Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αναδίπλωση για τα ενοίκια
Αναδίπλωση για τα ενοίκια

Αναδίπλωση για τα ενοίκια

Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση μετά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά και την οργή των φορολογουμένων, αποσύροντας τη διάταξη που προέβλεπε αυξημένους συντελεστές για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα ενοίκια και μάλιστα αναδρομικά. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, δεν θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ανείσπρακτα ενοίκια, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη φορολόγησή τους στο έτος που αυτά θα εισπραχθούν. Την πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια της Βουλής, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στις φορολογικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. ανακοίνωσε στην την απόσυρση από το άρθρο 2 των παραγράφων 5 και 6 (για τους φορολογικούς συντελεστές ενοικίων και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων). Προς το παρόν, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια θα παραμείνουν στο 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 33% για υψηλότερα. Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι σε εξέλιξη η με τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα της φορολόγησης των ενοικίων, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι στα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη θα επανέλθει τροποποιημένη στο φορολογικό νομο του Νοεμβρίου. Η νέα κλίμακα, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα είναι προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια, μεταφέροντας το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να αλλάξει ο στόχος του προϋπολογισμού που προβλέπει την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια. Πάντως, η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα που άπτονται των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο) σκοπεύει να μετατοπίσει το βάρος στις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες.

Οσον αφορά τα ανείσπρακτα ενοίκια, ο κ. Τρ. ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ότι δεν θα εισπράττονται δεν σημαίνει και ότι θα φορολογούνται». Το υπουργείο αναμένεται να τροποποιήσει τη διάταξη που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει μέχρι την Παρασκευή (οπότε και θα ψηφιστεί το νομο) ή σε επόμενο χρόνο.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η φορολόγηση των ενοικίων να γίνεται στον χρόνο κατά τον οποίο θα εισπραχθούν. ια παράδειγμα, χρωστούμενο ενοίκιο του 2015 εφόσον καταβληθεί το 2016 να φορολογείται με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν για τα εισοδήματα του 2016. Εναλλακτικά εξετάζεται η αναγραφή σε ειδικό κωδικό της δήλωσης πως υπάρχει επισφαλής απαίτηση. Αιτιολογώντας την απόφαση για μη εκχώρηση των ενοικίων στο Δημόσιο, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες που τα χρόνια των μνημονίων εκτινάχθηκαν από τα 31 στα 81 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το διάστημα 2013 – 2014 υπήρχε αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα, ωστόσο το 2015 υπάρχει –σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό– βελτιωμένη κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση