Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης
Ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης

Ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ φάνηκε να ανησυχούν τους θεσμικούς που βρέθηκαν στο roadshow.

Όπως επισήμαναν στους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, η ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθεί και να αφήσει πίσω τούς υποτονικούς ρυθμούς, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να χορηγούν και πάλι δάνεια για να βελτιωθεί η εικόνα των εσόδων από τόκους και να επανακάμψει η κερδοφορία τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έλλειψη δυναμικής αναπτυξιακής πορείας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο τόσο για το Χ.Α. όσο και για την ανάκαμψη των τραπεζών. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, όπως προειδοποίησε η ING σε πρόσφατη έκθεσή της. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι τόσο αισιόδοξες, με την Deutsche Bank να επισημαίνει ότι θετική έκπληξη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δείχνει περιορισμένη, λόγω της απουσίας ισχυρής πιστωτικής ή δημοσιονομικής «ώθησης», παρά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως επισημαίνει στην «Κ» στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που συμμετείχε στο roadshow, η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι απογοητευτική, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει αισθητή πτώση, συμπαρασύροντας την ήδη βαριά τραυματισμένη από την υπόθεση Folli-Follie υπόλοιπη αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Είναι ξεκάθαρο ότι για τους ξένους επενδυτές τις καλύτερες προοπτικές για συμμετοχή σε ενδεχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχουν μόνον επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές, με ισχυρούς ισολογισμούς και ορθές δομές εταιρικής διακυβέρνησης. Οσο, όμως, το τοπίο για τις αναδυόμενες αγορές παραμένει «θολό» και η δημοσιονομική προσήλωση είναι υπό αμφισβήτηση, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει προεκλογικούς στόχους και σκοπούς (με την παραφιλολογία για ακύρωση των νέων περικοπών στις συντάξεις να κάνει κακό στην αγορά), είναι σχεδόν αδύνατον να επανακάμψουν οι αγοραστές. Την εικόνα θα μπορούσαν να αλλάξουν η λήξη της αβεβαιότητας σχετικά με τις συντάξεις, η πλήρης διαφάνεια και αλλαγή σελίδας στην υπόθεση Folli-Follie, η τυχόν βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις αναδυόμενες αγορές, ο ορισμός ημερομηνίας για τις επόμενες εκλογές –με την αγορά να επιθυμεί αποτέλεσμα ισχυρής πλειοψηφίας σε μια πραγματικά φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, ώστε να δοθεί έναυσμα και αφορμή για νέες ξένες επενδύσεις–, αλλά και η ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση