Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανατροπές στο ασφαλιστικό
Ανατροπές στο ασφαλιστικό

Ανατροπές στο ασφαλιστικό

Άμεσες μεταρρυθμίσεις στα πεδία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τις αυξήσεις εισφορών και της ενοποίησης ταμείων καθώς και περισσότερα σε και εργασιακό κατά το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων του Οκτωβρίου ζητούνται από την .

Το αργότερο έως την Τετάρτη θα πρέπει να «περάσει» από την ελληνική Βουλή που θα ακυρώνει κάθε δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος ηλικίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κύμα ασφαλιστικών παρεμβάσεων, με διατάξεις που, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μπορεί να είναι έτοιμες εντός της ημέρας.

Ο κεντρικός άξονας του σχεδίου νόμου αποτελείται από τις που κλείνουν τις πόρτες συνταξιοδότησης πριν από τα 67 (ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς). Στη μεταβατική περίοδο (έως το 2022) που θα ξεκινήσει άμεσα, εκτός από την αύξηση της ποινής στο -16% για κάθε έτος πριν από τη συμπλήρωση του 62ου, θα συμπεριληφθεί και η διάταξη που προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται πριν από τα 67 θα παίρνουν μόνο το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους. Το προνοιακό τμήμα που διαμορφώνει σήμερα το κατώτατο όριο της σύνταξης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται επίσης, η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και 6% στις επικουρικές, όπως επίσης και σταδιακή εναρμόνιση της δομής των εισφορών σε όλα τα με το μοντέλο του ΙΚΑ (δραστική μείωση χρηματοδότησης σε ΟΓΑ, ΝΑΤ, αλλά και ΙΚΑ).

Οι του υπουργείου Εργασίας αναμένουν οδηγίες για το εάν οι αυξήσεις των εισφορών θα εφαρμοστούν αναδρομικά, από την 1/1/2015 ή από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Στο θα περιλαμβάνεται διάταξη για ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο μάλιστα, αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δικούς του πόρους. Πρόκειται για τη διάταξη που επαναφέρει με έμμεσο τρόπο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αποκλείοντας κάθε περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης των ελλειμμάτων.

Τα των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).

Στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών και να ψηφιστούν έως τον Οκτώβριο, εκτός από τις ελληνικές προτάσεις για στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ και των αυτοαπασχολουμένων του , οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επιπλέον, συγκεκριμένα , ώστε να καλύπτουν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στα δημόσια οικονομικά με την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν το κόστος μεταξύ 2-4 δισ. .

Στα εργασιακά, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ δεν αποδέχονται τη νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εντός του τελευταίου τριμήνου του 2015 όπως πρότεινε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, παράλληλα με την επανεξέταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητούν να εξεταστεί και το αγκάθι των ομαδικών απολύσεων, με βάση όμως χρονοδιάγραμμα αλλά και προσέγγιση που θα προτείνουν οι ίδιοι και ξεκαθαρίζουν ότι αποκλείεται η επαναφορά παλιών πολιτικών απορρίπτοντας στη πράξη το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση