Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αναβολή στην υπόθεση των 17 αθίγγανων, για το πόσα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τον ΟΠΕΚΑ
Αναβολή στην υπόθεση των 17 αθίγγανων, για το πόσα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τον ΟΠΕΚΑ

Αναβολή στην υπόθεση των 17 αθίγγανων, για το πόσα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τον ΟΠΕΚΑ

Αναβλήθηκε για τις 10 Απριλίου του 2019 η δίκη των 17 αθίγγανων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, που κατηγορούνταν για ψευδή υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και για απάτη, καθώς δήλωναν ότι είχαν παραπάνω παιδιά, ώστε να εισπράττουν τα προβλεπόμενα επιδόματα, τριτεκνίας και πολυτεκνίας.

Η αναβολή δόθηκε για να προσκομιστεί εισαγγελέα έγγραφο του Α, από το οποίο θα προκύπτει για τον κάθε κατηγορούμενο το διάστημα που τελεί σε η καταβολή των επιδομάτων που πραγματικά δικαιούνται, μέχρι να αντισταθμιστεί η ζημιά του οργανισμού.

Οι δικαστικές αρχές ζητούν από τον Α έγγραφη εκκαθάριση, απ' όπου θα φαίνονται τα ποσά που θα έπρεπε να δοθούν για τα πραγματικά τέκνα, με τον αρμόδιο υπάλληλο, να δηλώνει στην έδρα ότι ο ΟΠΕΚΑ δε μπορεί να προσδιορίσει αυτά τα ποσά, περιμένοντας την .

Οι 16 κατηγορούμενες που εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους, δήλωσαν ότι τα χρήματα που ενθυλάκωσαν παρανόμως, βάση των ψεύτικων δηλώσεων τους, έχουν επιστραφεί πίσω, καθώς ο ΟΠΕΚΑ τους τα παρακρατεί από τα επιδόματα που έπρεπε να καταβάλλει βάσει του νόμου και ζήτησαν συγ για τις πράξεις τους.

Ισχυρίστηκαν δε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τους έχουν κρατήσει περισσότερα χρήματα, ενώ έκαναν λόγο για επιτήδειους που τις επισκέφτηκαν στον καταυλισμό του Αλιβερίου υποσχόμενοι ότι θα τις βοηθούσαν να πάρουν χρήματα, μέσω επιδομάτων, εκμεταλλευόμενοι την αγραμματοσύνη τους.

Οι 17 κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν ζημιά ύψους 51.677€ στον κρατικό «κορβανά».

Αναλυτικότερα οι 16 γυναίκες που διαμένουν στο Αλιβέρι, και ο άνδρας κάτοικος Χαλκηδόνας ς, υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του νόμου 1599/86 μέσω της ηλεκτρονικής ς του , στον τότε , ότι έχουν παραπάνω παιδιά, ώστε να εισπράξουν τα προβλεπόμενα από το νόμο επιδόματα (τέκνων, τριτεκνίας, πολυτεκνίας).

Η υποβολή της δήλωσης έγινε τον Ιούνιο του 2013 και αφορούσε ένα εξάμηνο του 2012, με τον άνδρα να κατηγορείται μόνο για ψευδή δήλωση και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος που ακολουθούσαν ήταν απλή, καθώς ισχυρίζονταν ότι είχαν ένα επιπλέον τέκνο, το οποίο το ανέφεραν ως αβάπτιστο και έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικά ποσά από το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα μια από τις κατηγορούμενες δήλωσε ότι διέθετε τέσσερα παιδιά αντί για τρία που είχε στην πραγματικότητα, ώστε να θεωρηθεί πολύτεκνη, μια ακόμα τρία αντί για δύο, δηλώνοντας ως αβάπτιστο το τρίτο, ενώ ο άνδρας είχε ένα και ισχυρίστηκε ότι διαθέτει δύο.

Έτσι λοιπόν η πρώτη αθίγγανη έλαβε παρανόμως επίδομα ύψους 3.841€, η δεύτερη 4.093€, η τρίτη επίδομα 2.715€, η τέταρτη επίδομα 3.195€, η πέμπτη 2.715€, η έκτη 1.960€, η έβδομη 2.715€, η όγδοη 3.195€, η ένατη 2.715€, ο δέκατος 600€, η ενδέκατη 2.875€, η δωδέκατη 2.715€, η δέκατη τρίτη επίδομα 4.440€, η δέκατη τέταρτη 6.484€, η δέκατη πέμπτη 2.715€, η δέκατη έκτη 600€ και η τελευταία επίδομα 4.104€.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αναβλήθηκε για πέμπτη φορά.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση