Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ο Βλαντιμίρ Πούτιν , ενώ σε νέα κλιμάκωση οδηγείται η ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, καθώς οι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν «έτοιμες για εισβολή» στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα Πούτιν

Τι έχει πει ως τώρα:

 • Η Ουκρανία έχει πυρηνική τεχνογνωσία από τη σοβιετική εποχή.
 • Το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών.
 • Εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία.
 • Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.
 • Αμερικανικά ντρόουνς κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία.
 • Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
 • Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο.
 • Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς.

Σε εξέλιξη το διάγγελμα Πούτιν το οποίο είναι μακροσκελές.

Τι έχει πει ως τώρα:

  • Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, είναι αρχαία ρωσική γη.
  • Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα των Μπολσεβίκων από την εποχή του Λένιν.
  • Εξαπέλυσε ευθεία απειλή: Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση.
  • Η Ρωσία έχει δώσει δάνεια στην Ουκρανία, είχε αναλάβει όλο δημόσιο χρέος της ΕΣΣΔ.
  • Το «πραξικόπημα» του Μαϊντάν υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε την Ουκρανία σε αδιέξοδο, την έσπρωξε σε εμφύλιο. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν.
  • Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό.
  • Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας.

LIVE το διάγγελμα Πούτιν

Πούτιν: Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μαϊντάν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν.

Πούτιν: Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία – Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανίας. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Πούτιν: Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία. Τους δώσαμε δάνεια, έχουμε περίπου 250 δισ. δολ. Η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης.
Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση.

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 09:30 το πρωί.

Πούτιν: Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη.

Πούτιν: Η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

Ο Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία. Όπως αναφέρει η καγκελαρία, ο Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Νωρίτερα το Ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Πούτιν ανακοινώνει εντός ολίγου την τελική απόφασή του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ κάλεσε την Γερμανία ως χώρα που συμμετέχει στο σχήμα της Νορμανδίας να ασκήσει την μέγιστη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία ώστε να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».

Ο Πούτιν ενημέρωσε Μακρόν και Σολτς

Ο Πούτιν είπε στους Μακρόν και Σολτς ότι σχεδιάζει να υπογράψει διάταγμα για την αναγνώριση δύο περιοχών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Με σημαντική πτώση έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να βυθίζονται εξαιτίας της επιδείνωσης της έντασης στην Ουκρανία, όπου οι Δυτικοί εκφράζουν φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με πτώση 2,04% στις 6.788,34 μονάδες. Η Φρανκφούρτη έχασε 2,07%, το Άμστερνταμ 2,04% και ο δείκτης Eurostoxx 50 μειώθηκε κατά 2,17%.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσινγκτον.

«Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κτλ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στην Δύση -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR)- μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στη Δύση την τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποχρεώσει τα Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση, για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε κατά της επίσημης αναγνώρισης των αυτονομιστικών περιοχών και είπε ότι ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συζητήσουν την «αποκλιμάκωση» και «πρακτικά βήματα για την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας».

Παρίσι – Ελιζέ: Η Γαλλία συγκαλεί άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με θέμα την Ουκρανία

Γαλλικό Πρακτορείο: Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία στις υπό απόσχιση περιοχές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει έντονη αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να το πράξει.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

20:05

Σε λίγο συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας

REUTERS: Ο Πούτιν είχε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. Τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Εξελίξεις-κλειδιά

 • Το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις προς απόσχιση περιοχές της Ουκρανίας – Αναμένεται διάγγελμα του Ρώσου προέδρου
 • Συνομιλία Σολτς-Πούτιν: Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
 • Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι διαθέτουν λίστα με ονόματα Ουκρανών «που θα δολοφονηθούν ή θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα» μετά από μία Ρωσική εισβολή

Guardian: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, καταργώντας έτσι μια υπάρχουσα ειρηνευτική συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή θα ενεργοποιήσει σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.

Live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο

 

 

19:51

Η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Σολτς, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, θα έχει επαφές με τους ομολόγούς του στην Γαλλία κια την Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση με τον να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία.
DW: Σε συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας ότι θα ήταν «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών.

 

19:44

Ο φωτοειδησεογράφος της Bild, Γιώργος Μουτάφης, που βρίσκεται στην περιοχή, μεταδίδει ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε κυβερνητικό κτίριο στο Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας.

 

 

ALERT: Αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα Πούτιν προς τον Ρωσικό λαό.

 

19:24

Washington Post: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι διαθέτουν αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι η Μόσχα καταρτίζει λίστες με Ουκρανούς «που θα δολοφονηθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από στρατιωτική κατοχή», σύμφωνα με επιστολή προς τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

19:16
REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανός στρατιώτης βαδίζει σε δρόμο στο χωριό Τραβνίβ του Ντονέτσκ

ΕΕ: Κυρώσεις σε πέντε άτομα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε πέντε άτομα που συμμετείχαν στις ρωσικές κοινοβουλευτικές εκλογές στην προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, της κρατικής Δούμας, που εκλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και στον επικεφαλής και στον αναπληρωτή επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης, ανέφερε η ΕΕ.

Οι κυρώσεις της ΕΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 193 άτομα και 48 οντότητες. Σε όσους έχουν επιβληθεί έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση που τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από την ΕΕ.

ALERT – Γαλλικό Πρακτορείο: Ουκρανός πολίτης νεκρός σε βομβαρδισμούς στην πρώτη γραμμή.

Reuters: Ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα: Δηλώνει πως όλοι πρέπει τώρα να εστιάσουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Σημειώνει πως θα έχει συνομιλία σήμερα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Βρετανίδα ΥΠΕΞ για Ουκρανικό: Εξακολουθούμε να θεωρούμε πως μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή». Βλέπουμε σημάδια που θα μπορούσαν να είναι οιωνοί μιας ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα η Λιζ Τρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μια διπλωματική εκτόνωση της κρίσης.
Αμερικανός πρέσβης στον ΟΑΣΕ: «Λυπηρή» και «κατακριτέα» μια αναγνώριση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία
Δυτικοί αξιωματούχοι: Καταιγίδα ρωσικής εισβολής συγκεντρώνεται στα ουκρανικά σύνορα

Οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί προσφάτως, καθώς ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, είπαν τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Τρεις Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή.

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο πρόεδρος Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, των ταγμάτων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί. «Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει δικαίωμα βέτο.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα λάβει εντός της ημέρας την απόφαση για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Το RT, ρωσικών συμφερόντων, κάνει λόγο για εν εξελίξει βομβαρδισμό του Ντονέτσκ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε η Ρωσία να προχωρήσει στην αναγνώριση των «Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ».

ALERT: Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνάντηση με την υψηλόβαθμους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας και λαμβάνει διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Reuters: Ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε γύρω στις 18.15 (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.
ΠούτινΗ απόφαση για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών θα ληφθεί σήμερα 

Η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Λευκός Οίκος: Μια ρωσική εισβολή θα επιδίωκε να συνθλίψει βίαια τον ουκρανικό λαό.

Ψυχρή υποδοχή Κρεμλίνου στην πρόταση για συνάντηση Κορυφής

Το Κρεμλίνο θεωρεί πρόωρο να οργανωθεί συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν για την Ουκρανία από τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, ύστερα από την κατ’ αρχήν αποδοχή απ’ ευθείας επαφών των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όπως πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή μέσω τηλεφωνικών συνεννοήσεων.

Όπως διευκρίνισε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και των πολιτικών συμβούλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις αμερικανικές αναφορές περί ρωσικής λίστας προγραφών Ουκρανών σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία ως το «απόλυτο ψέμα».

Γαλλία-ΡωσίαΟι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι τότε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε.

Νωρίτερα, το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μια συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία, προσφέροντας ενδεχομένως μια έξοδο από μια από τις πιο επικίνδυνες ευρωπαϊκές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αεροπορικές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις πτήσεις τους

Τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Ουκρανία αναπροσάρμοσαν περίπου 10 αεροπορικές
εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της χώρας.

Πάντως, κατά τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, οι αεροδιάδρομοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και οι πτήσεις προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένουν ασφαλείς.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της.
Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς «σαμποτέρ» στα σύνορα

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι στρατεύματα και συνοριοφύλακες απέτρεψαν ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Κατά τη Μόσχα, στο επεισόδιο σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για fake news. Το Κίεβο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται -σύμφωνα με τη Μόσχα- να συνέβη το περιστατικό.

Το Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε ότι καταστράφηκαν ουκρανικά οπλισμένα οχήματα. Κατά το AFP, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε ρωσικό έδαφος.

Οι αυτονομιστές ζητούν από τον Πούτιν να αναγνωρίζει τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Το Γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο ΛεΝτριάνδήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ ότι είναι επείγουσα η ανάγκη διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης.

Aνταπόκριση από την Ουκρανία

Πώς είναι τα πράγματα στη «γραμμή επαφής»; Ο τόνος στη φωνή του συναδέλφου δημοσιογράφου προδίδει αγωνία.
Σκόρπιες πληροφορίες που τη νύχτα της Πέμπτης δημοσιεύονται σε ουκρανικούς λογαριασμούς στο Twitter μιλούν για νέες επιθέσεις ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, σε χωριά κατά μήκος της «γραμμής επαφής». Των ρωσοουκρανικών συνόρων δηλαδή, όπου από το 2014 μέχρι σήμερα μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών.  

Το πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας στοχεύει και στον Nord Stream 2

Το πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, για την περίπτωση που η δεύτερη εισβάλει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν τον αγωγό Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: «Έκλεισε» το ραντεβού

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε σήμερα πως πρόκειται να συνατηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Γενεύη στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε παράλληλα σήμερα πως έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις επαφές με τη Δύση γύρω από τα θέματα ασφαλείας που έχει εγείρει η Μόσχα.

18:00

Έτοιμες για εισβολή

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων είναι «έτοιμες για εισβολή», ενώ προηγουμένως ήταν «τοποθετημένες έτσι ώστε να μπορεί να γίνει εισβολή», σημειώνουν στο Reuters τρεις δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχονται τη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Μακρόν – Συνομιλία Σολτς με Πούτιν το απόγευμα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες και μεθοριακοί φρουροί απέτρεψαν «ομάδα δολιοφθορέων-αναγνώρισης» από την Ουκρανία, σκοτώνοντας πέντε δολιοφθορείς. Το Κίεβο διέψευσε την είδηση την οποία χαρακτήρισε ψευδή υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παρουσία ουκρανικών δυνάμεων στο Ροστόφ όπου έγινε το περιστατικό.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

 • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

 • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση