Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανατροπή στα Όσκαρ – Καλύτερη ταινία τα «Παράσιτα»
Ανατροπή στα Όσκαρ – Καλύτερη ταινία τα «Παράσιτα»

Ανατροπή στα Όσκαρ – Καλύτερη ταινία τα «Παράσιτα»

Πανηγυρισμοί στη Νότια Κορέα μετά τον θρίαμβο της ταινίας «Παράσιτα» στα Όσκαρ

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite) βραβεύθηκε ως η καλύτερη ταινία στα φετινά Όσκαρ, επιτυγχάνοντας έναν για πολλούς απρόσμενο θρίαμβο, καθώς το πολεμικό δράμα «1917» του Σαμ Μέντες θεωρείτο το μεγάλο φαβορί.

Επικρατώντας στη σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς, το φιλμ αυτό, υβρίδιο μαύρης κωμωδίας και θρίλερ σε σκηνοθεσία του Μπονγκ Τζουν-χο, ολοκλήρωσε τον θρίαμβο που φαινόταν απίθανος ακόμα και καθώς σάρωνε τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το βραβείο σκηνοθεσίας δδικούσαν επίσης το ιερό τέρας του Χόλιγουντ Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Σαμ Μέντες, ή ο Τοντ Φίλιπς με τον «Τζόκερ» του.

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε το βραβείο του Α' ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τζόκερ, τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα στην ταινία του Τοντ Φίλιπς, το πρίκουελ της σειράς των ταινιών Batman που σημείωσε απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία αλλά και αντιφατικά σχόλια από θεατές και κριτικούς κινηματογράφου.

Η Ρενέ Ζελβέγκερ έλαβε το Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy).

Είναι το δεύτερο Όσκαρ για την Τεξανή ηθοποιό, που είχε λάβει βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004 και ήταν υποψήφια τέσσερις φορές.

Ο πολύ μεθοδικός τρόπος με τον οποίο η Ζελβέγκερ μελέτησε για να μπορέσει να ενσαρκώσει την Γκάρλαντ, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της-τα μαθήματα τραγουδιού και η σπουδή στην κινησιολογία της με τη βοήθεια χορογράφου- της εξασφάλισαν ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA κι ένα βραβείο της αμερικανικής ένωσης ηθοποιών (Screen Actors Guild). Η ταινία επικεντρώνεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της διάσημης τραγουδίστριας, όταν αγωνιζόταν να ξεπεράσει την κατάχρηση ουσιών, την κατάθλιψη, την αϋπνία, την οικονομική αστάθεια και δικαστικές μάχες για την κηδεμονία των παιδιών της.

Η βραδιά πάντως άνοιξε με το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου, το οποίο κέρδισε ο 56χρονος Μπραντ Πιτ -είναι το πρώτο του αγαλματίδιο για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, έχει πάντως κερδίσει ένα ως παραγωγός το 2014- για την ερμηνεία του στο φιλμ «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Η Λόρα Ντερν, η καριέρα της οποίας στο Χόλιγουντ διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ – Β' γυναικείου ρόλου– για την ενσάρκωση μιας αδίστακτης δικηγόρου που αναλαμβάνει να χειριστεί μια υπόθεση διαζυγίου στην οικογενειακή ταινία «Ιστορία γάμου» (Marriage Story).

«Αυτό είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που μου έκαναν ποτέ», είπε η Ντερν, που κλείνει τα 53 της σήμερα, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Η κόρη του επιτυχημένου ηθοποιού Μπρους Ντερν και της Ντάιαν Λαντ αφιέρωσε το βραβείο στη 84χρονη μητέρα της, η οποία τη συνόδευσε στην τελετή απονομής.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ

Η ταινία «Αμερικανικό εργοστάσιο» (American Factory), που παρήγαγε το νεότευκτο στούντιο των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για λογαριασμό του Netflix, σε σκηνοθεσία της Τζούλιας Ράικερτ και του Στίβεν Μπόγκναρ, και καταγράφει τι συνέβη στους απολυμένους εργαζόμενους μιας αυτοκινητοβιομηχανίας στο Οχάιο το 2008, την περίοδο της ύφεσης στις ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην 92η τελετή των βραβείων Όσκαρ.

Το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του Ομπάμα με το Netflix αποτελεί πρωτιά για οποιονδήποτε πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου. Η πιο κοντινή σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, το ντοκιμαντέρ του οποίου «Μια άβολη αλήθεια» (An Inconvenient Truth) είχε κερδίσει Όσκαρ το 2007.

Η ταινία «Τζότζο» (Jojo Rabbit), σάτιρα στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μικρός ναζί που ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει στο σπίτι τους μια εβραιοπούλα, απέσπασε το βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου.

Η 92η τελετή των βραβείων Όσκαρ, των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων του αμερικανικού κινηματογράφου, άρχισε το βράδυ της ς (τα ξημερώματα της Δευτέρας Ελλάδας) με μια εκκεντρική ερμηνεία της Τζανέλ Μονέ, τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, με Τζόκερ να χορεύουν στους ρυθμούς ενός τραγουδιού από το φιλμ «Ένας υπέροχος γείτονας» (A beautiful day in the neighborhood).

Η αμερικανική ακαδημία των τεχνών και των επιστημών του κινηματογράφου απονέμει συνολικά 24 χρυσά αγαλματίδια σε αυτή την τελετή.

H παραγωγή του στούντιο Pixar (Ντίσνεϊ) «Η ιστορία των παιχνιδιών 4» (Toy Story 4) απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation, όπως εξάλλου και η τρίτη της σειράς το 2011.

Αυτό είναι το δέκατο Όσκαρ το οποίο αποσπά το στούντιο Πίξαρ αφότου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία, το 2002.

Πανηγυρισμοί στη Νότια Κορέα μετά τον θρίαμβο της ταινίας «Παράσιτα» στα Όσκαρ

Ενθουσιασμός, υπερηφάνεια και συγκίνηση επικρατούν στη νοτιοκορεατική κοινωνία έπειτα από την επιτυχία της ταινίας «Παράσιτα» που διακρίθηκε φέτος στις σημαντικότερες κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ.

Τα «Παράσιτα» κέρδισαν τέσσερα Όσκαρ – καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας- καταρρίπτοντας την επικρατούσα άποψη που προέβλεπε ότι η Ακαδημία θα περιφρονούσε μια υποτιτλισμένη ασιατική ταινία.

Η ταινία του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο με θέμα το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους στην πατρίδα του έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που απέσπασε την ύψιστη διάκριση του Χόλιγουντ προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στη Νότια Κορέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η ταινία έγραψε ιστορία στον νοτιοκορεατικό κινηματογράφο, αλλά και στα Όσκαρ.

Ακόμη και ο πρόεδρος της χς Μουν Τζάε-ιν δήλωσε κατενθουσιασμένος με την διεθνή αναγνώριση που απέσπασε ο νοτιοκορεατικός κινηματογράφος.

«Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την δύναμη και την υπερηφάνεια που εμπνέει (η ταινία) στον νοτιοκορεατικό λαό. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο και για τους συντελεστές», δήλωσε.

Οι λάτρεις του νοτιοκορεατικού κινηματογράφου αντέδρασαν με ενθουσιασμό.

«Μου' ρχονται δάκρυα», έγραψε ενδεικτικά ένας χρήστης του Twitter. «Είμαι τόσο υπερήφανος για τον Μπονγκ Τζουν-χο. Είναι υπέροχο να ακούς επινίκια ομιλία στα κορεατικά…».

Μπονγκ Τζουν Χο κατά την παραλαβή του Οσκαρ: Οταν ήμουν στο σχολείο μελετούσα τις ταινίες του Σκορτσέζε

Ο Μπονγκ Τζουν Χο αναδείχθηκε θριαμβευτής της τελετής απονομής των Οσκαρ. Με την ταινία του «Παράσιτα» (Parasite), μαύρη κοινωνική σάτιρα για τις κοινωνικές ανισότητες στη Νότια Κορέα, έγινε ο πρώτος ασιάτης που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ το έργο του έγινε η πρώτη ξενόγλωσση ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας.

Ο 50χρονος Μπονγκ κέρδισε βετεράνους, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, αναφέρθηκε τιμητικά και στους δυο τους.

«Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα», είπε καταχειροκροτούμενος.

«Όταν ακόμα οι περισσότεροι στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν τις ταινίες μου, ο Κουέντιν πάντα τις έβαζε στους καταλόγους του» με τα αγαπημένα του φιλμ, συνέχισε ο Μπονγκ. «Εδώ είναι. Κουέντιν, σ' αγαπάω!»

«Θα πίνω μέχρι το πρωί», είχε πει νωρίτερα, όταν παραλάμβανε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Μπονγκ συνηθίζει να γυρίζει ταινίες η πλοκή των οποίων τις κάνει κωμωδίες και θρίλερ ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το φιλμ «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of Murder, 2003). Τα «Παράσιτα» είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ταινία του μέχρι σήμερα. Ήδη πέραν της πολύ καλής εισπρακτικής της ς εξασφάλισε το κορυφαίο βραβείο στις Κάννες.

«Ήξερα ότι είχε τη δική του δύναμη, ότι θα προσέφερε τροφή για σκέψη, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως μπορούσε να είναι τόσο επιτυχημένη ταινία στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γαλλία», παραδέχθηκε.

«Πολλοί Αμερικανοί θεατές είπαν ότι τα “Παράσιτα” είναι πολύ απρόβλεπτη ταινία, νομίζω ότι αυτό απόλαυσε το κοινό», πρόσθεσε. Εξερευνά, επισήμανε, την «ευγένεια προς τα ανθρώπινα όντα», την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Αν ξεπεράσετε το φράγμα των δύο εκαών των υποτίτλων, ανακαλύπτετε καταπληκτικές ταινίες», είχε σχολιάσει με χιούμορ ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα τον περασμένο μήνα.

Οι άλλοι υποψήφιοι για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ήταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε (The Irishman), ο Κουέντιν Ταραντίνο (Once Upon a Time in Hollywood), ο Σαμ Μέντες (1917) και ο Τοντ Φίλιπς (Joker).

Η συγκινητική ομιλία του Χοακίν Φίνιξ για την ανισότητα

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Τζόκερ», Χοακίν Φίνιξ, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού στην τελετή των 92ων βραβείων, για την ερμηνεία του στο ρόλο του περιβόητου εχθρού του Μπάτμαν. Ο Φίνιξ ήταν μακράν ο «αγαπημένος» υποψήφιος, ξεπερνώντας τους συνυποψηφίους του, Άνταμ Ντράιβερ, για την ταινία «Ιστορία Γάμου» και Λεονάρντο ντι Κάπριο, για την ταινία «Κάποτε στο Χόλιγουντ».

Η ταινία «Τζόκερ», με σκηνοθέτη τον Τοντ Φίλιπς, είναι η ιστορία προέλευσης του διάσημου «κακού», τον οποίο έχουν υποδυθεί διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Τζακ Νίκολσον και ο Χιθ Λέτζερ. Η εκδοχή του αντιήρωα, την οποία ερμήνευσε ο Φίνιξ, έχει να κάνει με έναν άντρα που φιλοδοξεί να γίνει stand-up κωμικός και πάσχει από μία διαταραχή, η οποία τον κάνει να ξεσπά σε ανεξέλεγκτα γέλια σε ακατάλληλες στιγμές.

O Φίνιξ έχει «σαρώσει» τα βραβεία για τον ρόλο αυτό, καθώς του έχει ήδη απονεμηθεί το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στα BAFTA, στα Critic's Choice και στα Screen Actors Guild Awards.

Όταν ο Φίνιξ παρέλαβε το βραβείο, προέβη σε ένα μεγάλο και συγκινητικό λόγο, κάνοντας μία έντονη έκκληση να σταματήσουν οι άνθρωποι να πολεμούν ο ένας τον άλλον και να πάψουν να λεηλατούν τους φυσικούς πόρους.

«Έχω υπάρξει παλι στη ζωή μου. Έχω υπάρξει εγωιστής, σκληρός μερικές φορές και δύσκολος για όσους εργάζονταν μαζί μου και είμαι ευγνώμων που τόσο πολλοί άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα μου έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία», δήλωσε σε μια από τις πιο συγκινητικές ομιλίες των χθεσινών Όσκαρ ο Χοακίν Φίνιξ, ο νικητής του χρυσού αγαλματίδιου Α' Ανδρικού Ρόλου για την ενσάρκωση του Joker στην ομώνυμη ταινία.

«Ξεχειλίζω από ευγνωμοσύνη», σημείωσε φανερά συγκινημένος ο 45χρονος Φίνιξ, ο αυστηρός βίγκαν και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος αφιέρωσε την μακρά ομιλία του μετά την παραλαβή του Όσκαρ του για να ταχθεί με πάθος κατά της αδικίας, να ικετεύσει τους ανθρώπους να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση και να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων.

«Πιστεύω ότι έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τη φύση, και πολλοί από εμάς είναι ένοχοι για μια εγωκεντρική θέαση του κόσμου», επέμεινε ο ηθοποιός, και μίλησε ενώπιον της αφρόκρεμας του Χόλιγουντ για την τύχη μιας αγελάδας που «γονιμοποιείται τεχνητά» και της αρπάζουν το μικρό της ενώ αυτή φωνάζει από αγωνία.

«Αισθανόμαστε ότι δικαιούμαστε να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέβουμε το μωρό της, μολονότι είναι ολοφάνερο ότι φωνάζει από αγωνία (…) Μετά παίρνουμε το γάλα της που προορίζεται για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας (…) μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε εναλλακτικά συστήματα που να είναι επωφελή για όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την συγκινητική του ομιλία, αναφέρθηκε σε έναν στίχο του αδερφού του,Ρίβερ Φίνιξ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 23 ετών από υπερβολική σε νυχτερινό κλαμπ του Χόλιγουντ: «Προχώρα προς τη σωτηρία με αγάπη, και η ειρήνη θα ακολουθήσει».

Σημειώνεται ότι ο Φίνιξ, που είναι γνωστός για ρόλους μελαγχολικών ή συναισθηματικά διαταραγμένων χαρακτήρων, έχασε περισσότερα από 22 κιλά για να ενσαρκώσει τον αποστεωμένο Joker στην ομώνυμη ταινία.

Ο Μπραντ Πιτ αφιέρωσε το Οσκαρ στα παιδιά του – Το σχόλιο για τη δίκη Τραμπ

Ο Μπραντ Πιτ κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου την για την ερμηνεία του στο ρόλο του κασκαντέρ, Κλιφ Μπουθ, στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ».

«Μου είπαν ότι δικαιούμαι μόνο 45 δευτερόλεπτα εδώ πάνω, που σημαίνει 45 δευτερόλεπτα παραπάνω από αυτά που έδωσε η Γερουσία στον Τζον Μπόλτον αυτήν την εβδομάδα», είπε ο Πιτ, καθώς το κοινό ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.

«Σκεφτόμουν ότι ίσως ο Κουέντιν κάνει μια ταινία πάνω σε αυτό και ότι στο τέλος οι ενήλικες θα κάνουν αυτό που πρέπει».

Ο Πιτ αναφερόταν στον Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικά θέματα, στον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δεν επέτρεψαν να καταθέσει στη δίκη Τραμπ ενώ δεν δέχθηκαν καμία κατάθεση από κανέναν άλλο μάρτυρα.

Στη συνέχεια, ο Πιτ ευχαρίστησε τον Ταραντίνο που τον συμπεριέλαβε στην ταινία του.

«Κουέντιν είσαι αυθεντικός, είσαι μοναδικός… Αγαπώ το ήθος που έδωσες στον Κλιφ Μπουθ. Να αναζητάς το καλύτερο στους ανθρώπους, να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο αλλά να αναζητάς το καλύτερο».

Απευθύνθηκε, επίσης, στον συμπρωταγωνιστή του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

«Λίο, το ξέρεις ότι πάντα θα επωφελούμαι από τη δική σου επιτυχία!»  ανέφερε αστειευόμενος.

«Αυτό είναι για τα παιδιά μου, που δίνουν χρώμα σε ό,τι κάνω. Σας λατρεύω».

Η Ρετζίνα Κινγκ, η οποία κέρδισε το βραβείο του Β' Γυναικείου Ρόλου στην περσινή τελετή, ήταν αυτή που έδωσε στον Πιτ το βραβείο του.

Την τελευταία φορά που ο 56χρονος ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ, ήταν το 2013 ως παραγωγός της ταινίας «12 Χρόνια Σκλάβος».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση