Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Αναβολή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή
Αναβολή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Αναβολή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Στην αναβολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 13 δήμους της χώρας που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές για τα τετράχρονα της περιοχής τους, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πρόκειται για τους Δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, , Σαρωνικού, Κομοτηνής, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης, Κω και Ρόδου, η ένταξη των οποίων στην υποχρεωτική μετατέθηκε, με κοινή απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για το διδακτικό έτος 2020-2021.

Όπως δήλωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη και η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «προκειμένου που διαμένουν σε αυτούς τους δήμους να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς» (σε δημοτικές ή ιδιωτικές δομές).

Ευθύνες για αυτή την εξέλιξη επιρρίπτει η του υπουργείου στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι δεν φρόντισε να επιλύσει πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή του προγράμματος. «Εξαρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος», αναφέρουν με δήλωσή τους οι κ. και Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι, εκ των πραγμάτων, επαληθεύτηκαν. «Συνήθιζε, άλλωστε, η απελθούσα κυβέρνηση, πρώτα να νομοθετεί και κατόπιν εορτής να αναζητεί τρόπους εφαρμογής της νομοθετημένης ρύθμισής της».

Σημειώνεται ότι το σχολικό έτος 2018-2019 η εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της επικράτειας. Για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020 αποφασίστηκε η επέκτασή της σε επιπλέον 116 δήμους. Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα του υπουργείου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες ότι 52 από τους 116 δήμους, εξέφρασαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών.

Έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των ΟΤΑ και Ενώσεων Εκπαιδευτικών, ο αριθμός των δήμων που εκφράζουν πλέον, μερικώς ή ολικώς, αδυναμία ένταξης στο πρόγραμμα μειώθηκε σε 13, οι οποίοι τελικά θα ενταχθούν στην τρίτη φάση του προγράμματος (έναρξη 2020-2021), στην οποία συνολικά θα συμμετέχουν 40 δήμοι.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Βέλικο Μπάτροβιτς #ΒέλικοΜπάτροβιτς - https://t.co/eFIwpdYA0r -

  • Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού… - https://t.co/piKALr7W3i -

  • #σχολεία: Με μοριακό ή rapid test η επιστροφή των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών #σχολεία - https://t.co/16PzGWDdU1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση