Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αναγκαία το Δίκτυο καταγραφής σταθμών μέτρησης ρύπανσης κι η εντατικοποίηση ελέγχων
Αναγκαία  το Δίκτυο καταγραφής σταθμών μέτρησης ρύπανσης κι η  εντατικοποίηση ελέγχων

Αναγκαία το Δίκτυο καταγραφής σταθμών μέτρησης ρύπανσης κι η εντατικοποίηση ελέγχων

Αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ενός δικτύου καταγραφής σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων , όπως επισημάνθηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και τοπικών φορέων, αλλά με εμφανή την απουσία του Δήμου Βόλου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι είναι η πρώτη περιφέρεια που κάνει αυτή τη συνάντηση και θέλει να συμβάλει και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε από εκείνες τις περιφέρειες που λέμε δεν είναι δική μας ευθύνη και το ρίχνουμε κάπου αλλού. Βλέπουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε και γι να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που βρέθηκαν εδώ και ήταν όλοι εδώ με μία άποψη συμμαχιών. Να συμμαχήσουμε όλοι μαζί για να προφυλάξουμε τον συνάνθρωπό μας και βγάζουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να καταθέσουμε προτάσεις και να πάρουμε πάνω μας πράγματα, τα οποία με δυσκολία θα τά ‘παιρνε άλλος και να αναλάβουμε ευθύνες που δύσκολα θά ‘παιρνε άλλος και γι αυτό και είπαμε ότι φέρνουμε συγκεκριμένες προτάσεις να τις περάσουμε στην κοινωνία. Οι συστάσεις που γίνονται από τον καθένα ξεχωριστά κι απ' όλους μαζί ίσως πρέπει να γίνονται συντονισμένα».

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερες και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από το Υπουργείο που έλεγε ότι θα προμηθεύσει με νέους σταθμούς μέτρησης την περίοδο 2007 – 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και λέμε στο Υπουργείο πόσα θα μας δώσετε για να πάρουμε κι εμείς μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και να πάρουμε και για άλλες Θεσσαλικές πόλεις όπως Τρίκαλα και Καρδίτσα και να κάνουμε ένα δίκτυο».

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στο νέο η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει κωδικό για προμήθεια νέων μηχανημάτων σταθμών μέτρησης, ενώ σύντομα θα προμηθευτεί και καπνόμετρα. Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέτυχε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών καυστήρων μαζί με την Αττική και τη Μακεδονία και μάλιστα δεύτερη σε σειρά χρηματοδότησης, μετά την Αττική και πριν τη Μακεδονία κι από αυτό το μέτρο ωφελήθηκαν περί στα 2.000 νοικοκυριά.

Ο Κ. Αγοραστός άφησε αιχμές και για το Πανεπιστήμιο λέγοντας: «έβγαιναν Noname κι έλεγαν για υπερβάσεις σε Λάρισα και Βόλο και τους καλούσα να μου φέρουν . Το πανεπιστήμιο πρέπει με τις έρευνες που κάνει να έρχεται να συνεργάζεται μαζί μας όπως εμείς προωθούμε ζητήματα του Πανεπιστημίου και από τις ερευνητικές παρατηρήσεις διαπιστώσαμε και σήμερα γιατί δεν έχει το Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή σταθμούς μέτρησης που να λειτουργούν ότι από το 2004 και μετά μειώνονται οι ρύποι στο Βόλο το ότι φέτος μπορεί να είχαμε ωριαίες εξάρσεις κάποιες μέρες αλλά γενικότερα είναι χαμηλότερες οι ενδείξεις».

Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Νικ. Ανδρίτσος, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις αιχμές που άφησε ο περιφερειάρχης και διευκρίνισε ότι στο Βόλο δε βγήκε κανένας από το Πανεπιστήμιο, να υποστηρίξει όσα ισχυρίστηκε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Ανδρίτσος πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο διέθετε τρεις σταθμούς μέτρησης οι οποίοι σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ κι ενάμιση χρόνο, καθώς χρειάζονταν συντήρηση και το Πανεπιστήμιο δεν διέθετε πόρους, σημειώνοντας ότι απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων. Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία έχει βελτιωθεί η ατμόσφαιρα του Βόλου από το 2002 και μετά, καθώς σε αυτό συνετέλεσε και η δημιουργία του περιφερειακού, ενώ σημείωσε ότι θεωρητικά από το 2015 η Ε.Ε. έχει μειώσει το ημερήσιο όριο των Pm10 από τα 50μgr/m3 στα 35μgr/m3.

Ο κ. Αγοραστός απάντησε το ότι έγινε ο περιφερειακός είναι ευεργετικό αλλά δεν είναι ευεργετικό το ότι κλείνουν οι βιομηχανίες. «Οι βιομηχανίες πρέπει να σέβονται το περιβάλλον. Και σε άλλες πόλεις κάνουμε τους περιφερειακούς κι ευεργετήθηκε το περιβάλλον. Κάνουμε εντατικούς ελέγχους αλλά δεν έχουμε αρκετό προσωπικό να κάνει τους ελέγχους, επιβάλλουμε πρόστιμα, ελέγχουμε τα καύσιμα, πέλλετ, ξύλα, αλλά θέλουμε την συνδρομή της Αποκεντρωμένης στο Δασαρχείο για την παράνομη υλοτόμηση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ενημερώνουμε τον κόσμο, αλλά το κάνουμε στο μέτρο που μας επιτρέπει ο Νόμος και η βασική νομοθεσία πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή. Στόχος μας είναι να έχουμε ευαισθητοποιημένους και πληροφορημένους πολίτες».

Στη συνέχεια η αεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, διευκρίνισε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας, προχωρά σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, για πιστοποίηση υλικών, σε βιομηχανίες, όλο το χρόνο, με στόχο την πάταξη των παράνομων δράσεων και εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα το έχουμε πετύχει αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα φέτος. Μάλιστα ενημέρωσε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται αναρτώνται στο site της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε αποθήκες πέλλετ και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν. Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα δεν τα εισπράττει η Περιφέρεια, ενώ υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλία Κ. Βολιώτης, δήλωσε ότι μία από τις βασικές αιτίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και πρότεινε εκτός από τα Pm10 που μετά ο σταθμός να μετρούνται και οι παράμετροι pm2,5 και pm1. Επίσης πρότεινε οι σταθμοί της Περιφέρειας να είναιonline για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αν υπάρχει πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την λαθροϋλοτομία. Τέλος χαρακτήρισε βασικό την συντήρηση των καυστήρων τον καθαρισμό των καμινάδων των τζακιών και την ανάγκη για αστυνόμευση, καθώς όπως είπε «Η ατμόσφαιρα στο Βόλο μυρίζει καμένα ελαστικά και να δούμε και τις άδειες για το τι επιτρέπεται να καίνε οι βιομηχανίες».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης, τόνισε ότι το φαινόμενο της αερορύπανσης δεν προφέρεται για εκμετάλλευση κι όπως είπε «Δεν πάμε να χτίσουμε καριέρες. Η ευαισθησία του ΙΣΜ δεν είναι τωρινή αλλά από το 2003 με μία ημερίδα που είχε κάνει ο Σύλλογος. Εμείς το πρόβλημα το βλέπουμε στα ιατρεία μας από τα περιστατικά που έρχονται. . Πρέπει με επιστημονικά να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα». Ο κ. Τσάμης χαρακτήρισε πλημμελής την καταμέτρηση και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχτεί ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης, τουλάχιστον πέντε και να δίνονται στη δημοσιότητα οι . «Είμαστε φθηνοί στο πέταλο κι ακριβοί στο καρφί» υπογράμμισε και συνέχισε «και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών καθώς γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για διάφορα περιστατικά», χαρακτηρίζοντας σημαντικό εταίρο σε όλη αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας Νικ. Πουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συνδυαστικές δράσεις επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2015, η ΒΙΣ, έκλεισε, η Coca Cola έκλεισε, κι αναμένονται μέχρι το να κλείσουν άλλες τρεις ασβεστοποιίες. Επιπλέον, είπε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η υπηρεσία θα έχει τα στοιχεία για τις υπερβάσεις των βιομηχανιών κατ' έτος, κι επιπλέον ότι από την υπηρεσία γίνονται έλεγχοι στα καύσιμα. Το 2015 λήφθηκαν πάνω από 33 δείγματα εκ των οποίων για τα 25 που έχουμε αποτελέσματα κανένα δεν είναι νοθευμένο.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δημ. Μαραγιάννης, κατήγγειλε καύση ελαστικών σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Πεδίο Άρεως – στο κτίριο της Λαχαναγοράς με την αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. να υποστηρίζει ότι ποτέ δεν δέχθηκε καταγγελία για εκείνο το σημείο.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα έκανε λόγο τόσο για ατομική ευθύνη αλλά και για ευθύνη της Πολιτείας κι όπως τόνισε «Οι πολίτες δεν κάνουν τα απλά, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να λαμβάνει διαστάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργείται απ' αυτούς που έχουν τη δυνατότητα αλλά είναι αμελείς. Για τους μη έχοντες, πρέπει εκτός από την επιδότηση πετρελαίου, να δοθεί και επιδότηση για χρήση φυσικού αερίου. Είναι παράλειψη της Πολιτείας αυτό».

Τέλος ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασ. Σταυριδόπουλος, επισήμανε ότι το λιμάνι αυτή την περίοδο έχει σταθμό μέτρησης της ρύπανσης και διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες παρατηρούνται υπερβάσεις κι όπως υπογράμμισε «Το λιμάνι δεν καίει και όταν μπορεί περιορίζει την καύση των γεννητριών» ενώ δεσμεύτηκε ότι σε περιοχή που συνορεύει με τη ζώνη λιμένα, θα γίνουν έλεγχοι για παράνομες καύσεις.

aeroripansi1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση