Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ανοίγουν την Πέμπτη 850 υποκαταστήματα για τους συνταξιούχους
Ανοίγουν την Πέμπτη 850 υποκαταστήματα για τους συνταξιούχους

Ανοίγουν την Πέμπτη 850 υποκαταστήματα για τους συνταξιούχους

Πρακτικά αδύνατη είναι η ενεργοποίηση της εξαίρεσης από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς των συνταξιούχων και η εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης να ανοίξουν κατ' εξαίρεση κάποια καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα ανοίξουν 250 καταστήματα της Εθνικής, 250 της , 200 της Alpha Bank και 150 Eurobank τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά συνταξιούχους χωρίς κάρτα ανάληψης.

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση ότι το όριο των 60 ημερών θα ισχύει σωρευτικά για τους συνταξιούχους. Δηλαδή αν οι τράπεζες ανοίξουν την Τετάρτη οι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 180 ευρώ δηλαδή 60 ευρώ επι τρεις ημέρες. Η σωρευτική αυτή δυνατότητα ισχύει μόνο για τους συνταξιούχους.

Ουσιαστικά, δηλαδή, λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση της ς Προεδρικού Διατάγματος που εξέδωσε η κυβέρνηση, με το οποίο εξαιρούνταν ρητά οι από τα capital controls, η κυβέρνηση υπαναχώρησε περιλαμβάνοντας τελικά και τους συνταξιούχους στους περιορισμούς.

Στελέχη τραπεζών πάντως εκφράζουν ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο συνταξιούχων πελατών και το πώς θα αντιμετωπίσουν άλλους πελάτες που θα ζητήσουν επίσης εξυπηρέτηση.

Η καταβολή και η ανάληψη του συνόλου των συντάξεων από τους δικαιούχους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αδύνατη, απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν τόσα . Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τρέχουσα , σε χαρτονομίσματα, των τραπεζών διαμορφώνεται στα 1,7 δις. ευρώ ενώ οι συντάξεις που θα πληρωθούν μέχρι την 1η Ιουλίου ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ.

Με λίγα λόγια τα λεφτά σε φυσική μορφή για να πάρει ο τις συντάξεις του δεν υπάρχει. Άλλωστε η πολύ περιορισμένη ήταν αυτή που επέβαλε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τον καθορισμό ενός τόσο χαμηλού ορίου 60 ευρώ την ημέρα. Με τον περιορισμό αυτό, οι εκροές καταθέσεων μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 300 ευρώ την ημέρα και έτσι η τρέχουσα ρευστότητα επαρκεί για περίπου 6 ημέρες!

Έτσι, με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας η υπόσχεση και η «προσπάθεια» της κυβέρνησης να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς και να λάβουν τις συντάξεις τους αποτυπώνει είτε την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα και η χώρα είτε ότι συνειδητά δίνονται ψεύτικες υπο για να καθησυχαστεί, προσωρινά, ο .

Την ίδια ώρα πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αγωνιούν και ελπίζουν και από τα ξημερώματα έχουν μαζευτεί έξω από τις τράπεζες περιμένοντας το άνοιγμα των καταστημάτων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση