Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αμφισβητεί την επιλογή Θάνου η ΝΔ, επιμένει για Συμβούλιο Αρχηγών
Αμφισβητεί την επιλογή Θάνου η ΝΔ, επιμένει για Συμβούλιο Αρχηγών

Αμφισβητεί την επιλογή Θάνου η ΝΔ, επιμένει για Συμβούλιο Αρχηγών

Αποφσισμένη ν εκθέσει όχι μόνον τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη και την άρνησή του να μετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά, εμμέσως, και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, που σκληραίνει τη στάση της στο κλείσιμο της περιόδου των διερευνητικών εντολών.

Μετά τη δημόσια δήλωση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση του Συμβουλίου, ακόμη και με απόντα τον κ. , η Νέα Δημοκρατία μέσω του πρώην δικαστικού και Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, αμφισβητεί ευθέως ως παράτυπη τη διαδικασία επιλογής της κ. Βασιλικής Θάνου ως Προέδρου του Αρείου Πάγου και, συνεπώς, και την αναμενόμενη επιλογή της δικαστικού ως υπηρεσιακής Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αθανασίου δηλώνει ότι συνειδητά η κυβέρνηση άφησε κενές τις θέσεις Προέδρων στα δύο άλλα ανώτατα δικαστήρια, το Συμβούλιο Επικρατείας και το , προκειμένου να συνιστά μοναδική επιλογή η κ. Θάνου.

Η πλήρης δήλωση του κ. Αθανασίου, που επιβαρύνει το κλίμα μεταξύ αξιωματικής ς και κυβέρνησης αλλά και τις σχέσεις με την Προεδρία, έχει ως εξής:

«Στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την Υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και δώδεκα (12) Αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου), ως Πρόεδρο του Δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρο, κατά κατάφορη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα.

Η επιλογή της είχε αποφασισθεί πριν από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος (προκηρύχθηκε Παρασκευή), γι' αυτό, εξάλλου, κλήθηκαν εσπευσμένα στη Διάσκεψη των Προέδρων της ς, προς ακρόαση, οι δικαστές του Αρείου Πάγου μόλις την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη).

Μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των Προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων ( και Ελεγκτικού Συνεδρίου) ούτε οι θέσεις των Αντιπροέδρων. Ο λόγος ευνόητος: Η επιλεγείσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ως Πρόεδρος ειδικού σκοπού, ήτοι για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι πριν από τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκλογή των Προέδρων, Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων κλπ συγκαλείται, σύμφωνα με το Ν. 2841/2010 (ψηφίσθηκε επί Καστανίδη), η Διάσκεψη των Προέδρων της ς για να εκφέρει γνώμη για τους υποψήφιους. Κατά την ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή της συγκεκριμένης Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν συγκροτήθηκε νόμιμα, αφού η Πρόεδρος της Βουλής παρέστη με διπλή ιδιότητα, ήτοι ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα που απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, σύμφωνα με τον οποίο ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα.

Συνεπώς, η επιλογή της κας Θάνου, ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει.

Κατόπιν των ανωτέρω, διερωτώμεθα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ' εφαρμογή του εδαφίου γ' της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών.

Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση