Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανασχηματισμός τήρησης ισορροπιών από Τσίπρα
Ανασχηματισμός τήρησης ισορροπιών από Τσίπρα

Ανασχηματισμός τήρησης ισορροπιών από Τσίπρα

Στην κυβέρνηση ο Κους, την Πέμπτη στις 12:30 η ορκωμοσία

Ανασχηματισμό τήρησης ισορροπιών επέλεξε, τελικά, ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας και οι αποφάσεις του για τις στο κυβερνητικό σχήμα δείχνουν ότι κυριάρχησε ως κριτήριο η ελαχιστοποίηση των κραδασμών που θα μπορούσαν να προκληθούν από δυσαρέσκεια εξαιτίας τοποθετήσεων ή μετακινήσεων.

Ετσι, και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο υφιστάμενο οικονομικό επιτελείο από την αναβάθμιση κάποιου αλλά και για να μην εκδηλωθεί δυσαρέσκεια από κάποιους που φιλοδοξούσαν να ενταχθούν σε αυτό, τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επιλογή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της ς Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Ο μόνος υπουργός που φεύγει είναι ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, πέραν της δυσαρέσκειας τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε πρόσφατα και σοβαρό πρόβλημα ς. Η επιλογή του κ. Βίτσα για την αντικατάστασή του εξασφαλίζει την κομματική πειθαρχία – έχει διατελέσει και γραμματέας του κόμματος – ενώ, καθώς ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Αμυνας έχει διαχειρισθεί πτυχές του μεταναστευτικού, θεωρείται ασφαλής επιλογή για το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο.

Ο αντικαταστάτης του κ. Βίτσα, Φώτης Κους, είναι η έκπληξη του ανασχηματισμού, καθώς από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφληθεί ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για υπουργικό θώκο και ότι εάν το επιθυμούσε θα είχε υπουργοποιηθεί εδώ και καιρό. Είναι μια επιλογή, βέβαια, που δεν υποδαυλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια κίνηση αναγνώρισης από την πλευρά του κ. Τσίπρα της στήριξης που δημοσίως σταθερά του παρέχει ο κ. Κουβέλης.

Η τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση της κ. Αντωνοπούλου έχει χαρακτηριστικά φυσιος διαδοχής, καθώς γνωρίζει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας. Ενδεχομένως έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση της κ. Μερόπης Τζούφη στη θέση του κ. Κώστα Ζουράρι, δεδομένης της κατανομής χαρτοφυλακίων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, με βάση την οποία θα ανέμενε κανείς στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. εκεί.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Λυδία Κονιόρδου δεν έχασε την θέση της, ωστόσο η τοποθέτηση δεύτερου υφυπουργού, του Κωνσταντίνου Στρατή, με αρμοδιότητες Πολιτισμού, ασφαλώς και συνεπάγεται την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της.

Στην κυβέρνηση ο Κουβέλης, όλες οι

Σε ανασχηματισμό κυβέρνησης με περιορισμένες αλλαγές προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τις αλλαγές στην κυβέρνηση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα, Νέος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη θέση του Δ. Παπαδημητρίου, αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπουργός μεταναστευτικής ς στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, «τον οποίο ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στο κυβερνητικό », ο Δημήτρης Βίτσας.

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης. Επίσης, υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται η ς του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος.

Υφυπουργός Πολιτισμού ο κος Κωνσταντίνος Στρατής. Αρμόδιος για θέματα αθλητισμού παραμένει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες ενώ καμία άλλη αλλαγή δεν επέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα».

Ποια είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Φ. Κουβέλης

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος – το βιογραφικό του

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Στρατής

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση