Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανάστατοι γονείς για αποκλεισμό από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου
Ανάστατοι γονείς  για αποκλεισμό από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου

Ανάστατοι γονείς για αποκλεισμό από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου

Ανάστατοι είναι γονείς μικρών παιδιών- ωφελουμένων του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης‎ (ΤΑΑ) που αν και διέθεταν το σχετικό voucher δεν κατάφεραν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου , ο οποίος επέλεξε το σύστημα της εγγραφής κατά προτεραιότητα προσέλευσης, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς έμειναν εκτός γονείς με περισσότερα μόρια.

Τα προβλήματα ανά την Ελλάδα είναι πολλά και γονείς από όλη τη χ συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας και απέστειλαν επιστολή προς την ΤΑΑ αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ

Χθες πραγματοποιήθηκε το αδιαχώρητο έξω από το όπου συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες πάνω από 1.000 γονείς ενώ ο πρώτος είχε «κατασκηνώσει» απέξω από τις 2 τα ξημερώματα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλις, αυτό που συνέβη οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος άλλαξε από την Ε η διαδικασία για τον τρόπο τοποθέτησης παιδιών στους σταθμούς και δη στους βρεφικούς όπου οι θέσεις στο είναι ελάχιστες.

«Μέχρι πέρυσι στην αίτηση οι γονείς έγραφαν και τους σταθμούς προτίμησής τους και όταν εκδίδονταν το voucher υπήρχε πάνω και σε ποιο σταθμό θα πάνε και έτσι η θέση κρατούνταν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης με το γονιό.

Φέτος αυτό δεν υπήρχε, εμείς δεν γνωρίζουμε τα μόρια που έχει ο κάθε γονιός, τα στοιχεία τα έχει η Ε και αποφασίσαμε απλά να δώσουμε αριθμούς προτεραιότητας. Χθες εργάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τους γονείς δέκα συνεργεία και μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαμε εξυπηρετήσει όλους.

Λογικό είναι να διαμαρτύρονται, αλλά εμείς είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που θα προέκυπτε έγκαιρα. Θα πρέπει να το εξετάσουν οι ιθύνοντες από του χρόνου».

Επιπλέον επανέλαβε ότι ο δήμος Βόλου διαθέτει κτίρια που θα μπορούσαν να στεγαστούν κι άλλοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, όμως δεν επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού.

Επιστολή γονέων στην ΕΕΤΑΑ

Σε επιστολή τους προς την ΕΕΤΑΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας, γονείς από όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε ωφελούμενους που διαθέτουν τις προϋποθέσεις και έχουν ξεκινήσει και τη συγκέντρωση υπογραφών.

«Ως ωφελούμενοι και επιλαχόντες γονείς του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” σας αποστέλλουμε τις ενστάσεις μας και τα προβλήματα που ήδη παρουσιάζονται.

1.Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων μένουν εκτός δομών 40000 παιδιά! Υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

2.Λόγω αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Αιτούμαστε την ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.

3.Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα πολλές δομές να έχουν ήδη «κλεισμένες» τις θέσεις πριν ακόμα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, επιλογή δημοτών, ακόμα και οικονομικών διακρίσεων όπως σας γνωστοποιήσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας.

Πολλοί γονείς ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο για το λόγο ότι ενώ είναι κάτοχοι voucher αδυνατούν να βρουν κάποια ελεύθερη θέση στις συμβεβλημένες δομές. Πως εξυπηρετεί ένα voucher μια ωφελούμενη κάτω του ορίου φτώχειας που στην περιοχή της δεν έχει ή δεν πρόλαβε θέση;

4.Οι μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ λόγω ανυπαρξίας δομών Β3 (και στις 5 περιπτώσεις που υπάρχουν δεν λειτουργούν καν) δήλωσαν Α2 δομές χάνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στα παιδιά Β3 θέσεως και το προνόμιο της άμεσης χορήγησης voucher.

Οι περισσότεροι σταθμοί Α2 κατηγορίας ζητούν παράλληλη στήριξη για να δεχτούν τα παιδιά, την οποία θα επιβαρυνθούν οι γονείς λόγω του μειωμένου voucher. Προηγήθηκαν αναλυτικές επιστολές επί του θέματος, και θεωρούμε ότι έχετε ενημερωθεί επαρκώς ώστε να γνωρίζετε ότι πρέπει να δοθούν τα 5000 που δικαιούνται.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση