Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ σε νέο υπερ-ταμείο ζητούν οι θεσμοί
Αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ σε νέο υπερ-ταμείο ζητούν οι θεσμοί

Αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ σε νέο υπερ-ταμείο ζητούν οι θεσμοί

Την νβάθμιση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ σε ένα πλήρως ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση και αξιο, προτείνουν οι . Η συμφωνία για το τελικό σχήμα αναμένεται να κλείσει κατά τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών. Αν και χθες δεν υπήρξε «λευκός καπνός» στη σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το θέμα μπορεί να κλείσει σήμερα. Βασικό θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν το σχήμα αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει το νέο υπερ-ταμείο που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το «κουαρτέτο» των πιστωτών προέκρινε την αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο υπερ-ταμείο που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές από τις 13 Ιουλίου 2015. Μάλιστα το νέο ΤΑΙΠΕΔ θα «προικοδοτηθεί» με τα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές τραπεζών) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΟΣ), αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και πιθανώς δικαιώματα αξιος περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως το έχουν θέσει οι από το πρώτο μνημόνιο.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί κυρίως τους είναι η ανεξαρτησία του νέου Ταμείου. Οι πιστωτές ζητούν την τοποθέτηση διοίκησης με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητη από κομματικές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο ΤΑΙΠΕΔ που θα συσταθεί θα πρέπει να υπάρξει νέα διοίκηση με περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και πιθανόν να εκφράζει περισσότερους πολιτικούς χώρους, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και ο νέος ρόλος που επιζητείτε και από τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που θα κατέχει το νέο υπερ-ταμείο. Μέχρι σήμερα, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί, η στόχευση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η άμεση πώληση των περιουσιακών στοιχείων που ελάμβανε, παρόλο που κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές δεν στάθηκε εφικτό. Τώρα όμως που το υπερ-ταμείο αποκτά περισσότερο χαρακτήρα κρατικού επενδυτικού ταμείου (sovereign fund) θα πρέπει να «προικιστεί» με ικανότητες διαχείρισης και κυρίως επαύξησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα αναλάβει.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να προέκρινε τη δημιουργία ενός άλλου υπερ-ταμείου που θα αναλάμβανε τον ρόλο αυτό, αλλά τελικά η θέση αυτή δεν φαίνεται να υπερισχύει. Ο Οικονομικών , εξερχόμενος της πολύωρης διαπραγμάτευσης, έκανε λόγο για «απόκλιση απόψεων» των δύο πλευρών. «Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία», είπε. «Θα το δούμε», καξε, «και αύριο που θα γίνει το πρώτο ‘‘κλείσιμο'' των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση