Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Άνω-κάτω σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ
Άνω-κάτω σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Άνω-κάτω σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Μεγάλη ένταση επικράτησε σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή τη συζήτηση για τα επιδόματα που έλαβαν οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση ζητά να τα επιστρέψουν, αλλά και για το θέμα μη δημοσιοποίησης από τρίτους θεμάτων της Επιχείρησης, σε σημείο που ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου είπε ότι θα γελάει ο κόσμος αν ακούσει τι συμβαίνει και ότι η εικόνα παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα κι ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαργάλας, χαρακτήρισαν «παράνομη κι αδιαφανή» τη σημείωση που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη της ΔΕΥΑΜΒ όπου -μεταξύ άλλων -ανέφερε ότι «επισημαίνεται ότι απαγορεύεται και διώκεται ποινικώς οιαδήποτε διαρροή, δημοσίευση ή κατοχή υπό τρίτων, μη μελών του Δ.Σ. εγγράφων που εμπεριέχονται στις εισηγήσεις χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Υπηρεσίας», ενώ εν μέσω συγκρούσεων ο δικηγόρος κ. Καραγκιόζος ανέλυσε διεξοδικά όλα τα άρθρα του Αστικού Κώδικα για το θέμα αυτό.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο κ. Γαργάλας χαρακτήρισε τη σημείωση «μνημείο αφέλειας απίστευτης άγνοιας και μνημείο απίστευτης αντιδημοκρατικής αίσθησης» που έχει η Διοίκηση για τη δημοκρατική λειτουργία της επιχείρησης, , με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Παπαευσταθίου, να εξηγεί ότι η ημερήσια διάταξη δίνεται τρεις μέρες πριν κι ότι οι εισηγήσεις δεν είναι υποχρέωση να δίνονται ωστόσο αποστέλλονται, καλώντας τον κ. Γαργάλα να μην δημιουργεί θέμα για το θεαθήναι.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Γαργάλας παρενέβη τονίζοντας «Πού έχετε ακούσει μέλη του Δ.Σ. να ενημερώνονται από τη Γραμματεία;»

Ακολούθως η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κι εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Δ.Σ., διερωτήθηκε βάσει ποιων άρθρων διώκεται ποινικά «οιαδήποτε διαρροή, δημοσίευση ή κατοχή υπό τρίτων, μη μελών του Δ.Σ. εγγράφων που εμπεριέχονται στις εισηγήσεις χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Υπηρεσίας».
Απαντώντας ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ ο δικηγόρος αναφέρθηκε στα άρθρα και τις διατάξεις των Νόμων περί της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και περί δημοσίων εγγράφων.

Ο κ. Γαργάλας παρενέβη σε έντονο ύφος «Πάτε καλά; Ξέρετε πού βρίσκεστε; Είστε στα καλά σας; Είναι Δημοτική Επιχείρηση. Ο συγκεκριμένος νομικός σύμβουλος τοποθετείται σε θέματα που δεν αφορούν το παρόν Δ.Σ. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο με προσωπικά δεδομένα πλην ενός αυτών των διακανονισμών. Είναι υποχρέωση του δημότη να γνωρίζει τι γίνεται στην επιχείρηση. Αυτά έπρεπε να τα πείτε στον προεκλογικό σας αγώνα».

Ο κ. Καραγκιόζος κάλεσε τον κ. Γαργάλα να τηρεί τη νομιμότητα κι όπως είπε «Δε θα γίνουμε υποχείριο κανενός. Υπάρχει σωρεία άρθρων. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Τα μέλη θα πρέπει να έχουν πλήρης ενημέρωση, αλλά οποιοσδήποτε τρίτος πρέπει να υποβάλλει έγγραφο. Έχετε δικαίωμα να ενημερώσετε τους συμβούλους. Το ζήτημα ξεκινά όταν έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται σε κατοχή μη νομίμου παραλήπτη. Η ενημέρωση δεν μπορεί να διακοπεί από κανέναν, αλλά έχετε υποχρέωση να προστατεύετε τη ΔΕΥΑΜΒ».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα. Καπούλα ζητώντας να ενημερωθεί αν μπορούν οι εισηγήσεις να έρχονται εις γνώση και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ερώτημα που προκάλεσε την αντίδραση του νομικού συμβούλου Αντ. Ξηρού και τη σύγκρουση με την κα Καπούλα. «Δε θα μου πεις πώς θα διοικώ την Διοικούσα κ. Ξηρέ» και τον κ. Ξηρό να την κατηγορεί ότι βγήκε στα ραδιόφωνα και μίλησε πριν μιλήσει με την Επιχείρηση, δήλωση η οποία έκανε έξαλλη την κ. Καπούλα , που τον χαρακτήρισε ψεύτη, καθώς -όπως είπε – επικοινώνησε μαζί του και με τον κ. Παπαευσταθίου την Κυριακή το απόγευμα. «Δε θα σε ρωτήσω για το πού θα μιλήσω. Μιλήσαμε μαζί την Κυριακή και μου είπες ότι δεν έχεις την ευθύνη» είπε απευθυνόμενη στο αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ.

Κόντρα για τα επιδόματα

Όσον αφορά το θέμα καταβολής επιδομάτων σε εργαζόμενους αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που αφορά στην καταβολή επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας και σε απόσπασμα πρακτικών της συνεδρίαση του 2013, τονίζοντας ότι εστάλησαν δύο ερωτήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να διευκρινιστεί ποιοι υπάλληλοι δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα.

«Η Διοίκηση δεν «συναλλάσσεται» με εργαζομένους αλλά «συνεργάζεται» με εργαζομένους», τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου, διευκρινίζοντας ότι στόχος της νέας Διοίκησης είναι να εφαρμοστεί ο Νόμος, που είναι σαφής και για τις υπερωρίες.

Όσον αφορά για την αποχή των εργαζομένων από εργασίες που έχουν αντικείμενο τους αμιαντοσωλήνες, λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας, ο αντιπρόεδρος είπε ότι επί ημερών του έγινε προμήθεια ειδών προστασίας στους εργαζόμενους και εγκάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. Δημ. Κουτσιφέλη και διερωτήθηκε που ήταν τόσα χρόνια, καθώς έχει να γίνει προμήθεια ιματισμού από το 2011.

Ο ίδιος χαρακτήρισε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και τους κάλεσε να μην παρασύρονται σε ενέργειες που είναι ενάντια στο Νόμο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το κοινό συμφέρον.

Απαντώντας ο κ. Κουτσιφέλης επανέλαβε ότι τα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψουν οι προηγούμενες διοικήσεις που το αποφάσισαν και όχι ο εργαζόμενοι, ενώ αναφέρθηκε στις εργασιακές συνθήκες στην Επιχείρηση, λέγοντας ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που για αρκετό καιρό δουλεύουν σε αντικείμενο εκτός ειδικότητας, με ευθύνη προϊσταμένων, αλλά το σύνολο του προσωπικού δουλεύει πέραν των ειδικοτήτων.

Για την προμήθεια ιματισμού και εξοπλισμού ασφάλειας, ο κ. Κουτσιφέλης διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός που διεξήχθη το 2011 είχε ισχύ για δύο χρόνια και αυτός που έχει καθυστερήσει να γίνει θα αφορά στην προμήθεια ιματισμού για δύο χρόνια.

Ο ίδιος χαρακτήρισε νόμιμες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και κατηγόρησε τη Διοίκηση ότι φρόντισε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό σε βάρος εργαζομένων».

Στο σημείο εκείνο αντέδρασε έντονα οκ. Στ. Παπαευσταθίου, που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν όλα τα προβλήματα στην Επιχείρηση να έχουν παρουσιαστεί από τον Ιανουάριο και μετά, ώστε να δικαιολογούν τόσο μεγάλο αριθμό υπηρεσιακών σημειωμάτων.

Απαντώντας ο κ. Κουτσιφέλης είπε ότι πριν από πέντε χρόνια δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και όλα κυλούσαν ομαλά. «Έχουμε μια αποστολή. Θα προστατέψουμε την ποιότητα του νερού και το περιβάλλον (τον Παγασητικό) ή όχι; Αυτό είναι το θέμα και όχι οι υπερωρίες που συζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαργάλας, ανέφερε ότι η επικινδυνότητα των δικτύων με την ύπαρξη αμίαντου ουδέποτε αντιμετωπίστηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ με τη δέουσα προσοχή και καταλόγισε ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα Διοίκηση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητηθούν χρήματα εφόσον είναι παράνομα, αλλά όχι από τους εργαζόμενους που δε μετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

Μάλιστα ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει γνωμάτευση των νομικών για να τοποθετηθεί και να ψηφίσει, με το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης Αντ. Ξηρό να απαντάει ότι υπάρχει γνωμοδότηση για το θέμα.

Ο νομικός σύμβουλος εξήγησε ότι από τη στιγμή που τα χρήματα καταβλήθηκαν χωρίς υποχρέωση και χωρίς απόφαση πρέπει να ζητηθούν από αυτούς τα έλαβαν και πρόσθεσε: «Αν υπάρχουν θεσμικές ευθύνες ας πάει ο Σύλλογος Εργαζομένων να προσβάλει την προηγούμενη απόφαση που λήφθηκε.
Εφόσον δοθήκαν χωρίς νόμιμη υποχρέωση πρέπει να αναζητηθούν από αυτούς που τα πήραν» .

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο κ. Γαργάλας ανέφερε ότι όταν ο εργαζόμενος θεωρήσει και το στηρίξει νομικά ότι καταπατώνται δικαιώματά του είναι δικαίωμά του να κάνει κινητοποιήσεις και υποχρέωση της εταιρείας να ενσκήψει στο πρόβλημα και να το συζητήσει. «Διάλογος με υπομνήματα δεν γίνεται», τόνισε και εκτίμησε ότι η έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΥΑΜΒ εκ των πραγμάτων οδηγεί σε επικάλυψη αρμοδιοτήτων. «Η Επιχείρηση πρέπει να το δει το θέμα αυτό και να μην είναι απέναντι με τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Γαργάλας και κάλεσε τη Διοίκηση να του γνωστοποιήσει εάν έχει προχωρήσει σε ενέργειες ή επαφές προς τα αρμόδια Υπουργεία για το θέμα αυτό.

Ο κ. Παπαευσταθίου απάντησε ότι έχουν γίνει ενέργειες για πρόσληψη προσωπικού 40 ατόμων στη ΔΕΥΑΜΒ.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Νάνσυ Καπούλα, δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι φέρουν την ευθύνη της απόδοσης των χρημάτων – και αν είχαν δοθεί από άγνοια Νόμου ή κακή ενημέρωση – τότε το Δ.Σ. μπορεί να απευθυνθεί στην προηγούμενη Διοίκηση.

Διαφωνίες για τον ειδικό σύμβουλο

Επίσης, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ μεγάλη συζήτηση έγινε και για το θέμα ανάθεσης υπηρεσιών εξωτερικού ειδικού συμβούλου, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσιφέλης, ψήφισε αρνητικά και τόνισε ότι έπρεπε να γίνει λόγος για τεχνικό σύμβουλο και σημείωσε ότι και αυτή η απόφαση θα καταπέσει από την Περιφερειακή Διοίκηση.

Στη συνέχεια ο κ. Γαργάλας επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στον συγκεκριμένο μηχανικό που τυγχάνει να είναι και προσωπικός του φίλος, όπως τεχνική συμπαράσταση, υποβοήθηση των υπηρεσιών ΔΕΥΑΜΒ για υποβολή προτάσεων κ.λπ. μπορούν κάλλιστα να καλυφτούν από το στελεχιακό δυναμικό της Επιχείρησης, το οποίο χαρακτήρισε άρτιο. «Είναι πλεονασματική η ανάθεση υπηρεσιών στον συνάδελφο μηχανικό. Δεν υφίσταται ουσιώδης λόγος για εξωτερικό σύμβουλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας και ψήφισε αρνητικά.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ ψήφισε λευκό, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ζητείται τεχνικός σύμβουλος και αυτό να γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό.

Εξηγώντας ο κ. Παπαστευσταθίου είπε ότι μετά την αποχώρηση ενός μηχανικού από την επιχείρηση η ανάθεση εργασιών στον ειδικό σύμβουλο θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα , αφού θα υποβοηθήσει τόσο το έργο της Γενικής διοίκησης όσο και της τεχνικής.

Τέλος, εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιων του Αρείου Πάγου κατά τη δικάσιμο της 18ης Μαΐου για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.

Ο κ. Γαργάλας εξέφρασε επιφυλάξεις για τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου δικηγόρου και ψήφισε λευκό.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ είπε πως τα μέλη του Δ.Σ. θα συναντηθούν εντός των ημερών για ενημέρωση από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση.

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ για την συνεδρίαση

Αργά,μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης και όσα τραγελαφικά ελέχθησαν η ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: “Θα ήταν πραγματικά διασκεδαστικό, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο, το φαινόμενο άνθρωποι που υπηρέτησαν ή ευνοήθηκαν από την τοπική μας διαπλοκή και που φόρτωσαν εκόντες – άκοντες με τόσα δεινά την πόλη, να επιχειρούν σήμερα να διδάξουν δημοκρατικότητα και να εμφανισθούν ως υπερασπιστές της νομιμότητας.

Έτσι για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου σόου των γνωστών θορυβοποιών της ΔΕΥΑΜΒ, που συνεχίζουν να λειτουργούν ανεύθυνα, χωρίς σεβασμό στους πολίτες και τα χρήματά τους και με γνώμονα τις μικροεπιδιώξεις τους και μόνο. Στο πλαίσιο αυτό ζήσαμε ένα υβριστικό παραλήρημα από το πολιτικά γραφικό φαινόμενο Γαργάλα, μαζί με την απίστευτη περίπτωση εργαζόμενου της ΔΕΥΑΜΒ, Κουτσιφέλη, που επιτίθεται μανιωδώς κατά της επιχείρησης που υποτίθεται υπηρετεί και τη δημοσιομανή κυρία του ΤΕΕ, άνευ λόγου και αιτίας. Σοβαρών τουλάχιστον.

Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ τους έδωσε μια πληρέστατη και ακριβέστατη εξήγηση για ποιους πολύ συγκεκριμένους νομικούς λόγους οι υπηρεσιακές εισηγήσεις, και όχι τα θέματα βεβαίως, κάθε συνεδρίασης ΔΕΝ επιτρέπεται να διαρρέουν στα χέρια του κάθε πικραμένου, δίκην φέιγ – βολάν, πριν τη συνεδρίαση. Και ότι οι ίδιοι μπορούν να έχουν πληρέστατη ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για κάθε θέμα.

Η γελοιότητα των επιχειρημάτων όσων σπεύδουν να κατηγορήσουν τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για αδιαφάνεια και αντιδημοκρατικότητα είναι προφανής. Όπως προφανείς είναι και οι λόγοι για τους οποίους η μονοπωλιακού χαρακτήρα δημοτική μας επιχείρηση «κατάφερε» να φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας και να είναι έρμαιο στις ορέξεις της κάθε ΕΡΓΗΛ και του κάθε εργολάβου.

Οι πολίτες, τους οποίους επειδή ακριβώς εμείς σεβόμαστε και είναι εκείνοι προς τους οποίους λογοδοτούμε έχουν όλες τις δυνατότητες να ενημερώνονται για τα πάντα, όσα η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί. Τα πάντα.

Εκείνους που παλεύουμε, με πολλές δυσκολίες, να αποκλείσουμε είναι όσοι τρέφονται από τις σάρκες της πολύπαθης επιχείρησης, χρόνια τώρα, και που δυστυχώς δεν είναι πάντα εκτός των τειχών. Και όλοι μετά την εγκληματική αμέλεια (;) για την ΕΡΓΗΛ ή τα επιδόματα που μοιράζονταν δεξιά και αριστερά χωρίς να υπάρχει απόφαση(!) καταλαβαίνουν.

ΥΓ. Το αυτοκριτικό ξέσπασμα του κ. Κωνσταντίνου Γαργάλα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, την Τρίτη 12 Μαΐου, είναι μεν συγκινητικό, αλλά θέτει και ένα σοβαρό θέμα για την παραμονή του στην συγκεκριμένη εξαιρετικά υπεύθυνη θέση του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης

Εντάξει τον συμπονούμε για την παρατεταμένη αναμονή του διορισμού του σε μια καλά αμειβόμενη θέση, που όσο και να είναι προκαλεί και νευρικό κλονισμό, αλλά είναι προφανές ότι η πόλη έχει τόσα και τέτοια προβλήματα, που δεν μας επιτρέπουν να χαμογελάμε, έστω, με περιπτώσεις σαν τη δική του.

Ας τον συμμαζέψει κάποιος λοιπόν. Δεν είναι μόνο το ομόηχο του επωνύμου του που μας παραπέμπει στην ποίηση του αλήστου μνήμης Νόβα, κάπου κεί στη δεκαετία του 1960, με το περίφημο «Ασπρα σαν τα γάλατα, γαργάλα τα γαργάλα τα» αλλά και η αναχρονιστική, ξεπερασμένη, μουχλιασμένη συμπεριφορά του.

Θλιβερή πολιτική παρουσία, αναμφίβολα…”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση