Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αναδίπλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις
Αναδίπλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις

Αναδίπλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις

Πλαίσιο «υπαναχώρησης» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, συγκριτικώς με την αρχική προσπάθειά του να υποστηρίξει ότι οι αποφάσεις της παρούσας και προτείνουσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη και αναθεωρητική ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών του Συντάγματος, διαμορφώθηκε στη Βουλή, μέσω τοποθετήσεων κορυφαίων στελεχών του. Και τούτο, παρά την απόπειρα να υποστηριχθεί επικοινωνιακά και με κινήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «κοινοβουλευτικές ακροβασίες», το σενάριο περί «δεσμευτικότητας».

Ο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Καθώς παρεμβάλλεται και η λαϊκή βούληση – η επόμενη Βουλή έχει επ' αυτού του θέματος όχι απλά τον πρώτο λόγο, τον αποφασιστικό λόγο».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η πρώτη τη δεύτερη, αν δεν υπάρχει αντίθετη πλειοψηφία». Μία ημέρα πριν ο Σταύρος Κοντονής υποστήριζε ευθέως ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από την προτείνουσα.

Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια εκτεταμένης συζήτησης, στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης. Η επιλογή, ωστόσο, του κ. Βούτση να προαναγγείλει ακόμα και ψηφοφορία επί του ζητήματος, μετά το τέλος της συζήτησης, προκάλεσε εντονότατες από την πλευρά της ς.

«Αυτές τις μεθοδεύσεις θα πρέπει να τις αποφύγουμε», είπε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Τζαβάρας. «Επί του τεχνικού μέρους της διαδικασίας, όπως τώρα το εισηγείστε, δεν μπορεί να αποφασίσει η παρούσα Βουλή αν δεσμεύει την επόμενη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κατά ποία διαδικασία; Πού το λέει αυτό το ή ο Κανονισμός; Πουθενά», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση ο Ευάγγελος .

«Δεν πρέπει η πλειοψηφία εκμεταλλευόμενη τη σημερινή συγκυρία της σύνθεσης της Βουλής να περάσει σε κάτι το οποίο αν αποφασιστεί, θα συγκροτεί μια εξαίρεση, χωρίς καμιά πρακτική σημασία», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος ().

«Αυτή η συζήτηση για το αν δεσμεύει ή δεν δεσμεύει η κατεύθυνση των άρθρων και των διατάξεων που τίθενται για αναθεώρηση δεν έχει καμιά πρακτική αξία, γιατί είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η αναθεωρητική Βουλή. Και δεν υπάρχει και πρακτικά τρόπος, δεν υπάρχει και πρακτικά μέσο να διασφαλίσεις αυτή τη δέσμευση», ανέφερε ο Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ). «Δεν θα μπούμε σε καμία διαδικασία να δεσμεύσουμε την επόμενη Βουλή, όπως θέλετε να το κάνετε εσείς αυτήν τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ε.Κ.)

Τελικώς, ο κ. επέμεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία με ένα μάλλον ασαφές όπως διατυπώθηκε διακύβευμα, εάν «η παρούσα Βουλή –με πλατιά έννοια– υπέχει μία θέση δέσμευσης σε σχέση με το μέλλον με την επομένη».

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε, με όλα τα κόμματα της ς να την απορρίπτουν διά της αποχής.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση