Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Aναγκαία η αναθεώρηση Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση
Aναγκαία η αναθεώρηση  Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση

Aναγκαία η αναθεώρηση Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση

Το θέμα αναθεώρησης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αφορμή το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης τονίστηκε απόψε στο 1ο διήμερο συνέδριο της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ) και των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και , με θέμα «Επίκαιρα ζητήματα Μεταναστευτικού Δικαίου», που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του .

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στις παρενέργειες του χτυπήματος περασμένης Παρασκευής λέγοντας πως έχει τον κίνδυνο κάποια -μέλη να κλείσουν τα σύνορά τους και εξήγησε: « Η Ε. Ε. δεν έχει εσωτερικά σύνορα, οπότε αν αμφισβητηθεί μια κατάκτηση όπως η συνθήκη Σέγκεν είναι πολύ κακό, όπως επίσης μια επικίνδυνη παρενέργεια να αρχίσουν να αυξάνονται οι ακραίες φωνές, όπως της κας Λεπέν».

κα Βόζεμπεργκ είπε ακόμη πως η Ε.Ε. θα εξετάσει στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο το θέμα με πολλή σοβαρότητα και το βέβαιο είναι ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να υιοθετήσει τον φόβο και τον τρόμο, γιατί ο στόχος των τρομοκρατών, που δεν συνδέονται με την μετανάστευση, είναι από μια να φοβίσουν τους ευρωπαίους πολίτες και να χτυπήσουν τη δημοκρατία στον πυρήνα της, σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών και τα ανοιχτά σύνορα».

Η ίδια εξέφρασε φόβους ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να καταργηθεί η συνθήκη Σέγκεν και τόνισε πως εδώ καλείται η Ε.Ε. στο σύνολό της να δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα ούτως ώστε κατακτήσεις τόσων ετών να μην κινδυνεύσουν με αφορμή το χτύπημα αυτό. «Η τρομοκρατία δυστυχώς υπάρχει μέσα στην Ε.Ε. και η πλειοψηφία των τρομοκρατών είναι ευρωπαίοι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί εδώ και χρόνια και το φαινόμενο ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τα γεγονότα στη Συρία έχει πολύ διογκωθεί» είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

Παρών στο συνέδριο ήταν ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Βασ. Παπαδόπουλος ο οποίος εξήγησε είπε ότι τα προβλήματα με το μεταναστευτικό αντιμετωπίζονται και ότι το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη ελέγχεται.
«Υπάρχουν περιοχές που χρίζουν προστασίας και άλλες που δεν χρίζουν. Αυτό θα οδηγήσει κι εμάς να διαχειριστούμε ανάλογα το ζήτημα» επισήμανε ο γ.γ. και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι ότι η χώρα μας λειτουργεί ως ζώνη τράνζιτ και αν αυτό ανακοπεί θα ανακοπεί και η είσοδος τω μεταναστών. Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν στην Ελλάδα κι αυτό είναι η έγνοια μας».

Για την αμφισβήτηση που τίθεται για τη συνθήκη Σέγκεν ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Υπάρχουν συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη για την συνθήκη Σέγκεν με την προσφυγική κρίση, αλλά θεωρούμε ότι αυτή κρίση είναι ταυτόχρονα ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να επεκταθεί και σε χώρες όπως τα δυτικά Βαλκάνια, που μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων ως ισότιμοι εταίροι και ισότιμοι διαχειριστές. Αυτό δημιουργεί ευκαιρία στην Ε.Ε. να δει το ρόλο της στο διεθνές πεδίο και να αναδειχθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας».

Η πρόεδρος της ΕΔΑΜ, δικηγόρος Χρυσούλα Μαρινάκη ανέφερε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί με κλειστά σύνορα ,αφού η τρομοκρατία δεν αναγνωρίζει σύνορα και τόνισε ότι εκείνο που απαιτείται είναι να αναθεωρήσει την πολιτική της η Ε.Ε., με βάση τις θεμελιακές αρχές της αλληλεγγύης , της ισότητας μεταξύ των κρατών –μελών βάσει των οποίων θεμελιώθηκε.

Για τους οικονομικούς μετανάστες είπε πως δεν μπορούν να γνωρίζουν κανέναν περιορισμό, αλλά ούτε η Ελλάδα να γίνει η «αποθήκη» της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Η κα Μαρινάκη εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κλείσει ποτέ τα σύνορά της γιατί ο Έλληνας είναι ανθρωπιστής και το αποδεικνύει συνεχώς , ακόμη και την περίοδο της κρίσης που είναι δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γενικευτεί η διαφορετική άποψη σε όλο τον ελληνικό λαό.

Για τη δεύτερη γενιά αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα η κα Μαρινάκη εξήγησε: « Οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αναπτύξει τις επαρκείς βιοτικές σχέσεις που να τους οδηγούν στην απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας. Πολλές φορές διαπιστώνουμε την δυσκολία επικοινωνίας, αφομοίωσης, της γλώσσας, οπότε κάθε περίπτωση πρέπει να τη βλέπουμε ξεχωριστά και με ιδιαίτερη προσοχή».

Η πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη είπε ότι προσφυγική και μεταναστευτική κρίση τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται με δραματικό τρόπο και οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο νομικό πλαίσιο του μεταναστευτικού και πρόσθεσε: « Υπάρχουν παρά πολλές προκλήσεις που αφορούν στην εφαρμοσιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και την ρυθμιστική ικανότητα του δικαίου ενόψει των εξελίξεων, διεθνών και εθνικών».

Για τη συνθήκη Σέγκεν εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να λυθεί σε επίπεδο Ε.Ε.

Για το αν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του δικαίου για το μεταναστευτικό η πρόεδρος Εφετών τόνισε ότι η υφιστάμενη ελληνική , αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ελλιπείς και ενόψει των νέων εξελίξεων προφανώς θα πρέπει να γίνει εκ νέου επεξεργασία του νομοθετικού κειμένου , λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κανόνες δικαίου συνήθως έπονται των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Η ίδια είπε ακόμη πως θέματα φύλου , ιθαγένειας και νομιμοποίησης αλλοδαπών είναι δύσκολα διαχειρίσημα για τη χώρα μας και ενόψει των νέων εξελίξεων καθίστανται ακόμη πιο δύσκολα να διαχειριστούν και συμπλήρωσε: « Πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία διότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών και θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να αρθούν οι επιφυλάξεις των χωρών υποδοχής».

Η καθηγήτρια συγκριτικού δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Ελίνα Μουσταϊρα μίλησε για τη ραγδαία εισροή μεταναστών και προσφύγων σε της Ευρώπης κι αν οφείλει να έχει αντίκτυπο στις εθνικές ρυθμίσεις κτήσης ιθαγένειας από τα τέκνα αυτών χαρακτηρίζοντας «καυτό» το ζήτημα και το εστίασε κυρίως σε όσους εισέρχονται στη χώρα χωρίς έγγραφα, ενώ τόνισε ότι κανένα δεν δίνει απευθείας την ιθαγένεια αν δεν πληρούνται κάποιες άλλες προϋποθέσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να υπάρξει προστασία των ανθρώπων και συγχρόνως προστασία του κράτους, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στις κοινωνικές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια είπε ότι οι ΗΠΑ διαθέτει 11 εκ. μετανάστες χωρίς χαρτιά και θέλουν να τους απελάσουν, ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα , οπότε δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο του «τουρισμού ιθαγένειας».

Η κα Μουσταϊρα ενημέρωσε πως η Ιρλανδία είναι η πιο αυστηρή χώρα στο να δώσει ιθαγένεια και ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες, που επιλέγονται γιατί έχουν κοινωνική πρόνοια, και άλλα κράτη όπου φοβούνται την υπερβολική εισροή μεταναστών. « Είναι κρίμα αυτές οι χώρες να δείχνουν κυνισμό έναντι άλλων κρατών και δεν συμμετέχουν στο πρόβλημα άλλων χωρών όπως η Ελλάδα , η Ισπανία και η Ιταλία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασ. Αλεξανδρής τόνισε ότι το σύγχρονο μεταναστευτικό χρίζει ιδιαίτερης νομικής αντιμετώπισης και ότι ο ευρωπαϊκός νομικός θα πρέπει να αποδείξει ουσιαστικά ότι μπορεί να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα του μεταναστευτικού προβλήματος σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων.
«Οι Έλληνες δικηγόροι οργανώνουν αυτή τη συζήτηση προκειμένου να δοθεί μια σωστή κατεύθυνση σε όλο το νομικό προβληματισμό για να υπάρχει ασπίδα προστασίας. Όλο το νομοθετικό πλαίσιο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό είναι υπό διαρκή αναθεώρηση. Ήδη τους επόμενους μήνες θα πάμε σε μια συνολική αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος.

Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ Αθηνών θα θέσουμε το θέμα κλεισίματος των συνόρων από κάποιες χώρες και θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαζ. Γαϊτάνης, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο το βράδυ στο ΤΕΕ και οι δεκάδες σύνεδροι από πολλές πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή θα περιηγηθούν στο Βόλο και θα εκδράμουν στο Πήλιο.

ΕΔΑΜ4 (2)ΕΔΑΜ4 (1)

ΕΔΑΜ2 (2)ΕΔΑΜ2 (1)

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση