Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανάπτυξη στο Λιμάνι του Βόλου
Ανάπτυξη στο  Λιμάνι του Βόλου

Ανάπτυξη στο Λιμάνι του Βόλου

Θα φέρει το πενταετές πρόγραμμα (2017-2022) της ΟΛΒ ΑΕ

Το άνοιγμα γραμμής Βόλος-Κύπρος-Ισραήλ,  η   επανασύνδεση  του ΟΣΕ με  το Λιμάνι,   η μεταφορά του σκράπ από τον β' στον   γ' προβλήτα, η εκμίσθωση του κτηρίου «ΙΑΣΩΝ» και του ΣΙΛΟ,   τη τοποθέτηση πλωτών συστημάτων ώστε να φιλοξενηθούν περισσότερα σκάφη και η δημιουργία δύο νέων χώρων στάθμευσης οχημάτων   στο Τελωνείο και στη Μπουρμπουλήθρα και η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης  περιλαμβάνονται-μεταξύ άλλων- στο  πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα  της ΟΛΒ ΑΕ (2017-2022), το οποίο έχει εγκριθεί από το  Υπουργείο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ ΑΕ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, τον οποίο πλαισίωναν δύο μέλη του ΔΣ , οι: ιάννης Κλείτσας και Μαρία Καράβα.

Ο κ. Σταυριδόπουλος είπε ότι υπάρχει  σαφής προσανατολισμός του Δ.Σ. και ότι ο ΟΛΒ έχει τη δυνατότητα να έχει ένα ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που έβαλε πλάτη και έγιναν  πράγματα από  την 1η χρονιά του Δ.Σ. Διάθεση όρεξη  και όραμα.

Ο ίδιος σημείωσε πως  την  1η χρονιά έγιναν δύο πράγματα: Να έχει ο ΟΛΒ έσοδα μεγαλύτερα κατά πολύ από έξοδα και κέρδη ( πάνω από 5.800.000  ευρώ το 2016 και περισσότερο από 1.800.000 ευρώ κέρδη).

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του ΟΛΒ είπε ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο το αναπτυξιακό πρόγραμμα με εκκίνηση το 2017 και ορίζοντα πενταετίας και περιλαμβάνει έργα και δράσεις που στοχεύουν στην των δυνατοτήτων του λιμανιού, στη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών για φορτία και επιβάτες σε τέσσερις τομείς: Βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού, αναβάθμιση επιχειρηματικής και εμπορικής εκμετάλλευσης, περιβαλλοντική αναβάθμιση – πράσινο λιμάνι και ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή και εργασίες συντήρησης σκαφών.
ια τη βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού ο πρόεδρος του ΟΛΒ ανέφερε ότι το λιμάνι δεν ακολούθησε ένα πρόγραμμα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των ανυψωτικών μέσω του, με αποτέλεσμα το σύνολο των γερανών και περονοφόρων οχημάτων να είναι σήμερα μεγάλης ηλικίας (οι τελευταίες προμήθειες έγιναν τη δεκαετία του '90) και μικρών ανυψωτικών δυνατοτήτων (μέχρι 40 τόνων).

Η διοίκηση του ΟΛΒ προτίθεται να προμηθευτεί αυτοκινούμενο γερανό ανυψωτικής ικανότητας ως 40 τ., οχήματα στοιβασίας και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, περονοφόρο όχημα διακίνησης στο δάπεδο εμπορευματοκιβωτίων.

Επίσης δρομολογήθηκαν και βρίσκονται σε στάδιο ς η ανύψωση των σιδηροτροχιών κίνησης στην ανατολική πλευρά του πρώτου προβλήτα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η επισκευή δαπέδων σε τμήμα του δεύτερου προβλήτα για την υποδοχή των εμπορευματοκιβωτίων (Π.Δ.Ε.), η αποκατάσταση των υποσκαφών στην άκρη του κυματοθραύστη για την προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων από κυματισμού (Π.Δ.Ε.), η προμήθεια και τοποθέτηση 14 πλωτών πνευματικών προσκρουστήρων πεπιεσμένου αέρα υψηλής πίεσης, για ασφαλέστερη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο δυτικό κρηπίδωμα του δεύτερου προβλήματα, μέσω Π.Δ.Ε.

Τα παραπάνω έργα θα γίνουν μέσα στο 2017 και για τα τέσσερα έχει ήδη γίνει συμβασιοποίηση.

Ακόμη έχει προγραμματιστεί περαιτέρω βελτίωση των υποδομών για την κρουαζιέρα με αισθητή και ποιοτική βελτίωση του χώρου υποδοχής των επιβατών, παροχή ελεύθερου wifi και στη νέα ιστοσελίδα της ΟΛΒ διαδραστική εφαρμογή «οδηγός πόλης, μουσείων, ιστορικών μνημείων κ.λπ.

Επίσης προβλέπεται νέα έξοδος οχημάτων από τον εμπορικό λιμένα, που θα εξυπηρετεί οχήματα που εξέρχονται από το λιμάνι με κατεύθυνση προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριδόπουλο, το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια κίνησης των οχημάτων και θα διευκολύνει κατά πολύ την έξοδο των φορτηγών μήκους 12 μ. και άνω προς τους προορισμούς τους.

Για την κρουαζιέρα ο προεδρος της ΟΛΒ σημείωσε ότι δεν αφήνει σημαντικά κέρδη στο λιμάνι, αλλά πιο σημαντικά στην πόλη και προσθεσε ότι η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου έχει φέρει επιπτώσεις στους προορισμούς. Για το λόγο αυτό η ΟΛΒ, θα επιδοτήσει τις προσπάθειές του για να ξαναφέρει περισσότερη κρουαζιέρα γιατί για φέτος προβλέπεται να έρθουν λίγα πλοία.

«Εμείς επιδιώκουμε στις 23 και 24 Μαΐου στο Ποσειδώνειο sea forum με περίπτερο του ΟΛΒ, να προπαγανδίσουμε τη Θεσσαλία και το Βόλο ως τουριστικό προορισμό, με έντυπο και ωραίο dvd ώστε να προσελκύσουμε πελάτες», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ στις αρχές Ιουνίου το λιμάνι του Βόλου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση αντίστοιχου επιπέδου στα Γιάννενα με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό.

Ο Θρασ. Σταυριδόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες ο Βόλος να ανήκει στο cluster 12 ελληνικών λιμανιών , που θα επισκέπτονται κινέζοι μέσω της Cosco.

Επιχειρηματική και εμπορική εκμετάλλευση

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής και εμπορικής εκμετάλλευσης η Διοίκηση του ΟΛΒ προγραμματίζει το άνοιγμα νέας γραμμής Βόλος – Κύπρος – Ισραήλ. Ο πρόεδρος του ΟΛΒ είπε ότι το λιμάνι του Βόλου είναι ιστορικής σημασίας που βλέπει προς Ανατολάς Κύπρο, Βόσπορο και Μαύρη Θάλασσα.
«Τηρουμένης της γεωπολιτικής θέσης, ξεκινάμε άνοιγμα με Κύπρο και Ισραήλ. Υπάρχει συνεννόηση με τις αρχές λιμένων Κύπρου και Ισραήλ για να ανοίξει η γραμμή και σε συνεννόηση με Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων που ενδιαφέρονται γι' αυτή τη γραμμή», είπε ο κ. Σταυριδόπουλος που πρόσθεσε ότι όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία, η γραμμή μπορεί να ανοίξει και προς τα εκεί.

Η ανακοίνωση του ανοίγματος της γραμμής που μπορεί να είναι επιβατική και εμπορευματική, διότι υπάρχει ενδιαφέρον για προσκυνηματικό τουρισμό και από τις δύο πλευρές, αναμένεται να γίνει μέσα στο 2017.

Για την επανασύνδεση του λιμανιού με το δίκτυο ΟΣΕ ο πρόεδρος του ΟΛΒ είπε ότι πρόθεση είναι να συνδεθεί το λιμάνι με το δίκτυο που θα πηγαίνει απευθείας σε Θεσσαλία ώστε ένα μεγάλο μέρος εμπορευματοκιβωτίων να μπορεί να κινηθεί και με το σιδηρόδρομο, όπως και χύδην φορτία, κάτι που θα είναι μεγάλη απαλλαγή βάρους στις οδικές συγκοινωνίες νομού και μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων διακίνησης φορτίων στο λιμάνι.

Εντός του καλοκαιριού η Διοίκηση του ΟΛΒ θα προχωρήσει σε παραχώρηση του κτιρίου «Ιάσων» (τέρμιναλ), ώστε να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί πριν αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα και ζημιές. Ενδιαφέρον υπάρχει εκ μέρους τριών εταιριών που μπορούν να το εκμεταλλευτούν όλες.
Ο κ. Σταυριδόπουλος ανέφερε ότι για εγκατάσταση στο κτίριο «Ιάσων» ενδιαφέρονται, ένα ιατρικό κέντρο κυρίως, για συγκεκριμένο κομμάτι λόγω προσβασιμότητας, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει από εταιρία νέων τεχνολογικών και επίσης από εταιρεία του τομέα των τροφοδοσιών.

Το Σιλό

Ο πρόεδρος της ΟΛΒ ανακοίνωσε ότι το σιλό, που βρίσκεται στη δεύτερη προβλήματα πρόκειται να επαναλειτουργήσει αποκλειστικά ως αποθηκευτικός χώρος. Το ακίνητο, που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, θα παραχωρηθεί σε Ελληνοιταλική εταιρία που θα εκμεταλλευτεί τα 150.000 m3 χώρου αποθήκευσης.

Η εταιρία θα αναλάβει την αναβάθμιση που αφορά τον τομέα προστασίας περιβάλλοντος, ώστε τα φορτία που θα μπαίνουν στο σιλό να μην εκπέμπεται σκόνη.

Όσον αφορά στους άλλους δύο χώρους που ο ΟΛΒ σκοπεύει να δημιουργήσει πάρκινγκ, είναι ανάμεσα στο Σιλό και την Ιχθυαγορά με 303 θέσεις Ι.Χ., χώρος που είναι διαμορφωμένος και υπάρχει μελέτη λειτουργίας του και ο δεύτερος στη θέση του Πορθμείου στα Πευκάκια, κομμάτι του οποίου είναι τσιμεντοστρωμένο και προορίζεται για φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία και βαρέα οχήματα.

Ο κ. Σταυριδόπουλος είπε ότι ο χώρος θα παραδοθεί φρουρούμενος και φυλασσόμενος, ενώ ο ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του θα έχει υποχρέωση να μεταφέρει τους οδηγούς στην κεντρική προβλήτα.

Στους δύο χώρους στάθμευσης το αντίτιμο θα είναι χαμηλότερο απ' ότι στην κεντρική προβλήτα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά κ.λπ.

Για το scrap

Ο πρόεδρος της ΟΛΒ ανακοίνωσε τη μετακίνηση της δραστηριότητας του φορτοεκφόρτωσης παλιοσίδερου (σκραπ) στη βάση του τρίτου προβλήτα.«Υποβάλαμε τη μελέτη που είχε ο ΟΛΒ από το 2014, στην Περιφέρεια για έγκριση και χρηματοδότηση μέσω προγράμματος, καθώς πρόκειται για περιβαλλοντικό έργο» ανέφερε και διειυκρίνισε ότι μ' αυτό τον τρόπο εξοικονομείται χώρος για άλλα φορτία, εξοικονομείται η δυνατότητα να υπάρχει χώρος για επιβατηγά πλοία ή για κρουαζιερόπλοιο, αν μετακινηθούν παράλληλα και τα κοντέινερ.

Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων

Στόχος του ΟΛΒ είναι να κατασκευαστεί σταθμός εμπορευματοκιβωτίων (SEBO). «Θα δώσουμε σε εταιρεία 150 στρέμματα πέραν του τρίτου προβλήματα που σήμερα δεν είναι εκμεταλλεύσιμα για να αναπτυχθεί ένας σταθμός σε συνεργασία με ιδιώτη», είπε ο κ. Σταυριδόπουλος, που αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι για την επένδυση και σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ώστε το έργο να γίνει με 99% μορφή ΣΔΙΤ.

Ο ίδιος είπε ότι στο χώρο του σταθμού θα κατασκευαστεί ειδική γέφυρα μεταφοράς φορτίων για την εξυπηρέτηση των φορτοεκφορτωτικών αναγκών, κάτι που θα φέρει αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο ΟΛΒ ανακοίνωσε ακόμη την πρόθεση για αύξηση θέσεων ελλιμενισμού για ιδιωτικά και επαγγελματική σκάφη αναψυχής και κυρίως για τον χειμώνα. Ο πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία στο παρελθόν έφτιαξε μαρίνες στα παράλια της Μ. Ασίας, αλλά λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή και αναμένεται να κρατήσουν δύο χρόνια περίπου, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί και να αυξήσει τους χώρους ελλιμενισμού σκαφών στα νησιά και τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας.
Ο ίδιος είπε ότι ο ΟΛΒ δεν διαθέτει κοδύλια για δημιουργία μαρίνας σκαφών, αλλά υπάρχουν αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν και η λύση είναι να τοποθετηθούν πλωτά τμήματα εντός του λιμανιού και στην περιοχή της Αμαλιάπολης, ώστε να αυξηθούν οι χώροι και να μπορούν να ελλιμενιστούν περίπου 150-200 σκάφη διαφόρων μεγεθών.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση

Σχετικά με την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιμανιού ο Θρ. Σταυριδόπουλος τόνισε ότι προγραμματίζεται η βυθοκόρηση μεταξύ 2ου και 3ου προβλήτα, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα σκραπ από το βυθό. Οι εργασίες θα γίνουν με πλωτό γερανό και τα προϊόντα της βυθοκόρησης θα επεξεργαστούν στον χερσαίο χώρο, με σκοπό την αδρανοποίησή τους λόγω επιβάρυνσης με βαρέα .

Επίσης θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του εξωτερικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ς, για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και οικονομική βελτίωση, εφαρμογή του συστήματος LNG (φυσικό αέριο) ως καύσιμο πρόωσης των πλοίων και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για δωρεάν ηλιακή ενέργεια.

Ναυπηγοεπισκευή
Το λιμάνι του Βόλου είναι προστατευμένο και βρίσκεται σε ιδανική περιοχή διότι ο Παγασητικός είναι εξαιρετικά προφυλαγμένος από τις καιρικές συνθήκες και προσφέρεται για μικροεπισκευές και συντηρήσεις ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΛΒ και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούνται περιορισμένες εργασίες ναυπηγοεπισκευών, εφόσον οριστεί ο κατάλληλος χώρος που θα τελεί υπό την εποπτεία της ΟΛΒ Α.Ε. και τον έλεγχο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

“Τα προηγούμενα χρόνια, εκτελούνταν εργασίες επισκευής και συντήρησης πλοίων στο λιμάνι του Βόλου. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν αρκετές επιχειρηματικές μονάδες εξειδικευμένες στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής και συντήρησης πλοίων αι υπάρχουν ακόμη στην περιοχή αρκετές ποιοτικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, ποικίλης δυναμικότητας” σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριδόπουλο, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο από τα έτη 2009-2001 δεν επιτρέπει την αυτών των δραστηριοτήτων εκτός Ελευσίνας και Πειραιά. Ο ΟΛΒ ήρθε σε επαφή με υπουργεία για να ανοίξει το κανονιστικό πλαίσιο για συγκεκριμένου είδους και περιβαλλοντικούς περιορισμούς και στο δικό μας λιμάνι, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και μείωση αριθμού των πλοίων που προτιμούν κυρίως την Τουρκία και την Κροατία γι' αυτές της επισκευές και συντηρήσεις.

Για το περιστατικό ρύπανσης στο χώρο των αλιευτικών σκαφών, μεταξύ Δημαρχείου και Τελωνείου, ο πρόεδρος του ΟΛΒ είπε ότι το Λιμεναρχείο πήρε δείγματα, τα έστειλε σε συνεργαζόμενο εργαστήριο και αναμένει απάντηση και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε από ποια πηγή προέρχεται. Η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζεται ότι δεν ξέφυγαν λύματα και scrap δεν είναι».

Για το πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου
Τέλος για το πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου ο πρόεδρος του ΟΛΒ επανέλαβε ότι το πάρκο δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Οργανισμό, αλλά είπε πως είναι χώρος κοινόχρηστος πρασίνου και όχι .

Όπως εξήγησε ο ΟΛΒ είναι υποχρεωμένος να τον συντηρεί, τον φροντίζει και να τον διατηρεί καθαρό και θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση των ασφαλτικών και θα αντικαθιστά τα φθαρμένα παιχνίδια στην Παιδικά Χαρά, ενώ τόνισε ότι στην περίπτωση επαναχάραξης πρόταση του ΟΛΒ είναι ότι το πάρκο και άλλοι χώροι πρέπει να περάσουν στην πόλη γιατί δεν σχετίζονται με λιμενικές δραστηριότητες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση