Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αναχώρησαν οι πρόσφυγες από τα ΣΕΑ Αλμυρού
Αναχώρησαν οι πρόσφυγες από τα ΣΕΑ Αλμυρού

Αναχώρησαν οι πρόσφυγες από τα ΣΕΑ Αλμυρού

Αναχώρησαν σήμερα το βράδυ , από τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων στον Αλμυρό οι τελευταίοι – περίπου 150 – πρόσφυγες, οι οποίοι ξεκίνησαν να φεύγουν σταδιακά μέχρι τις 12 το μεσημέρι, με τρία .

Σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές, τουλάχιστον μέχρι αύριο (Δευτέρα) το πρωί, δεν αναμένεται η άφιξη άλλων λεωφορείων με πρόσφυγες, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει – κι ως εκ τούτου, δεν αποκλείει – το ενδεχόμενο να καταφθάσουν στην πορεία της ημέρας ή τις επόμενες μέρες.

Μετά την αναχώρηση σήμερα, και των τελευταίων προσφύγων, οι υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού μετέβησαν στο χώρο και προχώρησαν σε καθαρισμό και απολύμανση, ενώ από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης ξεκίνησε την αποκατάσταση ζημιών, κυρίως στις τουαλέτες, αλλά και σε άλλους χώρους.

Την στάση που κράτησε ο ιδιοκτήτης του ΣΕΑ όλη αυτή την εβδομάδα με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι εκεί, εξήρε ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης.

Σε δηλώσεις του στην Βόλου, τόνισε πως παρά την μεγάλη οικονομική ζημία που υπέστη (καθώς το διάστημα αυτό ματαιώθηκαν σχεδόν όλες οι αφίξεις λεωφορείων) δεν προχώρησε τελικά, σε κλείσιμο του Σταθμού.

Παράλληλα, σε αντίθεση με καταγγελίες που αφορούσαν άλλους Σταθμούς ΣΕΑ, δεν ζητούσε χρήματα για την φόρτιση των κινητών, ενώ σε περιπτώσεις που κάποιοι πρόσφυγες (παιδιά κυρίως) του έλεγαν ότι δεν είχαν χρήματα και πεινούσαν, τους έδινε δωρεάν .

Ο δήμαρχος Αλμυρού εξέφρασε πάντως, την απορία του για την στάση κάποιων οργανώσεων που δήλωναν , οι οποίες – όπως είπε – επικοινωνούσαν μαζί του, ζητούσαν στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων κ.λπ., αλλά ποτέ δεν τους επισκέφθηκαν, όπως έλεγαν ότι θα κάνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Εσερίδη – το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού είναι αυτή την στιγμή γεμάτο με και άλλα είδη που παραδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες και αν τις επόμενες μέρες (ή και ώρες) καταφθάσουν κι άλλοι πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να τους παράσχει βοήθεια.

Ψήφισμα
Δημοτικού συμβουλίου δήμου Aλμυρού
για το μεταναστευτικό πρόβλημα

Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν από τη χώρα μας αναζητώντας ένα άλλο τόπο για μια αξιοπρεπή χωρίς πολέμους και καταστροφή. Ενώ στην πλειοψηφία τους είναι θύματα της εμπόλεμης κατάστασης στις πατρίδες τους που έχουν επιβάλλει τα συμφέροντα των ισχυρών, έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική της διαμόρφωσης μιας Ευρώπης «φρούριο» με κλειστά , η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εκατοντάδες πρόσφυγες από την , το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Σ.Ε.Α. Αλμυρού από το απόγευμα της Τρίτης 23/2 λόγω του κλεισίματος των συνόρων προς το Βορρά. Ο αριθμός τους αλλάζει απροειδοποίητα, στην πλειοψηφία τους είναι νέοι, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι με πολλά προβλήματα υγείας. Η απουσία σχεδιασμού, μέριμνας και ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, αφήνει την τύχη αυτών των ανθρώπων αποκλειστικά στο δημοκρατικό ήθος, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των ελλήνων πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Δήμος Αλμυρού, από την πρώτη στιγμή, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του και βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των τραγικών αυτών ανθρώπων.

Σε συν με τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτισή τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά και εργάτες καθαριότητας, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συγκεντρωμένους στον ΣΕΑ.

Ο Δήμος Αλμυρού, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, μοχθεί με αξιοπρέπεια να ανταπεξέλθει στους κανόνες φιλοξενίας που ταιριάζουν στις τραγικές αυτές καταστάσεις.
– Θεωρεί απαράδεκτη την στάση της Πολιτείας, η οποία δεν έρχεται σε καμιά επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα.
– Απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.
– Ζητά την ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού.
– Ζητά να διατεθούν επαρκή κονδύλια από τους Ευρωπαϊκούς πόρους και τον κρατικό προϋπολογισμό για την φιλοξενία και υποστήριξη των προσφύγων. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης, με επαρκή χρηματοδότηση.

Το Δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού :
– Ενέκρινε αρχική πίστωση για την σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας.
– Καλεί τους δημότες και τις συλλογικότητες που θέλουν να εκφράσουν τον ανθρωπισμό τους για αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που εδρεύουν δίπλα στο Πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης όλων μας.

προσφυγες1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση