Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου
Ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου

Ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου

Το γαϊδουράγκαθο ευδοκιμεί φυσικά στις χώρες της Μεσογείου, αν και πλέον καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καταγραφή της δράσης του εντοπίζουμε από την αρχαιότητα, συγκεκριμένα από το 40 μ.Χ. χάρη στον γιατρό, φαρμακοποιό και βοτανολόγο Διοσκουρίδη. ωρίτερα, αναφέρεται και στο έργο του Θεόφραστου, περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ., ο οποίος το αποκαλεί Πτέρνιξ.

Η δραστική ουσία που περιέχει το φυτό, είναι η σιλυμαρίνη και βγαίνει από το Silybum Marianum, την λατινική ονομασία για το γαϊδουράγκαθο ή Milk Thistle. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ουσίας είναι:

  • ηπατοπροστατευτική της δράση και
  • οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Η  του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η αποτοξίνωση του οργανισμού μας από βλαβερές και τοξικές ουσίες, διεξάγεται στο συκώτι.

Ποια είναι τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου;

Ενώ το γαϊδουράγκαθο θωρακίζει συνολικά τον οργανισμό μας απέναντι στις τοξίνες, τις οποίες παράγουμε και λαμβάνουμε από το , παραθέτουμε πιο αναλυτικά 7 + 1 λόγους για τους οποίους αξίζει να το εισάγετε στην σας:

  1. Υγεία του ήπατος και αποτοξίνωση: Βοηθάει στην αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων. Έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθένειες, όπως οι ηπατικές νόσοι που οφείλονται σε τοξίνες, αντιβιοτικά και κατάχρηση , αλλά και σε περιπτώσεις οξείας ιικής ηπατίτιδας.
  2. Έλεγχος της χοληστερίνης: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.
  3. Διαβήτης: Έρευνες έχουν δείξει πως διαβητικά άτομα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην χρήση σιλυμαρίνης, η οποία τους βοήθησε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στον γλυκαιμικό έλεγχο.
  4. Αντι: Η αντιοξειδωτική δράση του Milk Thistle αναπληρώνει τα νεκρά κύτταρα και δρα αποτρεπτικά στην πρόωρη γήρανση. Παράλληλα, καταπολεμά την εμφάνιση ρυτίδων και σκούρων κηλίδων.
  5. Αντικαρκινική δράση: Η σιλυμαρίνη βοηθά τα κύτταρα να προστατεύονται από , διεγείρει την ανανέωση τους και παράλληλα αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
  6. Έλεγχος και απώλεια βάρους: Το γαϊδουράγκαθο ρυθμίζει τα λιποκύτταρα του σώματος, παρέχει αντιφλεγμονώδη και με την αντιοξειδωτική του δράση, αυξάνει τον μεταβολισμό του λίπους, οδηγώντας στην απώλεια βάρους.
  7. Πέτρες στη χολή: Μειώνοντας τις τοξίνες που καταλήγουν να φιλτράρονται από το συκώτι και τα νεφρά, προσφέρει υποστήριξη στην λειτουργία της χοληδόχου κύστης, του σπλήνα και των νεφρών, με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου εμφάνισης πετρών στη χολή.

+1: Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών δράσεων. Μελέτες έχουν δείξει έως και 50%+ βελτίωση των συμπτωμάτων της ακμής, μετά από 8 εβδομάδες χρήσης.

Πώς χρησιμοποιείται το γαϊδουράγκαθο;

Γαϊδουράγκαθο Χρήσεις

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να καταναλωθεί με τρεις τρόπους:

  1. Αφέψημα
  2. Συμπλήρωμα ς
  3. Έλαιο

Αφέψημα: Οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου έχουν πολύ μικρή χρονική περίοδο συγκομιδής, από τέλη Μαΐου έως μέσα Ιουνίου, διότι τότε ανοίγει τα χαρακτηριστικά μωβ λουλούδια του.

Για να τους καταναλώσουμε ως ρόφημα, βράζουμε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού ξηρούς σπόρους, σε ενάμιση φλιτζάνι νερού για 7-10 λεπτά. Το αφέψημα μπορούμε να το πιούμε δυο με τρεις φορές την ημέρα.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αποξηραμένο γαϊδουράγκαθο έτοιμο για κατανάλωση σε φακελάκια για τσάι ή χύμα.

Έλαιο: Το λάδι γαϊδουράγκαθου είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε & λιπαρά οξέα Ω6 και είναι ιδανικό για σαλάτες, ωμά τρόφιμα και σπιτικές μαγιονέζες.

Τα βιολογικά έλαια που κυκλοφορούν προέρχονται από την ψυχρή έκθλιψη των σπόρων του φυτού, ώστε να διατηρούνται άθικτα τα ενεργά συστατικά τους. Είναι ιδανικά για δερματική χρήση, χάρη στις επουλωτικές του ιδιότητες, και προτείνονται για θεραπεία πληγών, αλλά και για θρέψη και αναδόμηση της επιδερμίδας. Μπορούν να καταναλωθούν και σκέτα ή σε σαλάτες.

Υπάρχουν παρενέργειες από το γαϊδουράγκαθο;

Όπως με κάθε βότανο, έτσι και με το γαϊδουράγκαθο, υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης ανεπιθύμητων προβλημάτων, όπως:

  • Διάρροια & στομαχικά προβλήματα
  • Πονοκέφαλος
  • Φαγούρα
  • Αλλεργικές αντιδράσεις

Άτομα που έχουν αλλεργία σε συγγενικά είδη φυτών με το γαϊδουράγκαθο (της ς Asteraceae/Compositae), όπως αμβροσία, χρυσάνθεμο, χαμομήλι, ηλίανθος, καλέντουλα και μαργαρίτα, καλό είναι να αποφεύγουν τη χρήση του, χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση