Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Tην των θεσμών στην αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup, δίνοντας και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως κίνητρο την υπόσχεση ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος καθώς παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να βρίσκονται στην ακόμη και σήμερα, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Παρά τα θετικά νέα ότι επιστρέφουν οι επικεφαλής, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γ. δήλωσε χθες ότι χρειάζεται «περισσότερη δουλειά» από την ελληνική κυβέρνηση και περισσότερη προσπάθεια για να πετύχει ένα θετικό , καθώς το δημοσιονομικό κενό παραμένει και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσει πρέπει να γίνουν πιο βαθιές.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ποιοι είναι οι τομείς όπου πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα η Ελλάδα, και είναι οι ακόλουθοι: Πρώτον, η δημιουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, δεύτερον, η μεταρ του φόρου εισοδήματος, τρίτον, η μεταρ του ασφαλιστικού, τέταρτον, η δημιουργία των ανεξάρτητων αρχών εσόδων και, πέμπτον, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό που επίσης ξεκαθαρίστηκε είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι, δηλαδή η Ελλάδα πρέπει έως το 2018 να έχει καταφέρει 3,5% πρωτογενές .

Το πρόβλημα είναι ότι οι θεσμοί δεν έχουν καταλήξει στο πώς θα φτάσει η Ελλάδα να πετύχει αυτό τον στόχο καθώς έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού. Ε.E. και Αθήνα υποστηρίζουν πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 είναι 3% του ΑΕΠ, αλλά με μια σειρά από μέτρα που δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί ή εφαρμοστεί, υποχωρεί στο περίπου 1%.

Από την άλλη, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι αρκετά μεγαλύτερο και το υπολογίζει περίπου στο 4% – 5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο, το οποίο ακόμη δεν έχει συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τονίζει ότι αν δεν γίνουν μεγάλες περικοπές ή σημαντική ελάφρυνση χρέους, δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Γι' αυτό και σήμερα για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για την εκκίνηση των διαδικασιών ελάφρυνσης του χρέους. «Το έχουμε υποσχεθεί εδώ και καιρό και τώρα η στιγμή έχει έρθει πιο κοντά», είπε και ξεκαθάρισε ότι ενώ οι συζητήσεις για το χρέος δεν συνδέονται με την ολο της πρώτης αξιολόγησης, «υπάρχει ένας δυνατός δεσμός μεταξύ των δύο και θα αρχίσουμε τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε την πολιτική », τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για τη ρευστότητα της χώρας ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος χωρίς να ξεκαθαρίζει πότε θα αρχίσει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επισήμανε πως «η ρευστότητα γίνεται όλο πιο σφιχτή και δεν πρέπει η Ελλάδα για να πληρώσει το χρέος της να αρχίσει να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση