Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αναστολή πληρωμής χρέους ζητά η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αναστολή πληρωμής χρέους ζητά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αναστολή πληρωμής χρέους ζητά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η πρότση, που διτύπωσε στη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η Πρόεδρος της Βουλής, για αναστολή αποπληρωμής του ελληνικού χρέους επί τουλάχιστον ένα έτος, αποτελεί –ίσως- την ως τώρα σημαντικότερη παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής στα πολιτικά πράγματα, και συνιστά επισήμως πλέον σαφή εναλλακτική ως προς την ακολουθούμενη κυβερνητική στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή της ευθέως και ανοιχτά να αμφισβητήσει μια επιλογή –που πιστώνεται, πια, ευθέως στον πρωθυπουργό: Αφορά το ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα της ΕΡΤ και την επιλογή του κ. Λ. Ταγματάρχη για την Διοίκησή της. Το θέμα προσλαμβάνει επιπρόσθετες διαστάσεις, δεδομένου ότι η επιλογή του κ. Ταγματάρχη (και συνολικά της κυβερνητικής πρότασης για την διοίκηση της ΕΡΤ) υποβάλλεται τη Δευτέρα στην δοκιμασία της έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Πολύ περισσότερο που η πρόεδρός της Βουλής και της εν λόγω Επιτροπής, ήδη έχει δημοσιοποιήσει την επιλογή της να μην υποστηρίξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

«Η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, που πραγματοποιεί λογιστικό έλεγχο του χρέους, πρέπει να αξιοποιηθεί για να ζητηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση αναστολή πληρωμών μέχρι την ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου – σε περίπου ένα χρόνο» είπε χαρακτηριστικά η κα μιλώντας στη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας εμμέσως πλην σαφή την της διαφοροποίηση από την έως τώρα κυβερνητική τακτική, καθώς θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις δεν αξιοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχει –σύμφωνα με την άποψή της- στην διάθεσή της η Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κα αναφέρθηκε στα όπλα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φέρουν την δική της υπογραφή: Πέραν της Επιτροπής για το Χρέος, μνημόνευσε και την Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (σε αμφότερες προεδρεύει η ίδια), υπενθύμισε ότι στη Βουλή η Επιτροπή Θεσμών – επίσης προεδρεύει- μετεκελίχθηκε και σε είδος εξεταστικής για λίστα Λαγκάρντ και Ζήμενς. Τέλος, μνημόνευσε και την προσφάτως συσταθείσα Εξεταστική για τα Μνημόνια.

«Αυτές οι Επιτροπές δεν έγιναν γιατί κάποιος ή κάποια είχε μια καλή ιδέα, αλλά γιατί αποτελούν δικαιώματα του λαού και δικές μας δεσμεύσεις απέναντί του. Και, βέβαια, σε ό,τι αφορά τη Βουλή, έγιναν όλες σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Και πρέπει η ύπαρξη και οι εργασίες τους να αξιοποιηθούν επ' ωφελεία του λαού και της κοινωνίας», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής. Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

«Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας. Ο λαός έκανε ξεκάθαρη επιλογή, να τελειώσουν τα μνημόνια της υποτέλειας-και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μνημόνια δεν είναι μνημόνια λιτότητας, αλλά και μνημόνια υποτέλειας. Για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα που δεν έχει σύγκρουση συμφερόντων στη διαπραγμάτευση. Και οφείλουμε αυτήν την να την ενισχύσουμε να πορευτεί με γνώμονα το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον».

Επιτροπή Θεσμών και ΕΡΤ.

Για το θέμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Και μια λέξη για την ΕΡΤ, για να τελειώνουμε με τη σπέκουλα. Θεωρώ ότι η επιλογή Ταγματάρχη είναι μη υπερασπίσιμη και δεν ανταποκρίνεται στο νέο υπόδειγμα δημόσιας τηλεόρασης που θέλουμε να χτίσουμε. Έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για αυτή μου τη θέση ήδη πριν ανακοινωθεί η επιλογή αυτή. Αυτό δεν με φέρνει σε καμμία αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό ούτε με την Κυβέρνηση. Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται για τις επιλογές και για τη στάση του. Το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον οφείλουμε συλλογικά να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις επιλογές των προσώπων τα οποία εμπιστευόμαστε και με τα οποία συμπράττουμε. Αυτό είναι συλλογική μας ευθύνη και οφείλουμε να την αναλάβουμε».

 

πηγή:kathimerini.gr 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση