Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αναβάθμιση της Τ.Α. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Αναβάθμιση της Τ.Α.  στο συνέδριο  της ΚΕΔΕ

Αναβάθμιση της Τ.Α. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  θα πρέπει να έχει έναν ριζικά νέο και ουσιαστικά αναβαθμισμένο ρόλο, σύμφωνα με τη  μελέτη “τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση -2018”, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του θεματικού συνεδρίου της Κ σήμερα στο “Ξενία” στο Βόλο .

Ο πρόεδρος της Κ Γ. Πατούλης τόνισε  ότι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο σήμερα η χώρα βρίσκεται σε επτά χρόνια ύφεσης, προέρχεται και από ‘κει, κάτι το οποίο πρέπει να εξελιχθεί και να μεταρρυθμιστεί, ώστε να περάσουμε στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών για την τοπική τους κοινωνία, που αυτό θα μας δώσει τοπική και τελικά την της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι. Ψυχάρη,  η αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των κρατικών πολιτικών επιβάλλει την αναβάθμιση της Τ.Α. στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.

Ο κ. Πατούλης, παρουσίασε τη μελέτη , σημειώνοντας ότι η βραδύτητα των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης και της άμεσης εμπλοκής των τοπικών αποφάσεων είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στη χώρα μας και κάνει μια απέραντη γραφειοκρατία σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Η μελέτη αποτελείται από τρία μέρη:

-Το πρώτο αφορά στην αποτύπωση της θέσης της Τ.Α. στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον

-το δεύτερο τις πρόσφατες προκλήσεις και τάσεις μεταβολής της οργάνωσης του συστήματος διοικητικής οργάνωσης και χώρας

-το τρίτο στις πολιτικής που έχουν διατυπωθεί από την Τ.Α. για την αναβάθμιση του ρόλου της στην αναδιοργάνωση του συστήματος διοικητικής οργάνωσης της χώρας.

Στη μελέτη υπάρχουν πίνακες και διαγράμματα που τεκμηριώνουν τις έντονες αποκλίσεις στο βαθμό διοικητικής και δημοσιονομικής αποκέντρωσης στην σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Με βάση τις αναλύσεις της μελέτης προκύπτει ότι:

Ο μέσος πληθυσμός των Δήμων της ς είναι εξαπλάσιος από τον μέσο πληθυσμό των Δήμων της ΕΕ (28 χώρες). Ελλάδα 35.018 κάτοικοι ανά Δήμο, ΕΕ 5.763 κατοίκους. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση σε 17 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν Ομοσπονδιακή δομή στο μέσο αριθμό κατοίκων ανά Δήμο.

Η μέση έκταση των Δήμων της Ελλάδας είναι οκταπλάσια της μέσης έκτασης των Δήμων της ΕΕ (Ελλάδα 406 τ. χλμ. ΕΕ 50,5 τ. χλμ.) με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην έβδομη θέση σε 17 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν Ομοσπονδιακή δομή στη μέση έκταση των Δήμων.

Στα ενοποιημένα έσοδα της Τ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα με ποσοστό 1,32% κατατάσσεται στην τελευταία (21η θέση) μεταξύ των χωρών της ανάλυσης. Στα ενοποιημένα έσοδα της Τ.Α. ως ποσοστό στο σύνολο των κυβερνητικών εσόδων η Ελλάδα με ποσοστό 2,85% κατατάσσεται στην 21η θέση.

Στα φορολογικά έσοδα της Τ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα με ποσοστό 1,37% κατατάσσεται στη 14η θέση. Στα φορολογικά έσοδα της Τ.Α. ως ποσοστό στο σύνολο των κυβερνητικών φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα με ποσοστό 3,81% επίσης κατατάσσεται στην 14η θέση.

Στα ανταποδοτικά τέλη της Τ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα με ποσοστό 0,30% κατατάσσεται στην 21ηθέση. Στα ανταποδοτικά τέλη ως ποσοστό στο σύνολο των ενοποιημένων κυβερνητικών εσόδων η Ελλάδα με ποσοστό 0,66% κατατάσσεται στην 21η θέση.

Όσον αφορά στις ενοποιημένες δαπάνες της Τ.Α., ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα με ποσοστό 3,35% κατατάσσεται στην 21η θέση. Στις ενοποιημένες δαπάνες της Τ.Α. ως ποσοστό στο σύνολο των κυβερνητικών δαπανών η Ελλάδα με ποσοστό 6,69% κατατάσσεται στην τελευταία (21η) θέση.

Στην αποτύπωση των μεγεθών ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες της Τ.Α. παρουσιάζουν την υψηλότερη συσχέτιση με τα ανταποδοτικά τέλη (0,852), ενώ επίσης υψηλή συσχέτιση παρουσιάζουν με τα έσοδα (0,781).

Μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσόδων της Τ.Α. δεν παρουσιάζεται υψηλή συσχέτιση με την Τ.Α. να εμφανίζεται ότι καλύπτει τις δαπάνες της σε μεγάλο βαθμό από άλλες .

Το υποεθνικό επίπεδο που περιλαμβάνει την Τ.Α. συμμετέχει στο 24,5% των δημοσίων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, έναντι του 58,5% κατά μέσο όρο ανάμεσα σε 34χώρεςτου ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Τέλος, οι δαπάνες για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 10% της δαπάνης προσωπικού του δημόσιου τομέα, έναντι 49,4% των 31 χωρών του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, οι αυτές δεν μπορεί παρά να αποτελούν ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο χρειάζεται να εξειδικευτεί περαιτέρω. Ωστόσο συμπυκνώνουν την κατεύθυνση της πολιτικής για την Τ.Α. προς την οποία θα πρέπει να κατατείνει η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.

 

kede1

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση