Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ανάσα για δανειολήπτες, παγίδα για καταθέτες τα αρνητικά επιτόκια
Ανάσα για δανειολήπτες, παγίδα για καταθέτες τα αρνητικά επιτόκια

Ανάσα για δανειολήπτες, παγίδα για καταθέτες τα αρνητικά επιτόκια

Πονοκέφλο ποτελεί η πτωτική πορεία του euribor, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αρνητικά επιτόκια, υποχρεώνοντας τις να πληρώνουν τους δανειολήπτες για το δάνειο που τους έχουν χορηγήσει.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη είναι ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν επηρεάζουν μόνο τα , αλλά και τις καταθέσεις. Έτσι το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι κατά πόσο οι καταθέτες θα πρέπει να πληρώνουν ουσιαστικά τις για τη των καταθέσεών τους, εάν υποθέσουμε ότι τα αρνητικά επιτόκια παγιωθούν και πρέπει να εφαρμοστούν σε όλες τις κατηγορίες των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

To libor

Το θέμα που έχει αρχίσει να απασχολεί ήδη χώρες όπως η Ισπανία και η , έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του και στη χώρα μας, μέσα από την πτώση του επιτοκίου libor, δηλαδή του επιτοκίου βάσει του οποίου εκτοκίζονται τα σε ελβετικό νόμισμα. Συγκεκριμένα, το libor τριμήνου έχει υποχωρήσει στο -0,807% και σύμφωνα με τις τράπεζες το όφελος έχει μετακυλιστεί πλήρως σε όσους έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό νόμισμα στη δόση του Μαρτίου. Επειδή μάλιστα η μείωση του libor είχε γίνει από τον Φεβρουάριο και τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών δεν ήταν έτοιμα να εφαρμόσουν αυτή την αλλαγή, ορισμένες τράπεζες πέρασαν τη μείωση και για τον Φεβρουάριο αναδρομικά στη δόση του Μαρτίου. Αντίθετα, άλλες απλώς μηδένισαν το κοντέρ και αντί για -0,807%, το σύστημα έδειξε 0%, δηλαδή μηδενικό επιτόκιο.

Ωφελημένοι

Σε κάθε περίπτωση ωφελημένοι από την πτωτική πορεία των επιτοκίων σε πρώτη φάση είναι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι αποπληρώνουν τα δάνειά τους με χαμηλά επιτόκια. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο είναι αρνητικό, αφού ακόμη και στην περίπτωση του αρνητικού libor, το τελικό επιτόκιο για τον δανειολήπτη είναι θετικό στον βαθμό που στο επιτόκιο βάσης (libor) προστίθεται το περιθώριο της τράπεζας. Με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων το περιθώριο (spread) κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2% (ανάλογα με τη σύμβαση που έχει με την τράπεζα), το τελικό επιτόκιο για τον πελάτη διαμορφώνεται κοντά στο 0,7% – 1,2%, στο οποίο προστίθεται και η εισφορά του νόμου 128, δηλαδή το 0,6%.

Σε αντίθεση με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού δανεισμού προς τις τράπεζες, το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί το σύνολο του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων, αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που επίσης συνάπτονται με βάση το επιτόκιο euribor, αποτελεί πονοκέφαλο για τις τράπεζες.

Μια τέτοια ερμηνεία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου κυρίως για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ή όψεως, για τις οποίες και επιχειρήσεις θα πρέπει ουσιαστικά να πληρώνουν εκείνοι τις τράπεζες, καταβάλλοντας ένα αντίτιμο για τη των χρημάτων τους, αντί να εισπράττουν έσοδο από την τράπεζα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση