Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάρνηθα
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάρνηθα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάρνηθα

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της φωτιάς που απειλεί σπίτια στη Δροσοπηγή και κατευθύνεται προς Κρυονέρι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη βόρεια .

Η φωτιά έχει πλησιάσει σπίτια στη Δροσοπηγή, όπου συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς στη βόρεια εκτεινόταν το απόγευμα στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου.

Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά έχουν κατεύθυνση προς αυτό. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Νωρίτερα, μηνύματα εστάλησαν από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο μέτωπο των πυρκαγιών στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στους πρόποδες της Πάρνηθας, έχει φτάσει στο πρώην Βασιλικό Κτήμα του Τατοΐου, δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός. «Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στα βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε.

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας και της βόρειας Εύβοιας.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα μέτωπα της πυρκαγιάς

 

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια

Στην Εύβοια συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή Λίμνης Ευβοίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννης. 

 

Νωρίτερα, εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Λίγο πριν τις 10.00 εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

 

Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.

«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

foties-pyrinos-efialtis-sti-voreia-attiki-ekkenonontai-choria-se-ileia-kai-eyvoia6
INTIME

Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα. Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.

foties-pyrinos-efialtis-sti-voreia-attiki-ekkenonontai-choria-se-ileia-kai-eyvoia8
Google maps

Εντολές εκκένωσης στην Ηλεία

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση άλλων 10 κοινοτήτων της Ηλείας. Ειδικότερα, εκκενώνονται προληπτικά οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές. Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

112

Νέα εντολή εκκένωσης δόθηκε μέσω του 112 για τις περιοχές: Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας. Οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Πανόπουλο.

 

Στις 3 το μεσημέρι δόθηκε για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα, λόγω του πύρινου μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από χθες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο. 

 

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Διαβολίτσι και στην Άνω και Κάτω Μέλπεια για εκκένωση των οικισμών λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

 

Τραυματίες

Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στην πυρόπληκτη Ηλεία έφτασε το μεσημέρι ο  προκειμένου να κάνει αυτοψία στις .

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Οι πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν

foties-pyrinos-efialtis-sti-voreia-attiki-ekkenonontai-choria-se-ileia-kai-eyvoia16
Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP
foties-pyrinos-efialtis-sti-voreia-attiki-ekkenonontai-choria-se-ileia-kai-eyvoia18
EPA/PANAGIOTIS KOUROS

Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή για τη εκκένωση των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, εκτός από τις κοινότητες Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

foties-pyrinos-efialtis-sti-voreia-attiki-ekkenonontai-choria-se-ileia-kai-eyvoia20

Λακωνία

Πυρκαγιά μαίνεται και στην Μάνη, στην περιοχή της Παναγιάς της Γιάτρισσας.

Φωκίδα

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην Ελαία Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ελαία Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς Καλλιθέα Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Γρεβενά

Ενεργοποίηση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι, Δίπορο Γρεβενών.

 

Διαβάστε: Ασύλληπτες εικόνες καταστροφής στην Εύβοια (βίντεο)

 

 

Στην μάχη κι στρατός

Την περαιτέρω ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στα πύρινα μέτωπα τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνδρομή των Ε.Δ., με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο επιτήρησης από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και επί εδάφους από αρμόδια στελέχη τους στρατού.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε πως αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός επιτήρησης και στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

  • 500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων
  • 63 οχήματα πάσης φύσεως
  • 39 αεροσκάφη για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, ήδη, προληπτικά και εξαιτίας της ς για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες αναπτύξει το μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που απαιτείται και προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, ο κ. Φλώρος, επεσήμανε πως εντείνεται η επιτήρηση από αέρος (με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση με drones και αεροσκάφη, ενώ διπλασιάζονται οι περίπολοι πυρασφάλειας σε και περιοχές υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, δημιουργείται τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων, για να προστρέξει όπου χρειαστεί, ενώ διατίθενται μηχανήματα του Στρατού και πλωτά μέσα στο λιμενικό για εκκενώσεις, εάν χρειαστεί.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΓΓΠΠ: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια ς (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια ς (ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου υ (ΠΕ Ρόδου).

πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση