είπε:  “Είναι νόμος που βγήκε,  εάν πιστεύετε ότι είναι λάθος δικαίωμά σας,  εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος είναι σωστός για τα συμφέροντα της πόλης. Η Δ.Α. δεν εξυπηρετεί συμφέροντα συνδικαλιστών. Πρόσφατα υπήρχε πανελλαδική απεργία για την καθαριότητα. Θα αφήσουμε την πόλη και τους Δήμους να βρωμίσουν; Πήρα απόφαση να δώσω σε ιδιώτη την καθαριότητα για δύο μέρες κι ήρθαν οι συνδικαλιστές κι είπαν να έχουμε συνεργασία να μην μείνει η πόλη βρώμικη. Όταν οι υπάλληλοι δεν ανταποκρίνονται εμείς δεν θα αφήσουμε την πόλη να βρωμίσει”.

Απομάκρυνση της διοίκησης του “Αχιλλουπουλείου” 

Να αλλάξει η διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς  δεν υπάρχει συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ζήτησε από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας και γ.γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη, ο δήμαρχος Αχ. Μπέος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαντώντας ο Κ. Λούλης έφερε το παράδειγμα του Ιωάννη Καποδίστρια, που ενώ στην Ελβετία έστησε ένα κράτος που δεν αλλάζει μετά τις εκλογές, στην Ελλάδα μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλάζουν 4000 άτομα.

Ο ίδιος είπε ότι θα αλλάξουν τα πρόσωπα της διοίκησης, χωρίς να προσδιορίσει πότε, ενώ αναφέρθηκε και το όνομα του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, που επίσης ζητήθηκε να αλλάξει.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τουριστική προβολή του Δήμου, ενόψει των εορτών.

Για τις εργασίες συντήρησης στα διδακτήρια

Ποσό εννέα, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα έξι από χρηματοδοτήσεις και τα 3 από ίδιους πόρους,, διέθεσε η δημοτική αρχή του Βόλου στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της για παρεμβάσεις, επισκευές και εργασίες συντήρησης στα διδακτήρια του Δήμου, όταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ήταν υποπολλαπλάσιες.

Με αυτά τα στοιχεία και μιλώντας σε υψηλούς τόνους ο δήμαρχος Βόλου απάντησε σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλου για τα προβλήματα σχολικής στέγης.

Συγκεκριμένα την εξαετία από το 2009 έως το 2014 δαπανήθηκαν 910.000 ευρώ στα σχολεία από τα ταμεία του Δήμου και την πενταετία 2015 – 2019 8.804.500 ευρώ εκ των οποίων 2,747 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους και 6,057 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων.

Γραπτή απάντηση

Στη ΛΑΣ δόθηκε και γραπτή απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο  Θάνο Θεοδώρου, όπου αναφέρονται τα εξής:

Σε απάντηση της ερώτησής σας για τις επισκευές και συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια, σας ενημερώνουμε ότι,

η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα την επίλυση των προβλημάτων στις 182 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( 75 Νηπιαγωγεία, 63 Δημοτικά Σχολεία, 20 Γυμνάσια και 24 Λύκεια) Με αυτό το στόχο εντάσσει στον προϋπολογισμό του Δήμου κάθε χρόνο χρηματοδοτήσεις για επεμβάσεις συντήρησης και επισκευής σε σχολικά κτίρια και υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση σε προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • για την ετήσια συντήρηση των σχολικών μονάδων διαθέτονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου 1.000.000,00 ευρώ που αφορά τοποθέτηση υγρομονώσεων στις στέγες, συνδέσεις των σχολικών κτιρίων με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, αντικατάσταση λεβήτων, αφαίρεση αμιαντοκαμινάδων, τοποθέτηση πυράντοχων θυρών, αποξήλωση παλαιών φωτιστικών και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων Led, καθαίρεση επιχρισμάτων και ελαιοχρωματισμοί, συντήρηση αύλειων χώρων και τοποθέτηση ελαστικών ταπήτων, συντήρηση ή αντικατάσταση πυροσβεστήρων, αλεξικέραυνα κ.α.

 • ολοκληρώθηκε η Αναβάθμιση του Γ’ Βρεφικού Σταθμού Νέας Ιωνίας για τη λειτουργία δύο Βρεφικών Τμημάτων, προϋπολογισμού 75.000 ευρώ (χρηματοδότηση ΠΔΕ Υπουργείο Εσωτερικών)

 • ολοκληρώθηκε η μετασκευή του Δημοτικού Κτιρίου (Αρχοντικό Δράκου- Πορταριά) σε Νηπιαγωγείο, προϋπολογισμού 140.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι)

 • ολοκληρώθηκε η επισκευή του αιθρίου στο 6ο ΓΕΛ Βόλου, προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι)

 • υλοποιείται η προσθήκη χώρων υγιεινής για τα 32ο και 10ο νηπιαγωγεία Βόλου και 18ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου 160.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι)

 • υλοποιείται το έργο της Βελτίωσης υποδομών σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Δήμου Βόλου, ύψους 1.400.000 ευρώ (Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι)

 • υποβλήθηκε πρόταση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση αίθουσας διδασκαλίας της Βόρειας πτέρυγας 27ου Δημοτικού Σχολείου, ύψους 258.000,00 ευρώ (ΠΕΠ Θεσσαλίας)

 • για την Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημ. Σχολείο, υποβλήθηκε πρόταση προϋπολογισμού 1.880.000,00 ( Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι)

 • για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Καρτάλειου Σχολικού Συγκροτήματος υποβλήθηκε πρόταση ύψους 906.000,00 ευρώ (ΠΕΠ Θεσσαλίας)

 • για την εναρμόνιση με το ΠΔ 99/2017 υποβλήθηκε πρόταση για Κτιριακές παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου ύψους 1.539.000 ευρώ ( χρηματοδότηση ΠΔΕ Υπουργείο Εσωτερικών))

Επιπλέον καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις από τα Τμήματα Συντήρησης και Ηλεκτροφωτισμού της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων και να επισκευαστούν οι έκτακτες και επικίνδυνες φθορές ή να βελτιωθούν οι υπάρχουσες στα όρια των δυνατοτήτων των τμημάτων, όπως καθαιρέσεις επικίνδυνων επιχρισμάτων,τμηματικοί ελαιοχρωματισμοί, διαρροές σε υδρο-ηλεκρομηχανολογικούς εξοπλισμούς, επισκευές σε παράθυρα, πόρτες, στέγαστρα, υδρορροές, αύλειους χώρους και WC. .

Το τελευταίο διάστημα επίσης ικανοποιώντας αιτήματα των σχολείων και με αφορμή την Πρόσκληση VII και ΧΙ του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ σχετικά α) με τα μέτρα πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας και β) με την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες, ο Δήμος πρόκειται να υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης και ήδη

 • γίνεται προεργασία, για την προετοιμασία φακέλων της μελέτης, που θα κατατεθεί για την υλοποίησης μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας

 • γίνεται καταγραφή και κατάρτιση μελετών για την κατασκευή ραμπών και WC ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Συγκεκριμένα προβλέπονται από το πρόγραμμα, 61 ράμπες και 102 WC ΑΜΕΑ σε σχολεία της Α’/θμιας και 21 ράμπες και 36 WC ΑΜΕΑ σε σχολεία της Β΄/θμιας

Οι εκπρόσωποι του Δ.Β.  για τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Εκλέχτηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, οι εκπρόσωποι για τη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.

Από την ομάδα πλειοψηφίας που έλαβε 29 ψήφους και 12 έδρες εκλέγονται οι Ανδρ. Ζέρβας, Θ. Θεοδώρου, Μ. Καπουρνιώτης, Αργ. Κοπάνας, Γ. Μουλάς, Μαλαματίνης, Αν. Μπατζιάκας, Αρ. Σαββάκης, Γ. Τόρης, Ν.Μορφογιάννη, Θ. Σταυρίδης και Χρ. Στεφόπουλος.

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας που έλαβε 6 ψήφους και 3 έδρες εκλέγονται οι : Καπούλα,  Φάτσης και Χαρ. Ζάχος.

Από την α’ ελάσσονα μειοψηφία που έλαβε 6 ψήφους και 2 έδρες εκλέγονται οι Ι. Αποστολάκης και Φ. Κοκκινάκη.

Από την β’ ελάσσονα μειοψηφία που έλαβε 4 ψήφους και 2 έδρες εκλέγονται οι:  Τσιμπανάκος και Βακουφτσή.

Από τη ΛΑΣ που έλαβε 3 ψήφους και 1 έδρα εκλέγεται ο Απ. Ριζόπουλος.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

 • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

 • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση