Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Αναστολές και λουκέτα μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες
Αναστολές και λουκέτα μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Αναστολές και λουκέτα μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Χιλιάδες που το προηγούμενο έτος είχαν μεγάλη των εισοδημάτων τους θα πληρώσουν φέτος μειωμένο κατά 50% , ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που θα απαλλαγούν πλήρως. Παράλληλα επεκτείνεται και για το 2021 η του κατά 22% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ και για το τρέχον έτος δεν θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια.

Όπως προαναφέρθηκε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για χιλιάδες συνεπεία της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους το 2020. Ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε σύμβασης, ακόμα και οι άνεργοι είδαν τα εισοδήματά τους του προηγούμενου έτους να περιορίζονται δραστικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Με βάση τη για να χορηγηθεί έκπτωση 50% ή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 , προσαυξημένο κατά 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόμο ότι τα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν , λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

2. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 , προσαυξημένο κατά 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση